avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1537 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu pentru cresterea copilului - tatal este ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu pentru cresterea copilului - tatal este obligat sa intre in CCC pe o perioada de cel putin o luna?

Fiica mea incepand cu 4 febr.2012 este in concediu pt.cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului .
Conf.art.11 sotul ei, care indeplineste si el conditiile de acordare a conc.pt.cr.copilului este obligat, ca pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului sa intre pe o perioada de cel putin 1 luna in conc.pt.cr.copilului?

Ce se intelege exact prin " pe baza netransferabila"?
Rog sa ma lamureasca cineva in legatura cu acest art.11.

OUG 111/2010

Art. 11
(1) Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), incepand cu ianuarie 2012, se acorda persoanelor prevazute la art. 8 alin. (1) si (2), pe baza netransferabila, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.

Va multumesc !!!
Buna ziua!

Intrebarea mea se leaga de acelasi subiect, insa as dori sa ma lamuriti in legatura cu situatiile in care tatii nu indeplinesc conditiile de acordare si drept urmare de acea luna in cauza ar putea beneficia tot mama.
Care sunt aceste situatii? Ce se intampla de exemplu in cazul in care tatal, desi are domiciliul in tara, nu locuieste in Romania, lucrand intr-un stat membru U.E. si a lucrat acolo si in perioada de 12 luni premergatoare nasterii copilului? Se depune o declaratie pe proprie raspundere, sau este nevoie de documente doveditoare de la angajatorul din strainatate? Ce documente?
Parintii pot decide cand sa faca schimbul, optand de exemplu in asa fel incat tatal sa beneficieze de concediu in luna 24 din cele 24 de luni pentru care ar opta mama?

Va multumesc anticipat pentru lamuriri!
E.O.
1. Iata ce spun Normele de aplicare a OUG 111/2010:

Art. 4.1.
(1) In aplicarea prevederilor art. 11 lit. a) din ordonanta de urgenta, celalalt parinte sau cealalta persoana prevazuta la art. 8 alin. (2) din ordonanta de urgenta care nu a solicitat dreptul la indemnizatie poate solicita acest drept, daca indeplineste conditiile de acordare, oricand pana la implinirea de catre copil a varstei de un an, 2 ani, respectiv 3 ani, in cazul copilului cu handicap. Daca acest drept nu se solicita, concediul si indemnizatia pentru cresterea copilului se reduc cu o luna.

(2) In situatia prevazuta la alin. (1), persoana indreptatita care se afla in concediu pentru cresterea copilului poate opta pentru concediu fara plata sau, dupa caz, pentru realizarea de venituri supuse impozitului.

(3) In cazul persoanei singure sau in cazul in care nu sunt indeplinite conditiile de acordare a concediului si indemnizatiei pentru cresterea copilului, prevederile art. 11 din ordonanta de urgenta nu se aplica.

(4) Pe perioada in care cealalta persoana beneficiaza de dreptul la concediul propriu de crestere a copilului de cel putin o luna, dreptul celuilalt parinte la indemnizatia pentru cresterea copilului se suspenda in conditiile art. 16 alin. (2) din ordonanta de urgenta.
...

2. - Situatiile sunt acelea in care celalalt sot nu are venituri in cele 12 luni premergatoare nasterii copilului, nu are domiciliul sau resedinta in Romania.
- Cel mai competent raspuns il veti primi de la Agentia Judeteana pentru Plati si Inspectie Sociala, cea care aproba si plateste indemnizatia pentru CCC.
buna ziua,

am si eu o intrebare, va rog. stimulentul de insertie este valabil si pentru mamele care au nascut anul trecut si se afla inca in CIC? sau se aplica tot pentru mamele care au nascut/nasc dupa data de 1 martie 2012?
multumesc frumos!
1. Pentru mama care a nascut incepand cu 01.01.2011 si au optat pentru CCC pana la 1 an, stimulentul de insertie de 500 lei lunar, pana implineste copilul 2 ani, se acorda daca mama reia activitatea inainte de a implini copilul 1 an (OUG 111/2010)

2. Pentru mama care a nascut inainte de 01.01.2011 si reia activitatea inainte de a implini copilul 2 ani se acorda un stimulent de 100 lei lunar pana va implini copilul 2 ani (OUG 148/2005)
tudorvaleriu a scris:

1. Pentru mama care a nascut incepand cu 01.01.2011 si au optat pentru CCC pana la 1 an, stimulentul de insertie de 500 lei lunar, pana implineste copilul 2 ani, se acorda daca mama reia activitatea inainte de a implini copilul 1 an (OUG 111/2010)

2. Pentru mama care a nascut inainte de 01.01.2011 si reia activitatea inainte de a implini copilul 2 ani se acorda un stimulent de 100 lei lunar pana va implini copilul 2 ani (OUG 148/2005)

pentru cazul de la punctul 1, este mentionat undeva cu cat timp inainte de data la care implineste copilul 1 an, trebuie sa revina mama la serviciu? se poate intoarce mai devreme si cu 2-3 saptamani de acea data?

multumesc mult!

Alte discuții în legătură

Ccc obligatoriu pentru tata o luna ramiha ramiha Buna ziua, am si eu nevoie de un raspuns din partea dvs. Dupa nastere vreau sa intru in CCC pentru an. Am inteles ca pentru copiii nascuti dupa 1 martie ... (vezi toată discuția)
Cic si stimulent insertie Bianca_Szel Bianca_Szel Am urmarit subiectele si discutiile legate de CIC si stimulentul de insertie pe acest forum si am o nelamurire. Am o nelamurire. Atunci cand cineva opteaza pt ... (vezi toată discuția)
Stimulent de insertie Loredana_84 Loredana_84 In situatia in care o salariata se intoarce mai repede din CCC - cu 5 luni inainte ca si copilul sau sa implineasca 1 an (mentionez ca s-a optat pt CCC 1 an), ... (vezi toată discuția)