avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1807 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Castrarea chimica
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Castrarea chimica

In R Moldova, a fost adoptata o lege referitoare la castrarea chimica a pedofililor. cum comentati aceasta, in functie de anumite drepturi ale omului , de eventuale erori de justitie .
Ultima modificare: Duminică, 18 Martie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat
Cel mai recent răspuns: const_be , utilizator 11:56, 21 Martie 2012
Cea mai mare problema o constituie riscul de recidiva in astfel de cazuri.
De aceea sanctiunea ar putea fi buna.
Problema o constituie insa varsta de la care sa se aplice sanctiunea.
Cred ca e primitiva pedeapsa dar si urmarile faptelor acestor psihopati pot fi considerate crime...am o retinere fata de eventualele erori judiciare,dar aceste pedepse cred ca ar reduce numarul victimelor...(sociologii sunt mai in masura sa aprecieze asta)
Nu am idee daca legea distinge ,acolo unde a fost adoptata, dupa varsta , pentru a se aplica sau nu masura, iar proiectul nostru nu l-am vazut.Dar ar fi o problema demna de luat in seama, ca si problema erorilor judiciare.
@eduardix, chiar primitiva nu ar fi pedeapsa sau, in orice caz , nu mai primitiva decat este pedofilia , violul si alte infractiuni de gen . Pana la urma , cum am spus si mai intainte, una dintre functiile pedepsei este si functia de exemplaritate, adica restul ,,amatorilor,, ar putea sa se gandeasca mai bine la ce-i asteapta.Iar daca vor sti ca exista prevazuta o astfel de masura si vor auzi cum ca x sau y au fost castrati ( chimic) :)) , s-ar putea sa renunte la planurile lor.
Nu prea inteleg chestiunea cu legislatia si CEDO. Legislatia e propusa/analizata samd de persoane cu pregatire juridica, nu-i asa? In elaborarea legilor nu ar trebui sa se tina seama si de Drepturile Omului? De ce trebuie sa vina CEDO sa ne spuna ca am incalcat drepturile omului printr-o legislatie sau masura legislativa stramba ?
Pai tocmai aceasta este ideea, ca legislatia pe care o adoptam noi sau alte state europene trebuie sa fie in concordanta cu legislatia europeana, dar si cu acele conventii la care suntem parte.De pilda , art .3 din Conventia Europeana pentru drepturile omului spune ca:, "Nimeni nu poate fi supus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante."
Iar o pedeapsa precum este castrarea , in opinia anumitor juristi chiar, ar incalca aceasta prevedere.
Cu toate acestea, aceasta masura a fost deja adoptata si este intrata in vigoare in mai multe state, ceea ce inseamna ca nu incalca drepturile omului.
Masura se pare ca este totusi diversificata, in functie de legislatia fiecarei tari, de pilda, in Cehia se poate aplica si castrarea chirurgicala, pa cand in alte state , momentan, se recurge doar la castrarea chimica, ce este un procedeu reversibil si cu efect pentru cel mult 3 luni.

Alte discuții în legătură

Viol - daune morale ContSters284213 ContSters284213 Buna ziua, puteti sa mi spune-ti cam cat se cere daune morale pt viol? si cat s-a stabilit cel mai mult de catre judecator. Stiu ca nu se da cat se cere, dar ... (vezi toată discuția)
Proces litigii munca ionica1 ionica1 Buna seara.Am avut un proces - litigii de munca- care s-a terminat de judecat la curtea de apel, cu raspuns nefavorabil mie.As dori sa stiu daca ma adresez ... (vezi toată discuția)
Hotarare interna definitiva casata de c.e.d.o lucian79 lucian79 daca dau statul roman in judecata,in urma unui proces penal unde s-a dat hot.definitiva de condamnare de 10 ani,iar curtea europeana gaseste ca s-au incalcat ... (vezi toată discuția)