avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 694 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Dreptul de a fi reprezentantul altor proprietari in ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Dreptul de a fi reprezentantul altor proprietari in adunarea generala

As dori sa aflu daca se poate, cati locatari pot fi reprezentati de o singura persoana care sa aibe imputernicire in sedinta de adunare generala a asociatiei de proprietari? Se poate face un tabel nominal cu nr. de apartament si semnatura? Care este procedura corecta si legala? Va multumesc pentru eventualele raspunsuri.
Ca prima sedinta de AG sa aiba loc este nevoie de un cvorum de jumatate plus unu, iar acest cvorum este format din cei prezenti si imputernicile respective.
Art.25, alin (1), litera d) din Legea 230/2007 mentioneaza: "un membru al asociatiei de proprietari poate reprezenta unul sau mai multi membri absenti, daca prezinta imputernicire semnata de catre proprietarii in numele carora voteaza;" deci nu mai exista o limitare a imputernicirilor.


credeti ca art 25 e...e) in cazul unui vot paritar, votul presedintelui asociatiei de proprietari este decisiv ...este corect? De unde atata presedinte...daca atunci sunt alegeri,..Sunt alesi 2 candidati la presedentie....cu voturi egale...care din ei are votul ...decisiv?
Acest articol era stipulat in ...hotararile comitetului executiv...
Iar art 25 -d este ambiguu...se poate ajunge la situatia care am mentionat o....mai multe imputerniciri ca prezenti..si fiecare poate veni cu voturile in buzunar


Din cate-mi amintesc acest subiect a mai fost discutat pe forum si s-a ajuns la concluzia ca in statutul as. prop. se poate stabili nr. maxim de membri absenti pentru care un alt membru, prezent poate vota, cu imputernicire scrisa de acestia.
Este clar ca aceasta procedura este ca o exceptie de la regula, adica trebuie, cel putin odata pe an sa fii prezent la AG a proprietarilor, sa fii informat, sa asculti si parerile celorlalti, sa hotarasti personal soarta asociatiei. Altfel se poate lesne denatura orice hotarare care se ia.
Asa motive de a lipsi de la AG sunt o multime. Eu am vecini din bloc de la mine care nu au participat niciodata la o AG si suntem in bloc din 1974!
Adunarea Generala poate decide că împuternicirile trebuie să prevadă şi votul pentru fiecare punct de pe Ordinea de Zi (lucru util, de altfel), însă dacă se pun în discuţie şi alte chestiuni (aspect posibil la asociatiile de proprietari, spre deosebire de societatile comerciale) atunci reprezentantul practic nu mai poate vota. Cu privire la chestiunile pe lângă ordinea de zi, el face doar act de prezenţă, se numără la cvorum, dar nu are posibilitatea de a vota pentru că nu are instrucţiuni. Ar trebui ca pentru această eventualitate să fie inserată o clauză în plus precum că reprezentantul poate vota cum crede de cuviinţă pentru punctele în plus discutate.
Am găsit două articole din Legea Societăţilor Comerciale nr.31/1990, care ar limita dreptul celor care conduc o societate (în cazul nostru, o Asociaţie de Proprietari) de a se folosi de împuternicirile adunate de la diverşi proprietari
Art. 125 (5) Membrii consiliului de administraţie, directorii, respectiv membrii directoratului şi ai consiliului de supraveghere, ori funcţionarii societăţii nu îi pot reprezenta pe acţionari, sub sancţiunea nulităţii hotărârii, dacă, fără votul acestora, nu s-ar fi obţinut majoritatea cerută.
Art. 126 (1) Acţionarii care au calitatea de membri ai consiliului de administraţie, directoratului sau consiliului de supraveghere nu pot vota, în baza acţiunilor pe care le posedă, nici personal, nici prin mandatar, descărcarea gestiunii lor sau o problemă în care persoana sau administraţia lor ar fi în discuţie.

Ar trebui făcută o analogie cu Asociaţiile de Proprietari, pentru că e cam acelaşi principiu (n-am găsit încă articolele care sunt valabile concret pentru A.P. - poate cineva să mă ajute ?).
Apropo, am găsit un paragraf din Statutul Asociaţiei de Proprietari, care clarifică situaţia prin care un proprietar membru al Asociaţiei de Proprietari nu poate reprezenta mai mult de un membru absent:
Pentru adoptarea hotărârilor asociaţiei de proprietari se vor avea în vedere următoarele:
a) votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;
b) proprietarul poate fi reprezentat de un membru al familiei sau de un alt reprezentant care are o împuternicire semnată de proprietarul în numele căruia votează;
c) un membru al asociaţiei de proprietari poate reprezenta cel mult încă un membru absent, prin împuternicire scrisă;

Rog pe cei care au mai avut de-a face cu această problemă, să ne spună dacă e o regulă ca în Statutul A.P. să se precizeze că un membru al A.P. are dreptul la cel mult un vot (o Împuternicire) în cadrul Adunării Generale, sau e particularizat pentru fiecare Asociaţie ?
Am găsit acel paragraf în GHIDUL ASOCIAŢIILOR DE PROPRIETARI de pe pagina Ministerului Finanţelor Publice (A.N.A.F.), în 2003: [ link extern ]
Eu zic că e o regulă generală, mai ales ştiind că la noi la Asociaţie numai Casiera a folosit în Adunarea Generală zeci de Împuterniciri, ceea ce e "strigător la cer" !
Ăsta e clar Conflict de Interese şi vom căuta un articol de lege să incriminăm conducerea A.P. care a permis aceste abuzuri !
In noua lege a asociatiilor de proprietari se mentioneaza ecplicit ca un locatar prezent poate reprezenta o singura alta persoana prin aceste imputerniciri. In plus, membrii comitetului, cenzorii si administratorul nu mai au voie sa reprezinte pe nimeni.

Aberatiile produse de actuala lege vor fi inlaturate.
Legea se afla pe site-ul ministerului Dezvoltarii regionale: [ link extern ]

Alte discuții în legătură

Asociatiile de propietari visalon visalon In asociatia din care fac parte, nu s-au facut alegerile noului comitet executiv , nici pana la ace4asta data.In martie, cand trebuia sa se aleaga,erau ... (vezi toată discuția)
Adunarea generala a asociatiei de proprietari aureliandumitru aureliandumitru Buna ziua , As vrea sa inteleg care este diferenta dintre cele doua alineeate (c)si respectiv (d) ale art. 25 . La adunarea generala de la inceputul anului ... (vezi toată discuția)
Imputernicire adunare generala timpuriu timpuriu este nevoie de imputernicire, pantru participare la adunarea generala, a unui membru din familie a unui propietar ? (vezi toată discuția)