avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 410 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot sa detin doua permise de conducere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot sa detin doua permise de conducere?

Am făcut şcoala de şoferi de două ori, în două ţări diferite: în România in 1992 şi în Italia in 1999 era obligatoriu pentru ca permisele romanesti nu erau valabile decit un an dupa dobindirea resedintei in Italia. Am dreptul la doua permise de conducere obtinute prin doua examene; unul in 1992 la Bucuresti si altul in 1999 la Milano "ca si Ramona Badescu?" Mentionez ca astept dubla cetatenie.
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
Cel mai recent răspuns: Yucaipa , utilizator 14:16, 11 Septembrie 2019
Bună seara
Ma aflu și eu în același context ca dvs, și vreau să văd dacă reușesc să obțin permisul românesc înapoi.
Eu am făcut școala în 92 în România și în Italia în 2002 când eram obligat de lege dat fiind faptul că România nu avea un parteneriat vis a vis de conversie cu Italia.
Anul ăsta îmi scade termenul la permisul romanesc și dat fiind faptul că anul trecut mi-au fost furate actele am fost la poliție în România să mă interesez iar polițiștii mi-au spus că dețin și permis italian drept pt care asta romanesc nu-l mai văd.
Am văzut că directiva asta UE din 2006 este destul de neclară .
Am deschis o petiție la UE și dacă vreți să o susțineți vă pot da detaliile.
Sunt supărat pt că am cheltuit timp,bani și nervi pt a respecta legile și UE mă penalizează si culmea mă pune în ilegal.
Ștefan
Sarutmainile,
Va rog sa-mi permiteti sa va aduc la cunostinta ca nu este un caz izolat cel prezentat de Dumxx, ci este caracteristic TUTUROR cetatenilor romani plecati din Romania inainte de 2007 care au avut nevoie sa conduca un autoturism, printre care ma aflu si eu. Am plecat in 2000 in Italia, iar permisul de conducere romanesc obtinut in anii, 1987, 1992 si 1995 (diversele categorii motoreta, motocicleta si auto) nu valora nimic, nu puteam conduce in Italia mai mult de 12 luni nici cu macar o zi in plus, iar cele 12 luni se cronometrau de la data primului permis de "soggiorno" primit... fara + fara -. Era penal daca nu tineai cont.... Exista un subterfugiu, cel al permisului international facut la ACR, dar si acesta isi pierdea orice valoare in momentul in care erai descoperit ca rezident in Italia, pentru ca nu puteai munci in Italia daca nu aveai o rezidenta... puteai doar calatori...In Italia daca te inscrii pentru a urma scoala de soferi ti se da posibilitatea sa circuli cu masina daca ai "foglio rosa" cu care demonstrezi ca urmezi cursurile, dar cu cineva in dreapta cu permis italian cu o anumita vechime, nu-mi amintesc acum exact vechimea, parca 20 de ani. Si eu ca si Dumxx a trebuit sa ma supun legii italiene si sa urmez vrand nevrand scoala de soferi, si bine am facut. Nu trebuie sa adaug ca scoala in Italia costa mult nu ca cea in Romania, ci mult mai mult....Ca urmare desi aveam permisul de conducere romanesc autoritatile italiene nu erau interesate daca aveam 10, sau 100 de permise de conducere din alte tari,... important era sa-l ai pe cel italian, Lucrurile stau la fel si astazi, OK? Ma explic daca este cazul... In iulie 2002 am obtinut permisul italian si ca urmare am putut face si asigurarea masinii, inscrisa in circulatie tot in Italia. Statutul de cetatean roman cu rezidenta in Italia iti permite acest lucru si este unicul mod in care poti circula cu masina in Italia daca lucrezi acolo, sa ne intelegem... Nu poti avea masina cu numere de inmatriculare romanesti... Altceva foarte important de retinut, fara permis italian nu era posibil si nici acum nu poti face asigurare la masina de retinut va rog pentru ca fara asigurare iar nu poti conduce legal, logic. Practic erai obligat sa procedezi astfel.
Din 2002 pana astazi am venit acasa de nenumarate ori, dar niciodata nu mi-am pus problema permiselor duble... in Italia m-am legitimat intotdeauna cu actele italienesti, iar in afara Italiei cu actele romanesti ca cetatean roman. Nu vad nici o problema in aceasta, ar fi dubios sa fi facut invers, nu? Deci era vorba despre un cetatean roman cu domiciliul in Italia sa ne intelegem, nu cu un cetatean roman care plecat in strainatate pe o perioada de timp limitata si acum se intoarce acasa, adica unul care are domiciliul in Romania, ok? E altceva... Normal ca celalalt permis obtinut afara esti obligat sa-l predai odata ce te-ai intors acasa...Asa e normal sa nu ai voie/nevoie de doua permise.
In plus din 2010 mi-a fost concesa cetatenia italiana. Deci ca cetatean italian posed permisul de conducere obtinut in Italia in urma cursurilor scolii auto in Italia. OK? Nu vad de ce sa predau permisul italian, dar nici pe cel romanesc? Daca tot nu pot pastra pe cel romanesc (care in paranteza fie spus este si cel mai complet, adica pot conduce motociclete, ceea ce cu cel italian nu pot) dupa o lege zic eu exagerata si obtuza atunci ma vad obligat sa-l predau pe cel romanesc. Pentru mine primordial este permisul italian, dar in acest caz ma voi vedea obligat sa ma si legitimez de acum in colo numai cu acte ca cetatean italian. Doar n-o sa arat agentului de circulatie roman, buletinul romanesc abinat cu permisul de conducere italian... Asa e mai bine? Nu am ales noi aceasta situatie ci ne-a fost impusa in Italia/Spania si alte tari comunitare la vremea respectiva si as ruga dar nu stiu cui sa spun ca ar fi logic si corect ca legislatia Romaniei ca tara Aderenta la Europa sa se adapteze la o situatie de fapt impusa de o tara europeana Fondatoare (Italia, dar vad ca si in Spania era la fel), nu credeti?
Acuma sa analizam un pic si situatia romanilor plecati de dupa 2007 asa ca sa aveti o imagine completa a situatiei.... sotia mea a obtinut permisul de conducere romanesc. Dar daca permisul de conducere romanesc l-ar fi obtinut inainte de concederea cetateniei italiene atunci ii este recunoscut si poate circula in Italia, dar DACA l-ar fi obtinut dupa concederea cetateniei italiene, atunci il poate arunca la GUNOI. Intelegeti? Trebuie refacut in ITALIA! Ce ziceti de aceasta? COMUNITATEA EUROPEANA.....Mai mult nu va fac sa va pierdeti timpul.... intelegeti si singura situatia minunata si neplacuta a aplicarii acestei legi romanesti ... Mai mult nu comentez.

Care este va rog amenda sau cum se pedepseste contraventia la detinerea ca cetatean roman a permisului romanesc si un altul strain (al carui stat sunt cetatean... a nu se uita)?

Va multumesc pentru rabdare,
Branko
A discuta despre legalitatea detinerii a doua permise de conducere nationale nu are nicio baza legala.
OUG nr. 195/2002 prevede ca pentru unele contraventii se aplica si sanctiunea suspendarii dreptului de a conduce autovehicule pe drumurie publice.
In cazul in care unui conducator auto i se retine permisul de conducere romanesc si, implicit, i se suspenda dreptul de a conduce autovehicule, prin folosirea permisului de conducere emis de o autoritate straina nu i se anuleaza suspendarea dreptului de a conduce autovehicule.. Este riscant sa folositi permisul de conducere italian in perioada in care cel romanesc se afla in custodia politiei rutiere.
ing. Ioan Ciobanu
Ultima modificare: Luni, 19 Noiembrie 2018
Ioan Ciobanu, Expert judiciar
Buna ziua,
care este modalitatea de a renunta la permisul romanesc, care in fapt este retinut, vreau sa renunt la permisul emis de autoritatile romane care sunt demersurile legale

Multumesc!
Ultima modificare: Luni, 31 Decembrie 2018
Utilizator/2018, utilizator


Articolul 102 din OUG 195/2002
(1) Constituie contraventii si se sanctioneaza cu amenda prevazuta in clasa a IV-a de sanctiuni urmatoarele fapte savarsite de persoane fizice:
...........................................................
8. detinerea simultana a doua permise de conducere nationale, dintre care unul eliberat de o autoritate competenta straina;

Cred ca acum este clara problema detinerii a doua permise nationale.
ing. Ioan Ciobanu

Alte discuții în legătură

Preschimbare permis conducere Vio Lupu Vio Lupu Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate si am un permis de conducere romanesc expirat. Pentru a-l putea preschimba in Romania (Timis) am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Permis romanesc suspendat, conducere cu permis italian pe teritoriul romaniei Ramona1982 Ramona1982 un prieten a avut permisul suspendat 1 an si jumatate, s-a cudecat si a peirdut procesul. astazi un agent de politie l-a oprit si verificand datele lui prin ... (vezi toată discuția)
Valabilitate permis de conducere emis in canada marc1995 marc1995 Buna ziua, As vrea sa va intreb daca o dacă o persoana (cetățean roman) cu permis de conducere emis în Canada + permis internațional poate sa conducă ... (vezi toată discuția)