avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 302 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Refuz de eliberare al acceptului de deshidere punct de ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Refuz de eliberare al acceptului de deshidere punct de lucru intr-un apartament

Sunt proprietarul unui apartament de bloc.L-am inchiriat unei firme ce doreste sa deschida un punct de lucru in vederea desfasurarii de activitati de infrumusetare corporala.Pe acea scara mai functioneaza si alte firme ( avocatura si chiar o alta firma ce presteaza activitati de infrumusetare corporala) .Presedinta asociatiei de proprietari refuza sa semneze acceptul asociatiei pentru deschiderea punctului de lucru , motivand ca ‘ in cazul unui control, ar fi in culpa ‘?!! Personal mi se pare un abuz.Ce solutii am pentru obtine acel accept?Unde pot reclama acest abuz? Pot da in judecata , cu sanse de success ,presedinta asociatiei pentru recuperarea daunelor produse de aceasta ( chiria ce nu imi este platita din cauza acestui refuz nejustificat in opinia mea)?
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 11:16, 23 Ianuarie 2009
vreau sa-ti spun "Elga50" ca mie imi trec foarte multe prin minte si nu umblu nici o data cu cioara vopsita dar atunci cand se schimba destinatia unui spatiu de locuit in spatiu cu alta destinatie se face in primul rand daca proprietarul spatului doreste si odata schimbata destinatia spatiului (cu avizul proprietarilor direct afectati si cu acordul Asociatiei de proprietari) in acel spatiu care nu mai este pentru locuit poate sa-si desfasoare activitatea orice societate comerciala daca desfasoara niste activitati care sa nu afecteze vecinii (zgomot, miros nociv, mizerie etc). Este foarte adevarat ca dupa ce ai schimbat destinatia spatiului si inchiriezi la o societate, dupa ce vecinii, presedintele blocului, administratorul si altii vor constata ca va merge bine, ca aveti un venit din inchirieri mai mare decat daca ar locui cineva in apartamentul respectiv, din cauza invidiei si a nemerniciei foarte multi vor fi deranjati. Daca societatea care-si desfasoara activitatea la un moment dat doreste sa-si schimbe domeniul de activitate pentru ca nu mai vine lumea la salonul de masaj ca nu mai are bani si societatea doreste sa vanda (comercializeze) produse alimentare sau carti pentru ca poate vor oamenii sa devina mai destepti, desi nu cred ca sunt sanse sa faci o afacere din asa ceva, ei bine, daca incearca respectivii sa-si schimbe domeniul de activitate nu or sa aiba probleme pentru ca ei, respectiva societate comerciala are deja avizul proprietarilor vecini si acordul asociatiei de prop. daca acordul pentru schimbarea de destinatie a fost dat societatii respective, dar, ce te faci daca acolo doresti sa functioneze o alta societate comerciala cu un domeniu de activitate care nu deranjeaza pe nimeni decat pe invidiosii prosti si nemernici si societatea comerciala are nevoie pentru inregistrare la Registrul Comertului de acordul Asociatiei de Prop.? Vei fi nevoit sa te duci iar la usa proprietarilor vecini, direct afectati, la presedintele blocului, care daca stau bine sa ma gandesc, cred ca ar trebui sa convoace adunare generala. Aceasta societate comerciala poate va functiona doua luni pentru ca nu vor oamenii sa cumpere carti pentru ca sa devina mai destepti. Inchiriem la alta societate comerciala si o luam de la cap. Daca in blocul respectiv sunt trei spatii cu alta destinatie si se intampla si la aceste spatii acelasi fenomen inseamna ca o data pe luna cel putin trebuie sa se intruneasca adunarea generala pentru asi da acordul ca si cum ei sunt foarte competenti si nu or sa refuze acest acord decat cu motive bine intemeiate. Ei bine, daca isi dau acordul a doua oara pentru ce si-l dau? In Lege spune ca este nevoie de avizul prop. direct afectati si acordul asociatiei pentru schimbarea de destinatie nu pentru schimbarea domeniului de activitate. Te rog, Elga50, sa ma lamuresti daca intr-adevar umblu cu cioara vopsita sau poate ca am dreptate?
Pai dupa cum vad, tii cu ursu'. Un bloc de locuinte ramane un bloc de locuinte si cand, din inocenta si dorinta de a mai aduce un banut la fondurile asociatiei, iti dai acordul ca unul, doua apartamente sa se transforme in tot felul de firme care, cum zici, azi e una, maine alta, incepi sa-ti vii in fire si sa fii mai circumspect la semnat de acorduri suspecte. Si drept sa-ti spun un vecin ti-l da intamplarea pe care nu o poti controla. Si daca vecinul urla toata ziua sau iti distruge linistea ajungi de crezi ca asta e fatalitate, dar sa-ti dai si acordul scris ca sa....poa' sa ti se-ntample sa-ti bajbaie clientii "alora" pe la usi ca nu gasesc butonul automatului sau sa iasa unul nervos, trantind usa din cine-stie-ce-necaz cu patronul sau tot felul de neplaceri....pai asta se cheama prostie si e bine sa stai in banca ta si sa nu-ti mai bati cuie-n talpa singur, semnand tot felul de hartii dubioase.
hirtiilile (inscrisurile) sunt dubioase atunci cand esti nestiutor de carte. Daca-ti dai avizul ca vecinul tau sa incerce sa castige mai multi bani dar fara sa te deranjeze inseamna ca nu esti invidios deci nu esti pacatos si trebuie sa te gandesti ca vecinul o sa plateasca mai multe impozite si taxe care se vor regasi in invatamant, sanatate, pensii etc. Prin semnatura care o da vecinul direct afectat si asociatia de proprietari nu aduce nici un profit suplimentar catre asociatie. Aceasta este o gandire gresita folosita de multi presedinti de bloc ce incearca prin santaj ordinar sa smulga promisiuni de la diversi proprietari care nu vor nimic altceva decat sa prospere si in felul acesta respectivii ajung sa promita ca vor face si vor drege la blocul respectiv pe cheltuiala lor dar daca nu se vor tine de cuvant au toata stima si consideratia mea pentru ca nu asa se obtin investitiile, prin santaj. Legile sunt bunicele desi cred ca ar fi loc si de mai bine dar partea rea este ca exista multa ... lipsa de educatie, ca sa nu-i spun altfel. Daca unii tineri sau mai putin tineri vor sa faca o afacere de ce trebuie sa-i privim cu suspiciune? De ce trebuie sa gandim negativ? in blocul in care locuiesc d-na doctor de la et. 4 si-a deschis cabinet medical la dinsa in ap. fara nici o problema, la et. 3 este un salon de infrumusetare, cosmetica-coafura, la parter avem un mic magazin cu produse diverse, piine, cafea, bauturi alcoolice si racoritoare etc, tot la parter mai avem un vecin care si-a deschis cabinet stomatologic, zilele trecute am avut adunare generala pentru ca la parter mai doreste o doamna sa faca un salon de infrumusetare. Nu putem sa o refuzam chiar daca d-nei de la et. 3 nu ii convine dar toti avem dreptul sa muncim si o facem cum putem. Tot in blocul nostru mai este si un birou de avocatura, un birou de contabilitate. Toate aceste firme care functioneaza in blocul nostru nu sunt obligate sa faca ceva, din punct de vedere financiar pentru blocul nostru si eu care nu am nici o afacere in acest bloc, doar locuiesc, m-as simti jignit ca respectivii sa-mi faca vreo favoare pentru ca nu am nevoie de pomana. Pot sa-mi castig piinea in mod cinstit prin activitatea care o desfasor. Anumite firme si-au exprimat dorinta sa-si afiseze publicitate si pe partea laterala a blocului. Pentru reclama care o au in dreptul apartamentului, noi, asociatia, nu dorim sa ni se plateasca pentru ca sunt ferestrele lor, balconul lor. Nu suntem niste hamesiti, pomanagii, oameni de bodaproste, dar pentru laterala blocului, care este spatiu comun percepem o taxa care intra in fondul de reparatii. Mai cistigam niste bani pentru ca am inchiriat o parte din acoperis si s-a instalat o antena GSM, uscatoria de la ultimul etaj o avem inchiriata la niste tineri care si-au instalat niste calculatoare si muncesc intr-o mare liniste. Avem si bani si ne consideram si oameni buni. Nu este greu sa fii bun dar si mai usor este sa fii .... rau. Am dreptate d-na contabila?
pt safta_i:
buna ziua. din nefericire ma confrunt cu o situatie asemanatoare:
vreau sa imi inchiriez ap. si asoc. de propr. nu vrea sa isi dea acordul pt. a functiona acolo un birou,
desi in bloc au birouri mai multe firme. As dori sa stiu la ce lege faceti referire in mesaj cand spuneti ca
" In Lege spune ca este nevoie de avizul prop. direct afectati si acordul asociatiei pentru schimbarea de destinatie..."???
Si acest acord pt schimbarea destinatiei unui spatiu de locuit poate fi luat o data pt totdeauna,sa fie valabil chiar daca se schimba chiriasul ? sau se face pt fiecare chirias in parte?
mi-ar fi de mare ajutor daca mi-ati indica articolele sau legile respective.
am nevoie urgenta de un raspuns .multumesc anticipat.
Guvernul României

Ordonanţă nr. 85/2001

din 30/08/2001
Versiune actualizata la data de 30/04/2002

privind organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari

CAPITOLUL II
Organizarea, funcţionarea şi conducerea asociaţiei de proprietari

Art. 4. - Asociaţia de proprietari este organizată şi funcţionează în conformitate cu prevederile Legii nr. 114/1996, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale prezentei ordonanţe.
Art. 6(3) Preşedintele asociaţiei de proprietari reprezintă asociaţia în derularea contractelor şi îşi asumă obligaţii în numele acesteia. El reprezintă asociaţia de proprietari în relaţiile cu terţii, precum şi în faţa instanţelor de judecată.
Art. 11 (2) Schimbarea destinaţiei apartamentului de către proprietar sau chiriaş se face numai pe baza hotărârii adunării generale a asociaţiei de proprietari, cu acordul proprietarilor direct afectaţi.
CAPITOLUL III
Îndrumarea metodologică a asociaţiilor de proprietari

Art. 17. - (1) Asociaţiile de locatari existente la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, în clădirile ale căror apartamente au fost dobândite în proprietate în condiţiile legii şi care nu au fost reorganizate în asociaţii de proprietari potrivit prevederilor Legii nr. 114/1996, cu modificările şi completările ulterioare, sunt recunoscute ca asociaţii de proprietari. Acestea au obligaţia ca, în termen de 12 luni de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe, să se reorganizeze potrivit prevederilor legale, prin adoptarea de către adunarea generală a proprietarilor a acordului de asociere şi a statutului propriu.
Parlamentul României

Lege nr. 114/1996

din 11/10/1996
Versiune actualizata la data de 01/09/2001

Legea locuinţei

Art. 64. - Schimbarea destinaţiei locuinţelor, precum şi a spaţiilor cu altă destinaţie situate în clădiri colective se poate face numai cu acordul proprietarului sau al asociaţiei de proprietari. În vederea efectuării acestei schimbări, este necesar avizul favorabil al proprietarilor şi, după caz, al titularilor contractelor de închiriere din locuinţele cu care se învecinează, pe plan orizontal şi vertical, spaţiul supus schimbării.

Alte discuții în legătură

Acceptul locatarilor pentru infiintarea si desfasurarea activitatii societatilor comerciale la parter sorin12 sorin12 Buna ziua,va rog sa ma ajutati in urmatoarea problema:sant proprietarul unui spatiu comercial situat la parterul unui bloc de locuinte,care are destinatia ... (vezi toată discuția)
Spatiu comercial cecalecean daniel cecalecean daniel Buna detinem din anul 1999 un spatiu comercial situat la parterul unui bloc,parterul este in intregime cu sptii comerciale,si pana anul acesta autorizatia de ... (vezi toată discuția)
Acordul proprietarilor pentru un restaurant la partier Jvs81 Jvs81 Buna.In vedere deschiderii unei pizzerii pentru a obține autorizație de la primărie mi sa cerut sa aduc acordul proprietarilor din acel bloc... Acum ... (vezi toată discuția)