eumarian a scris:
@u.b.i.k.
Haideti sa examinam ce s-a intamplat in 1947. Inainte de aceasta data, onorurile si pozitiile asociate casei regale treceau descendentilor potrivit unor reguli diferite de cele civile. Asadar, exista un domeniu distinct de drept, numit drept dinastic, aplicabil si familiei regale. Cred ca acest fapt este incontestabil.
In 1947, regele abdica si in urma adoptarii Constitutiei republicane, nu mai exista rege in sistemul politic roman. Rezulta de aici cumva desfiintarea regulilor de succesiune regala? Nu, nu stiu sa existe vreo specificatie explicita in acest sens. Nu mai exista casa regala de Romania/Hohenzollern? Din nou, nu e cazul.
Nu. Nu era drept dinastic ci doar drept constitutional. Vedeti dispozitiile constitutiilor din 1923 si 1938.
Art. 77. - Puterile constitutionale ale Regelui sunt ereditare in linie coboritoare directa si legitima a Maiestatii Sale Regelui Carol I de Hohenzollern Sigmaringen, din barbat in barbat prin ordinul de primogenitura si cu exclusiunea perpetua a femeilor si coboritorilor lor.
In 1940 Romania a incetat sa mai fie regat. De ce? Sa vedem:
Fie Carol II a suspendat Constitutia, fie n-a suspendat-o prin decretul din 5 sept 1940. Tertio non datur. Le luam in ordine:
a) Daca regele Carol II a suspendat constitutia, atunci Romania nu mai era nici regat, nici republica, nici baronie, nici ducat, nici "mosia lu' peste" ci altceva. Ce? Habar-n-am, pentru ca daca nu exista constitutie eu pot zice ca Basescu e dogele romanilor, iar dumneata poti zice ca nu e nimic; Asada, fara o bruma de constitutie nu aveam vreun rege ci doar pe Marele Conducator al Statului, "Cel-care-te-impusca-daca-l-contesti", Conducatorul maret, Genialul general
autopromovat maresal, Extraordinarul militar brav
autodecorat cu cele mai grele si gigantice ordine militare, Excelenta Sa, amicul-lui-Hitler, Ion, cu prima sotie evreica si cu un fiu evreu (a incercat sa scape de asta), Conducatorul antisemit.
b) Daca decretul de suspendare a constitutiei semnat de Carol II nu a avut nici un efect atunci Mihai nu putea
sa devina rege fara sa depuna juramantul regulat de Constitutie, pe Constitutie.
Concluzie: Mihai nu a fost niciodata rege, indiferent daca tac'su a putut sau nu sa suspende constitutia. Imi pare rau ca un tanar cu mult talent mecanic si-a irosit o parte din tinerete si o mare parte din viata crezandu-se rege al Romaniei, dar, dupa regulile bunului-simt si ale dreptului n-a fost. Cred ca poporul roman trebuie sa-i acorde o despagubire pentru asta si o medalie de cel mai bun "rege inchipuit". Stiu, pare nedrept! Insa, in cazul sau, pacatele tatalui au cazut pe capul fiului, nu din fatalitate ci numai pentru ca fiul mostenea, conform dreptului dinastic (de fapt drept constitutional) si pacatele monarhine ale tatalui.
Problema, de altfel, este foarte simpla: Pacta sunt servanda. Poporul roman a facut o intelegere cu Carol I (
tu si familia ta, in linie masculina, sunteti monarhi romani daca si numai daca respectati Constitutia) care a fost grosolan calcata de Carol II (dictatura regala). In conditii mult mai putin grave englezii monarhisti convinsi si-au decapitat regele care a incalcat pactul facut cu ei.
Romanii, mai generosi si mai putin sangerosi (nu ne-a placut nici macar executia lui Ceausescu) l-au lasat pe Carol II si pe progeniturile lui in pace.
Insa ei nu ne lasa.