Confruntandu-ma cu o problema ivita in cadrul Asociatiei de proprietari a blocului unde locuiesc, avand calitatea de proprietar, am rugamintea daca puteti sa ma ajutati.
Administratorul blocului a afisat azi un anunt prin care instiinteaza proprietarii ca citirea apometrelor se va face lunar doar de catre administratorul blocului, percepandu-se o taxa de 2 lei pentru fiecare apartament. Intotdeauna s-au facut citiri ale apometrelor, la anumite intervale, pentru verificare, de catre administrator si nu am avut obiectii. Insa sa primesc lunar un strain in apartament nu mi se pare corect si in plus sa il mai si platesc pentru asta. In cazul in care nu voi permite accesul in apartament lunar consumul se va calcula pausal.
As dori sa stiu daca este legal ceea ce doreste sa faca administratorul sau daca este un abuz si care este reglementarea legala, in cazul in care exista, unde este stipulata aceasta obligatie a mea in calitate de proprietar.
Va multumesc si sper sa ma puteti ajuta pentru ca nu as dori sa intru intr-o disputa fara a fi in totala cunostinta de cauza din punct de vedere legal.
Pana la urma este vorba de comunicare - de ambele parti, dar as. prop. este in primul rand raspunzatoare de aceste chestiuni. Ce se intampla, daca asteptam AG a prop. pentru a se hotari ca numai administratotul trebuie sa lectureze apometrele (bineinteles motivat), atunci trebuie sa curga multa apa prin apometre pana se ajunge sa se implementeze acea hotarare.
Din acest motiv mai exista si com. executiv, in fond cei mai reprezentativi oameni pe care i-ati ales in fruntea obstei.
Si eu consider ca anuntul respectiv trebuia intocmit sub obladuirea com. executiv si motivat de anumite circumstante.
Va rog sa ma credeti ca sunt administrator si nu-mi face nici ce-a mai mica placere sa-mi var nasul prin casele oamenilor. Noi practicam autolecturarile si predarea indecsilor la asociatie, fie la o casuta postala, fie pe fise de lecturare, direct la administrator. De obicei treaba ”merge” bine, cat merge, pana incep sa apara diferente semnificative. Ei, atunci, el Prezidatele, fara nici-o formalitate (in baza unui Regulament de lecturari si repartizare a diferentelor), ma trimite ”pe teren”. Pentru ca efectiv nu vreau sa iau lumea prin surprindere - in fond nu este o superurgenta, la prima ora pun un anunt ca dupa-amiaza, intre orele... se va proceda la verificarea instalatiei de AR sau AC, din motivele... (de obicei stiute). Mai dam si niste telefoane... Marea majoritate dintre proprietari citesc anuntul si se conformeaza, dar sunt si cazuri in care trebuie sa le fac cate o surpriza unopra care nu au citit anuntul - asta e, se mai intampla - dar cum v-am spus, nu agreez de fel aceasta situatie.
Nu vreau sa va mai spun ca intalnesti tot felul de situatii de-a dreptul jenante pentru proprietar cand - dau ultimul exemplu gasit: 33 mc apa rece si vre-o 11 mc apa calda nedeclarati ca si consumati - familie compusa din 3 persoane. Ce scuze poate sa aduca acel proprietar in acest caz? No comment!
Va sfatuiesc sa discutati cu presedintele as. prop. - eventual intr-un grup de proprietari, poate aceasta maniera de lucru mai deranjeaza si pe altii.
@DLaura
Prin montarea apometrului v-ati asumat si obligatii nu numai drepturi.
Citirea indecsilor se face de reprezentatul asociatiei de proprietari/locatari sau de prestator, impreuna cu proprietarul apartamentului ori spatiului cu alta destinatie, concomitent cu citirea contorului de bransament.
Citirea se poate realiza si numai de proprietar, dar in aceasi zi in care se fac si restul citirilor, prestatorul/administratorul fiind obligat de a face verificari cel putin trimestrial privind corectitudinea datelor transmise.
Va multumesc pentru raspunsuri; suspiciunea mea provine si din faptul ca la scara unde exista asociatia noastra, a mai aparut inca una (formata din alti proprietari) care si-a facut stampila, ridica facturile de la furnizori in numele asociatiei, apar diverse sicane, nu s-au platit intretinerile de catre unii proprietari de cativa ani, acestia probabil nici nu declara corect apometrele, situatia a culminat cu mai multe procese, inclusiv reclamatii la politie, primarie, dosare penale si intrunirea adunarilor generale in prezenta politiei (politistul de proximitate e invitat sa participe) pentru a evita ulterioarele reclamatii la politie privind desfasurarea adunarilor.........ce sa zic nu este un bloc in care sa iti doresti sa traiesti, tocmai de aceea incerc sa evit pe cat posibil contactul direct cu acesti oameni si sa ma protejez pentru ca atatea acuze de furt din banii asociatiei s-au facut incat nici nu mai stii pe cine sa crezi si in cine sa te mai increzi.
De aceea, eu caut ca in eventualitatea unei discutii purtate cu administratorul sau oricare alt reprezentant sa ii pot combate cu legea in fata si in cunostinta de cauza. Nu sunt persoane cu care sa porti o discutie amiabila, daca nu esti de parerea lor considera ca esti cu "cealalta asociatie" si de aici apar problemele.........ce sa zic la noi in bloc ca la nebuni, si din pacate situatia dureaza de peste 5 ani..........poate doar sa treaca una, doua generatii peste noi pentru ca acesti oameni prefera sa se complaca in situatia aceasta, iar justitia din tara noastra, din pacate, treneaza prea mult luarea unor decizii in acest sens.
@DLaura
Cum a mai aparut o asociatie pe scara pe care deja exista o asociatie?
Conform legii in cladirile cu mai multe tronsoane sau scari se pot constitui asociatii de proprietari pe fiecare tronson sau scara in parte, si nu mai multe asociatii pe scara. Una din asociatii nu este legal constituita.