avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 145 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Discuţii politice şi legislaţie ... Statutul legal al \"Statutului casei regale\" a ...
Discuție deschisă în Discuţii politice şi legislaţie electorală

Statutul legal al "Statutului casei regale" a Romaniei

1. Sunt republican convins. Consider ca republica este singura forma de guvernare compatibila cu demintatea umana si secolul in care purtam discutia. Sunt convins ca in 1-200 de ani toate monarhiile din tarile civilizate (excludem Coreea de Nord, desigur :)) ) vor fi inlocuite de republici. Apelativele "alteta" "majestate" "inaltime" etc. mi se par ridicole. Titlurilor de "principe" "rege" "principesa" "regina" nu le vad rostul cat timp Romania nu mai e demult regat. Daca Romania redevine vreodata regat o sa le folosesc si eu daca ma va obliga legea insa pana atunci folosirea lor imi aduce aminte de "Mania grandorii" [ link extern ]
2. Declaratiile de mai sus nu ma impiedica sa accept orice argument rational, indiferent din partea cui vine.
3. Discutia pe care o deschid aici se refera la un act despre acre am aflat cu totul intamplator dar care mi-a starnit curiozitatea de jurist. Intrebarile pe care mi le pun si asupra carora va invit sa incercam sa raspundem impreunasunt:
A. - Are valoare juridica "Statut al casei regale a Romaniei"? Daca raspunsul ar fi afirmativ atunci, ce efecte juridice are si ce statut legal are acest act?; ce este el din punct de vedere juridic?
B. - Cum se "impaca" normele constitutionale si cele europene cu dispozitiile din acest "statut" din care unele ne trimit direct in evul mediu?
C. - Daca "Statutul casei regale a Romaniei" are efecte juridice cine poate ataca acest act si in ce conditii?
Cateva exemple din "Statutul casei regale a Romaniei" care mi-au ridicat spranceana dreapta sus de tot, pana pe la mijlocul cheliei.

Nici un succesor al unei femei membru al Casei Regale a Romaniei nu va deveni membru al Familiei Regale a Romaniei prin nastere, decat daca aceste Norme sau vreun alt document viitor dat de Seful Casei Regale a Romaniei, recunoaste aceasta includere.
:O Oy-gevalt!

Apartenenta la Casa Regala a Romaniei este un act liber consimtit si, dupa implinirea majoratului, orice membru poate renunta la acest drept oricand, moment la care toate titlurile, rangurile si privilegiile acelui membru al Casei Regale a Romaniei vor lua sfarsit.
Bine-bine, daca apartenenta e un act liber consimtit, nu ar trebui sa existe o cerere de adeziune? Nu cumva contravine regula ca dreptul se dobandeste prin nastere cu art. 11 CEDO?

1) Seful actual al Casei Regale a Romaniei este:
Majestatea Sa Mihai I, Rege al Romaniei (jure sanguinis)

:stunned: Romania nu e regat, ci republica ... o fi vorba despre cealalta Romanie?

4) Nici un copil al vreunui membru al Casei Regale a Romaniei, nascut in afara unei casatorii legal recunoscute sau dintr-o casatorie care este subsecvent declarata nula sau ilegala, nu va fi membru al Familiei Regale a Romaniei.

:O Asa-i! Copilul e devina si trebuie sanctionat pentru ca tac'su si ma-sa s-au giugiulit fara aprobare. Ce scrie prin Codul civil e doar un moft.

B. In semn de recunoastere a integrarii Romaniei in Uniunea Europeana si a obligatiilor pe care acest lucru le presupune, in special Conventia Europeana a Drepturilor Omului, Noi modificam principiile si practica Legii Salice, cu descendenta exclusiv masculina, care nu va mai fi folosita la stabilirea succesiunii.
C. Coroana Romaniei va trece de la Seful Casei Regale la primul nascut barbat, si, in lipsa unui barbat, la prima nascuta femeie.
:)) Adica CEDO face diferenta intre barbati si femei? Da CEDO prioritate barbatilor sau cine a scris documentul incerca sa nu para misogin?

Noi Ordonam mostenitorilor Nostri sa respecte aceasta Anexa acum si dupa decesul Nostru, ea reprezentand ultima Noastra vointa
Adica e vorba despre un testament? Pai atunci sa-l judecam ca testament si sa observam ca in cea mai mare parte e lovit de nulitate.
sunt doua forme de guvernare uzuale in europa de azi... monarhie parlamentara si republica parlamentara...

ori una, ori alta ne-ar scapa de "opera" lui ion iliescu si antonie iorgovan...

si de figurile sinistre de "presedinti" (amatori, cu meserii de baza aiuritoare, inclusiv marinari) care ni se tot perinda de 22 de ani...

imbucurator e ca pentru monarhie parlamentara ar fi, totusi, si sustinere politica (chiar daca declarativa. sau poate nu numai)...

"As sustine o monarhie parlamentara in Romania"- Calin Popescu Tariceanu

[ link extern ]
Ultima modificare: Vineri, 11 Mai 2012
ContSters233047, utilizator
cearls a scris:


"As sustine o monarhie parlamentara in Romania"- Calin Popescu Tariceanu



Formularea aceasta, afara de faptul ca e ridicola (daca dl Popescu Tariceanu "ar sustine" monarhia, ce-l impiedica sa o faca?) dezvaluie un adevar interesant despre moharhistii romani: majoritatea "ar sustine" monarhia insa doar putini chiar o sustin. Pentru ultimii am toata consideratia, deoarece au curajul sa-si apere convingerile si sa se supuna criticii. Cei care "ar sustine" sunt lasii care, la o adica, vor nega orice suport cu motivarea ca "as sustine" si "sustin" descriu situatii diferite. Si chiar asta fac.
sa-i citam si argumentele...

"Romania, in viitor, trebuie sa produca o schimbare constitutionala profunda si sa inteleaga" ca intr-o democratie parlamentara "parlamentul e forul principal de dezbatere si decizie".

"Trebuie asigurata aceasta conditie minimala, trebuie readus parlamentul la rolul lui esential. (...)

"Romania ar functiona ca celelalte monarhii din Europa, in care Casa Regala este simbolul statului, si nu un factor perturbator", iar "parlamentul si executivul vor avea rolul de a lua deciziile importante".

"Romania a ales un model politic nefericit care creaza suprapuneri permanente" si care "au dus la irosirea de energii", a adaugat Tariceanu...



care argumente cred ca sunt greu de combatut... si ca mai toata lumea e de acord cu ele...

... si daca e asa greu de acceptat monarhia parlamentara, haideti cu o republica parlamentara (germania, italia, grecia:strong:;)...)!

...ca, in mare, tot aia e!...

sef de stat SIMBOL, "nu factor perturbator"!!!

Ultima modificare: Joi, 17 Mai 2012
ContSters233047, utilizator
Probabil am uitat sa nu mai fim partinatori, am uitat sa ascultam si pe celalalt de langa noi, am uitat sa luam decizii corecte, nepartizane.
De la abolirea monarhiei pana in prezent, am avut parte de presedinti de Republica care au fost sustinuti si evident au raspuns pe masura sustinatorilor, neluand in seama si marea masa indobitocita si atunci si acum, atunci de doctrina si frica de securitate, azi de foame si de pomeni electorale....ca asa e romanu'....
Nu cred ca Iliescu, Constantinescu, Basescu au fost simboluri ale poporului roman, fiecare dintre ei a ajuns presedinte si si au sustinut partidele politice din care au aparut ....iar in ultimii ani ..cota acestei sustineri si amestecul Presedintelui in treburile nu numai de partid dar si in celelalte domenii a atins cote paroxistice....
Eu nu fac politica, nu ma intereseaza niciun partid, toti sunt ca niste sacali, nu e un partid mai bun Decat altul. A fi monarhist nu inseamna a face politica! Inseamna pur si simplu sa ti doresti mai multa credibilitate pt Tara , mai multa liniste si echilibru social, politic si economic.
Insa mai este mult pana cand vom reinvata sa fim toleranti sa ascultam si pe cei din jur, mai ales cand acestia reprezinta majoritatea, chiar si cand sunt in minoritate trebuie sa I ascultam, sa reasezam valorile acolo unde trebuie sa fie, indiferent de culoare politica....
Insa mai este foarte mult....
Daca cineva ne va demonstra ca Romania in cei 50 de ani de communism si de la revolutie incoace a fost respectata si privita ca pe Vremea monarhiei atunci eu imi cumpar o palarie si o dau jos cand am sa aflu acest lucru!:)
Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
ContSters250994, utilizator
Da, ca in timpul monarhiei Romania nu a fost mai respectata la un asemenea nivel.
Leul era insa si valuta in acea perioada...

Pe timpul lui Ceausescu a mai avut Romania momente deosebite.
Impotrivirea Romaniei la invazia din Cehoslovacia.
Respingerea atacului din partea URSS dupa aceea...
Vizita presedintelui Nixon in Romania a fost de asemenea un moment important pentru acea perioada.
Cam atat...

Dupa 1989...nimic concludent...din partea noii republici...
Doar distrugere la scara inalta...
Cred ca Romania va renaste din propria cenusa...pana la urma, dar...totusi nu cred ca din cauza republicanilor...adica cei de astazi...
Trebuie sa apara un alt factor determinant...

Ultima modificare: Sâmbătă, 19 Mai 2012
CLAUDIU LASCOSCHI, Avocat

Alte discuții în legătură

Referendum pe forma de guvernamant ContSters257414 ContSters257414 daca tot se lucreaza la modificarea constitutiei (se schimba din temelii, s-a promis), nu credeti ca ar fi oportun ([b]SI NORMAL[/b]) sa fim intrebati, prin ... (vezi toată discuția)
Referendum pentru monarhie si democratia.ar vrea poporul sa fie intrebat despre schimbarea formei de guvernamant? CLAUDIU LASCOSCHI CLAUDIU LASCOSCHI In conditiile actuale ar vrea poporul sa fie intrebat daca doreste sau nu schimbarea formei de guvernamant din republica in monarhie? Ce ar raspunde poporul ... (vezi toată discuția)
Monarhia nu poate sa revina in romania! cine au fost monarhii din romania si ce s-a intamplat in fapt. rodica_post rodica_post Regele Mihai aşteaptă să i se pună tronul în braţe. Mai are de aşteptat,pentru că ,se pare ca nici acum nu şi-a dat seama de ce monarhia a ieşit ... (vezi toată discuția)