avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 584 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Pot sa detin doua permise de conducere?
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Pot sa detin doua permise de conducere?

Am făcut şcoala de şoferi de două ori, în două ţări diferite: în România in 1992 şi în Italia in 1999 era obligatoriu pentru ca permisele romanesti nu erau valabile decit un an dupa dobindirea resedintei in Italia. Am dreptul la doua permise de conducere obtinute prin doua examene; unul in 1992 la Bucuresti si altul in 1999 la Milano "ca si Ramona Badescu?" Mentionez ca astept dubla cetatenie.
Ultima modificare: Duminică, 12 Februarie 2012
Gabriela Mihai, Avocat
Cel mai recent răspuns: Yucaipa , utilizator 14:16, 11 Septembrie 2019
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,
Am dubla cetatenie, romana si SUA. Am obtinut permis de conducere in Romania in anii '70. In anii '80 am emigrat in SUA unde am obtinut permis de conducere prin examen auto sustinut acolo. Acum, avand cetatenie dubla pot locui, fara limita de sedere impusa de vreo viza, in oricare din aceste doua tari. Nu pot folosi permisul SUA in Romania pentru ca sunt cetatean roman, am domiciliul in Romania si am permis de conducere eliberat de Romania. De asemenea nu pot folosi permisul romanesc in SUA (se poate conduce cu permisul romanesc in SUA numai pe timpul valabilității vizei de sedere, pentru cei cu viza de turist).
In plus, in SUA permisul de conducere este si carte de identitate, care atesta domiciliul.
Deci, ce fac, sunt posesor ilegal de doua permise?
Ultima modificare: Joi, 2 Mai 2019
nila_unu, utilizator
Buna ziua,
Legea e clara daca detii doua permise UE care sunt interschimbabile. Eu detin permis de conducere canadian care nu este recunoscut de Romania. Pot avea un permis de conducere canadian (pe care Romania nu il recunoaste) si in acelasi timp permis de conducere romanesc ? Mentionez ca sunt cetatean roman si canadian si intentionez sa locuiesc 6 luni pe an in Romania. Carnetul canadian e valabil in Ro numai trei luni, insotit de permis international. Ce fac celelalte 3 luni? Ar trebui ca Romania sa accepte permisul canadian 6 luni sau 1 an. Alte tari din EU accepta permisele de conducere americane,canadiene sau australiene, fara a fi nevoie de permis de conducere international (Germania, Franta, Elvetia, Suedia, Danemarca). Termenul de 3 luni e gandit pentru turisti si nu pentru cetateni romani cu domiciliul in Canada.
De asemenea in Canada permisul de conducere este si carte de identitate, la fel ca in SUA.
Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2019
Michigan, utilizator
Domule Ciobanu,
Legea este clara, dar este prost facuta, pentru ca mie imi ingradeste libertatea de miscare. Daca nu am dreptul la doua permise de conducere, atunci recunoaste-mi in Romania permisul de conducere din tara de domiciliu, Canada, asa cum o fac statele dezvoltate din UE.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Trebuie sa obtineti permis de conducere international si rezolvati problema.
ART. 83 OUG 195/2002
(1) Au dreptul să conducă autovehicule pe drumurile publice din România, dacă îndeplinesc condiţiile prevăzute la art. 20 şi art. 23 alin. (1), titularii permiselor de conducere naţionale valabile, eliberate de autorităţile:
a) statelor membre ale Convenţiei asupra circulaţiei rutiere, prevăzută la art. 82 alin. (2);
b) statelor membre ale Uniunii Europene;
c) statelor cu care România a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto.
(2) Pentru a conduce un autovehicul pe teritoriul României, persoanele care sunt titulare ale unui permis de conducere naţional eliberat de autorităţile unui stat care nu este membru al Convenţiei asupra circulaţiei rutiere şi nici membru al Uniunii Europene ori cu care România nu a încheiat un tratat privind recunoaşterea reciprocă a permiselor de conducere auto trebuie să posede şi permis de conducere internaţional.
#M19
(3) Permisele de conducere naţionale eliberate de autorităţile prevăzute la alin. (1), precum şi cele a căror valabilitate este recunoscută de România în mod unilateral, deţinute de persoane care au domiciliul sau reşedinţa în România în sensul art. 23^1 alin. (2), pot fi preschimbate cu documente similare româneşti, în condiţiile stabilite prin ordin al ministrului afacerilor interne*), care se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
#CIN
*) A se vedea Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2011 privind preschimbarea permiselor de conducere naţionale eliberate de autorităţile competente ale altor state cu documente similare româneşti.

Buna ziua domnule Patrascu,
Multumesc pentru raspunsul dumneavoastra.
1. Permisul de conducere international este de fapt o traducere intr-o limba de circulatie internationala a carnetului national. (Initial s-a folosit pentru tari care folosesc alt fel de alfabet decat cel latin). Absurditatea pentru mine este traducerea carnetului canadian (care este scris in engleza si franceza) in engleza si franceza. In Canada nu pot solicita permis de conducere international in limba romana. Inteleg legea romana si ma voi conforma, desi apar noi intrebari.
2. Raspunsul dumneavoastra ( care citeaza legea) nu lamureste situatia cetatenilor romani cu domiciliul in Canada (sau alte tari ne semnatare ale conventiei de la Geneva), care pot sta pana la 6 luni pe an in Romania, in timp ce permisul lor de conducere national, chiar si insotit de permis international, este valabil doar pentru 90 de zile. (Aceasta informatie este luata de pe site-ul Ambasadei Canadiene). Nu am gasit nicaieri in legislatia romaneasca vre-o referire la durata valabilitatii pe teritoriul Romaniei a permiselor de conducere nationale din tari ne semnatare ale conventiei de la Geneva (insotite de permis international bineinteles). Puteti, va rog, dumneavoastra indica actul romanesc care stabileste acest lucru?
3. Permisul de conducere romanesc este valabil in Canada, timp de 90 de zile fara a fi nevoie de permis de conducere international. Numai pentru sederi mai lungi (legea permite unui cetatean roman detinatorul unei vize canadiene valabile 10 ani sa stea 6 luni pe an in Canada) este necesar permisul de conducere international. De ce Romania nu ofera aceleasi conditii detinatorilor de permise canadiene? Cui ar trebui sa ma adresez pentru ca legea sa fie armonizata? ( Apropo, am condus 20 ani in Romania cu permis canadian, fara permis international, timp in care am fost oprit si legitimat de politie, si doar de vre-o 6 luni am aflat ca incalc legea. Ce s-a schimbat?).
4. Nu pot preschimba permisul canadian intr-unul romanesc doar pentru 6 luni ( nici nu cred ca este preschimbat asa de repede) pentru ca atunci cand ma intorc in Canada, tara de domiciliu, nu pot preschimba permisul romanesc intr-unul canadian.. Deci aceasta varianta nu are sens pentru mine
Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra

Ultima modificare: Sâmbătă, 25 Mai 2019
Michigan, utilizator

Alte discuții în legătură

Preschimbare permis conducere Vio Lupu Vio Lupu Sunt cetatean roman cu domiciliul in strainatate si am un permis de conducere romanesc expirat. Pentru a-l putea preschimba in Romania (Timis) am nevoie de ... (vezi toată discuția)
Permis romanesc suspendat, conducere cu permis italian pe teritoriul romaniei Ramona1982 Ramona1982 un prieten a avut permisul suspendat 1 an si jumatate, s-a cudecat si a peirdut procesul. astazi un agent de politie l-a oprit si verificand datele lui prin ... (vezi toată discuția)
Valabilitate permis de conducere emis in canada marc1995 marc1995 Buna ziua, As vrea sa va intreb daca o dacă o persoana (cetățean roman) cu permis de conducere emis în Canada + permis internațional poate sa conducă ... (vezi toată discuția)