Fiica mea incepand cu 4 febr.2012 este in concediu pt.cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului .
Conf.art.11 sotul ei, care indeplineste si el conditiile de acordare a conc.pt.cr.copilului este obligat, ca pana la implinirea varstei de 2 ani a copilului sa intre pe o perioada de cel putin 1 luna in conc.pt.cr.copilului?
Ce se intelege exact prin " pe baza netransferabila"?
Rog sa ma lamureasca cineva in legatura cu acest art.11.
OUG 111/2010
Art. 11
(1) Dreptul la concediul pentru cresterea copilului stabilit potrivit prevederilor art. 2 alin. (1), incepand cu ianuarie 2012, se acorda persoanelor prevazute la art. 8 alin. (1) si (2), pe baza netransferabila, in situatia in care ambele persoane din familia respectiva indeplinesc conditiile de acordare a acestuia, dupa cum urmeaza:
a) cel putin o luna din perioada totala a concediului de crestere a copilului este alocata uneia dintre persoanele care nu a solicitat acest drept;
b) in situatia in care persoana prevazuta la lit. a) nu solicita dreptul la concediul care ii revine, celalalt parinte nu poate beneficia de dreptul la concediu in locul acesteia.
1. - Mama a optat pentru concediu crestere copil (CCC) pana la varsta de 2 ani a copilului.
- Suspendarea contractului individual de munca (CIM) pe perioada 07.05.2014 - 07.02.2016 este corecta numai daca copilul este nascut pe 07.05.2014 iar mama nu a putut beneficia de concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal).
- Decizia de suspendare a CIM se face pana la varsta de 2 ani a copilului chiar daca mama va reveni mai repede din CCC (atunci cand veti face si modificarea in Revisal).
2. - Cand tatal copilului intra in CCC o luna (sau mai multe luni) mama poate relua activitatea sau poate solicita concediu fara plata.
- Daca soicita reluarea activitatii ii faceti o decizia de incetare a suspendarii CIM.
- Daca solicita concediu fara plata i se suspenda CIM cu art. 54 din Codul muncii.
3. - Vedeti raspunsul de la pct.2.
- Dvs. va complicati mai mult decat este cazul.
- Nu modificati nici o data pe decizia initiala.
- Chiar daca tatal va intra in CCC fie si de mai multe ori dvs. faceti de fiecare data decizie de incetare a suspendarii CIM pentru mama sau de suspendare a CIM.
4. In cazul solicitarii CCC se suspenda CIM cu art.51(1), lit.a) din Codul muncii.
Situatia este in felul urmator: Mama a intrat pe prenatal pe 09.01.2014. Pe 25.03.2014 a nascut iar medicul de familie i-a mai dat postnatal pana pe 06.05.2014 inclusiv. In acest caz am doua nedumeriri. Exista concediu medical in timpul caruia contractul de munca poate fi suspendat. Aici poate intra si postnatalul? Ma gandesc asa pt ca scrie in lege ca suspendarea CIM pt CCC este pe o perioada de 2 ani (in cazul meu), adica pana implineste copilul 2 ani? Pai daca suspendarea este pana implineste copilul 2 ani, atunci suspendarea trebuia facuta incepand cu data de 25.03.2014 (si CIM ar fi inceput suspendarea odata cu concediul postnatal). Adica de cand a nascut mama. Pt ca eu am operat in revisal suspendarea cu data de 07.05.2014 (dupa terminarea postnatalului) pana la data de 25.03.2016 (adica exact pana implineste copilul 2 ani). Deci CIM e suspendat 1 an si 11 luni aproape. E in regula cum am facut? Adica scopul e sa fie suspendat pana implineste copilul 2 ani, nu 2 ani in sine de cand incepe suspedarea, nu?
Va multumesc.
1. Adica am operat corect in revisal: suspendare inceput 07.05.2014 pana in 25.03.2016 (adica 1 an si 11 luni suspendare)?
2. Cand revine din suspendare trebuie sa faca o cerere de revenire si noi sa eliberam o decizie de revenire? Daca da, in data de 25.03.2016 trebuie facute?
3. Data ultimei zile de suspendare fiind 25.03.2016 (vineri) cand se opereaza in revisal data de revenire la munca (respectiv 26.03.2016 - sambata). In data de 25.03.2016 sau lunea 28.03.2016? Ca sambata nu lucram.
E prima suspendare in caz de CCC pe care o fac si chiar am emotii sa nu cumva sa fi gresit la date in revisal, si la cum o sa procedez la finalul suspendarii.
Va multumesc anticipat pt. raspuns.
Cu respect!