avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1674 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Perioada masterului este considerata vechime in munca?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Perioada masterului este considerata vechime in munca?

Buna ziua, Am incheiat contractul de munca pe data de 7.01.2011 cu acordul partilor. Nu mi-am gasit de lucru si as vrea sa ma inscriu la somaj, va rog sa-mi spuneti daca se poate? Si ce trebuie sa fac? Pentru ca tot nu am de lucru m-am inscris la Master, am dat examen si am intrat la stat pe lucurile fara taxa la zi, as vrea sa stiu daca perioada masterului este luata in calcul la vechimea in munca? Multumesc, astept raspunsul dvs,
Cel mai recent răspuns: goreny , utilizator 15:53, 31 August 2012
In practica totusi se solicita de catre AJOFM doar o singura astfel de adeverinta,daca absolventul respectiv nu se regaseste ca fiind inregistrat in evidentele lor.
tudorvaleriu a scris:

1. Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice spune:

Art. 49
(1) In sistemul public de pensii se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
...
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
...

2. Nu se pomeneste nimic de invatamantul postuniversitar (masterat si de doctorat).


Nici nu ar avea cum sa se pomeneasca, intrucat in Legea 1/2011, se foloseste sintagma de studii universitare.. art. 140 (Legea 1/2011)
Si pe langa studiile universitare de licenta, include si perioadele pentru studii universitare de master si de doctorat.
Singura diferenta ce evidentiaza este ca, masteratul trebuie sa aiba durata normala, adica cu frecventa. Deoarece programele de studii universitare de masterat se pot organiza si sub o forma cu frecventa redusa.
In cadrul doctoratului sunt numai cu frecventa.

De unde se deduce ca, si masteratul cat si doctoratul se incadreaza in textul legii expus de dv., fiind asimilate in totalitate invatamantului universitar.
1. Sunt de acord cu dvs. numai ca ramane sa fie de acord si Casa de Pensii deoarece Legea 263/2010 sau Normele de aplicare a ei nu s-au modificat.

2. Pana o iesi la pensie cineva care sa solicite ca masteratul sa fie inclus in perioadele asimilate mai este ceva timp.
Cred ca trebuie sa se faca distinctie intre notiuni ”vechimea in munca” si ”stagiu de cotizare” .

In speta, perioada masterului nu este considerata vechime in munca ... in acest sens, la art.16 alin.4 Codul Muncii prevede expres ca, munca prestata in temeiul unui contract individual de munca constituie vechime in munca.

Referitor la ”stagiu de cotizare” , avem pe o parte, Legea nr.263/2010 si pe de alta parte Legea nr.1/2011 ... insa ambele legi nu au efect retroactiv.
In ceea ce priveste asimilarea perioadei de masterat ca stagiu de cotizare nucred ca se poata un raspuns exact, deoarece in prevederile legale nu se face o enumerare a formelor de studii universitare asimilate, ci doar o formulare generala regasita in art 49 alin (1) Legea nr.263/2010 , si anume :
„In sistemul public se asimileaza stagiului de cotizare si perioadele necontributive, denumite in continuare perioade asimilate, in care asiguratul:
.......
b) a urmat cursurile de zi ale invatamantului universitar, organizat potrivit legii, pe durata normala a studiilor respective, cu conditia absolvirii acestora cu diploma;
......

„masteratul” face parte din „invatamantul universitar” si daca se indeplinesc si celelalte conditii ca : a fost urmat la zi, a fost absolvit cu diploma si mai ales in acea perioada nu s-au realizat venituri pentru care asigurarea era obligatorie, atunci acesta se asimileaza cu stagiul de cotizare.
Buna ziua,

In cazul in care pe parcursul facultatii am lucrat (deci am cotizat) se considera cele doua perioade separate la vechime (ex. durata facultatii 4 ani, din care am si lucrat 2 -> deci 4+2 ani )?

Alte discuții în legătură

Perioade asimilate Garname Garname \\"Studiile postuniversitare de specializare\\" care dau dreptul de a profesa in alta specializare sunt considerate sau nu perioade asimilate, de vreme ce se ... (vezi toată discuția)
Pensie- vechime in munca pentru studii de licenta, masterat si doctorat? AdrianaElenaPal AdrianaElenaPal Buna ziua! Am fost informata ca toti anii de studii, licenta (4 ani), masterat (2 ani) si doctorat (2 ani) vor merge ca vechime pentru pensie. Imi puteti ... (vezi toată discuția)
Contributii pensie lacrima2 lacrima2 Am absolvit, in anul 1997, un colegiu universitar - anii de studii superioare de 3 ani pot fi inclusi in stagiul de cotizare pentru pensie? (vezi toată discuția)