avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare consum apa calda
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare consum apa calda

Buna ziua, in cadrul asociatiei de locatari, ni se cere efectuarea citirii apometrelor lunar. Deoarece n-am reusit sa fac citirea pe luna trecuta, mi s-au trecut 25 mc de apa calda, consumul real fiind in jur de 10 mc si cunoscut fiind faptul ca intre citirile apometrelor din bloc si cel din scara exista diferente lunare de circa 20 mc iar administratia, in loc sa incerce sa rezolve cauza problemei, face eforturi constante pentru a plasa aceste diferente celor "bun platnici" si care inregistreaza consumuri mari. Mentionez ca exista o buna parte din apartamente care inregistreaza consumuri suspect de mici iar verificarea apometrelor facute in prezenta reprezentantilor administratiei, exista cateva apartamente care au refuat acest lucru.

Intrebarile mele sunt :
1) Este legala practica de a plasa toate pierderile doar celor care nu au putut face citirile la timp si daca, odata aduse citirile se pot restitui diferentele ? Din cate stiu eu, exista o limita de 10 mc pe apartament.

2) Ce demersuri pot face pentru a obliga administratia sa reduca aceste diferente intre citirile contorului de scara si apometele din apartament, de exemplu se poate solicita o verificare metrologica a tuturor apometrelor din scara ? Eu stiu ca trebuie facuta periodic dar in ultimii 4 ani n-am auzit de asa ceva.
Cel mai recent răspuns: Carturarul , utilizator 00:22, 29 Februarie 2012
@ionutn

Apometrele existente nu sunt aparate de masura, se spune ca sunt ceva orientativ. Deci se pare ca platim "orientativ"
Conform actelor normative la pausal baremul maxim de apa rece este de 5,1 mc iar apa calda de 3,3 mc.
Un exemplu recent intalnit intr-un bloc: factura este de 362 mc iar totalul apometrelor este de 259 mc, diferenta de 100 mc a fost repartizata pe cota parte, in conditiile in care la subsol nu apare pierdere si nici alte pierderi nu au fost constatate. Cat de aparate de masura sunt aceste apometre? Cat te poti increde in ele cand apar consumuri de sub 1mc la cate doua persoane? Cica se face economie. Oare? in conditii de astfel de economii ar trebui sa se foloseasca masti de protectie.

@elga...unde ati gasit reglementarile cu 3 luni si 70 %? sau cum se justifica calculul la cota indiviza?
Normativele prevad ca diferentele sa fie impartite la mc consumati
valoarea facturii se imparte la nr de unitati citite pe repartitoarele de apa rece sau calda
consumul pausal se aplica doar atunci cand s-au rupt sigiliile
Ultima modificare: Luni, 27 Februarie 2012
proprietaru, utilizator
Atentie, apometrele, spre deosebire de repartitoarele de caldura NU sunt orientative. Sunt aparate de masura omologate si au o anumita toleranta, undeva probabil la 1-2%. Deci, atunci cand se masoara numarul de metri cubi dintr-o scara cu controrul general al ApaNova, diferentele fata de se citeste la fiecare apartament trebuie sa fie in acea marja a tolerantelor apometrelor. Cand ele sunt semnificativ mai mari, atunci altceva este in nerelgula, apometre defecte, tevi sparte in subsol, estimari gresite pentru cei care n-au adus citirile, etc. In general sunt lucruri de care administratia trebuie sa se ocupe pentru a remedia situatia. In cazul meu, nu numai ca n-o face, dar incearca sa-i scoata vinovati pe cei care nu aduc citirile la timp.
@proprietaru
Nu vreti dv. sa faceti un drum pana la Bucuresti si sa ne puneti la punct regulamentul de impartire a diferentelor?

Uite-asa vrea AG a noastra. E bine?

De unde ati scos-o pe-asta cu pierderile repartizate pe consum? Din ce norme?

Domnu ionutn daca vorbiti de apometrele subdivizoare din apartamentele proprietarilor trebuie sa stiti ca intradevar acestea sunt omologate si au verificare metrologica initiala.
Din pacate aceasta verificare metrologica initiala are valabilitate de trei ani apoi urmand sa se faca o noua verificare . Din pacate in legislatia asociatiilor de proprietari nu apare nicaieri ca pentru aceste apometre subdivizoare, un proprietar este obligat sa faca o alta verificare metrologica in continuarea celei expirate cu care a fost cumparat aparatul.Legislativul a lasat aceasta situatie, considerand ca regulile privind eventualele verificari trebuiesc stabilite de asociatiile de proprietari intocmind un regulament propriu.
Ca la nivelul asociatiei din care faceti parte nu se face ordine , este vina cui ?. Exista adunari generale unde se poate hotara ceva daca se doreste. Din pacate daca majoritatea s-au obisnuit sa fenteze pe ceilalti nu se poate face nimic. Tot ce va ramane de facut este sa va separati consumurile prin bransamente separate de bransamentul blocului, daca distribuitorul va aproba.

Alte discuții în legătură

Repartizare pierderi apa flori2009 flori2009 Buna seara! Suntem Asociatie de Proprietari si aproape lunar avem pierderi mari la apa, pierderi ale caror costuri le suportam noi, proprietarii. As dori sa ... (vezi toată discuția)
Impartire diferente consum apa andrei_70 andrei_70 Cum este legal sa se procedeze in cazul in care unii vecini nu dau citirea contorului de apa iar noi ceilalti suntem obligati mereu sa platim diferentele de ... (vezi toată discuția)
Pausal robert_dtb robert_dtb stiu ca s-a mai discutat dar as avea nevoie de cateva lamuriri; pe scurt, am fost trecut la \"pausal\" deoarece nu am mai dat citirea la apometre (recunosc, ... (vezi toată discuția)