avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1789 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Paternitate
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Paternitate

Sint un barbat divortat de mai multi ani si care am dubii privind paternitatea copilului meu (l-am recunoscut dupa nastere) inca de cind s-a nascut. Copilul a ramas in custodia fostei sotii si are 8 ani (va spun asta deoarece cunosc prevederile art.55 din Codul Familiei).
Prima mea intrebarea pentru dvs. este daca pot avea neplaceri (daca fac ceva ilegal) din partea fostei sotii daca fac copilului un test ADN de paternitate neoficial fara consimtamintul ei.
A doua intrebare se refera la cazul cind fac testul fara stirea fostei sotii iar rezultatul testului este negatv (adica rezulta ca acest copilul NU este al meu): ce pot face? Proces de paternitate oficial cu testare ADN oficiala? Daca pot face asemenea proces ce poate rezulta in urma lui ca si consecinte? Ce pot cere?
Multumesc anticipat.
DOLC, obiectivi ar trebui sa fim toti, nu inseamna ca si reusim!
Obiectiv si juridic vorbind, nu exista cazuri identice, caci partea de fapt diferra de la un caz la altul!
Obiectiv si juridic vorbind, nu sunt nici mama si nici divortata! Asa incat, sunteti convins de lucruri eronate, imi pare rau sa va dezamagesc! :sorry:
As dori sa adopt un copil cu sotul meu, mai vedem in ce masura conditiile practice si procedura adoptiei ne da curaj! Deci: considerr si ca poti iubi un copil care nu e sange din sangele tau! La fel ca si cum ar fi!
Eu nu trebuie nimic pe acest forum, dar dau sfaturi pentru ca imi place; obiectivitatea acestor sfaturi este defect profesional, nu ma pot desparti de ea nici in discutii cu un client si nici in sfaturi dezinteresate pe un forum sau in pareri date prietenilor.
NU are nicio legatura cu sotul meu sau cu alte aspecte personale.

In concluzie, tot obiectiv si in limita informatiilor furnizate, nu vad sanse de admisibilitate a actiunii pentru gregh. E parerea mea, exista mereu argumente si pro si contra, eu nu vad sa tina cele contra unei astfel de solutii.
In mod clar ca gregh e liber sa creada si sa actioneze altfel, doar e viata si decizia sa.

Cu privire la interventia dv., daca tot ati raspuns ideilor mele, ma asteptam sa dezvaluiti linkul unde ati citit acel caz de admitere tagada la 8 ani de la nastere. Poate va spuneam ca exista temei juridic diferit sau poate era numai o hotarare data cu incalcarea legii.
Dar, daca tot dorim sa fim obiectivi, ma gandeam sa punem cartile pe masa.
Pentru Admin.: Imi cer scuze daca am incalcat regulile.
Multumesc mult DOLC. Daca testul (care bineinteles ca stiu ca nu e recunoscut in instanta) de mare acuratete de la EasyDNA iese negativ, te asigur ca merg pina in pinzele albe.Chiar pina la a da in judecata statul roman!
Testul nu e acceptat pentru ca foloseste prea putini markeri genetici, anume minimul pentru a obtine o probabilitate de 99,99%.
Chiar daca pentru un om ar insemna suficient, acest procent atesta probabilitatea ca din 1000 de oameni, altul ar putea fi tata, in afara celui testat.
Vedeti saitul IML in acest sens, de pe care citez:
"Bateria de markeri ADN trebuie obligatoriu largita la 16-20 markeri atunci cand gradul de concludenta nu atinge parametrii standard enuntati. Obtinerea unei probabilitati de numai 99,99% nu este considerata suficienta intrucat exista sansa, de 0,01%, ca o alta persoana, dintr-o populatie de numai cateva mii, sa posede aceleasi caracteristici genetice cu ale barbatului testat in calitate de prezumptiv tata biologic. Sansa de raportare a unui rezultat fals pozitiv de 0,01%, nu este acceptata in prezent de standardele de analiza in domeniu."
De aia e si mai ieftin, repet: ca nu are o anumita acuratete.
Ce spuneti daca faceti testul, acesta iese fals-pozitiv. Dv. credeti ca sunteti tatal dar... surpriza! Nu e asa. :O
Pentru AVLIL (avocat Liliana nu?):
IML face teoria chibritului pe saitul lor. Ei niciodata NU FAC in cazuri de paternitate (poate decit la cererea expresa a celui ce contesta paternitatea) testele premium. Costul pe care il cer ei pentru testele curente pe care le fac cu 99,99% acuratete (care ESTE SUFICIENT DE PRECIS) e de 1,5 ori mai mare decit la englezi (spun decit de 1,5 ori pentru ca cel valabil in instanta facut de EasyDNA este si la ei mai "scumpisor" : 439 Euro). De fapt IML are din Occident tot echipamentul iar acum se dau mai destepti ca aia. Asa-i romanul!
Va citez si eu din din saitul IML (e exact inaintea paragrafului scos de dvs.): " Numarul si tipul de markeri ADN utilizati pentru o testare difera de la un laborator la altul. Nu exista un tip si nici un numar prestabilit de markeri ce trebuie investigati insa pentru a se obtine in final o probabilitate de minimum 99,9999% este de regula necesara investigarea a minimum 10 markeri ADN autozomali de tip STR." Si de altfel chiar dvs. scrieti citind celebrul IML: "Bateria de markeri ADN trebuie obligatoriu largita la 16-20 markeri atunci cand gradul de concludenta nu atinge parametrii standard enuntati". Retineti: cind gradul de concludenta nu atinge parametri standard enuntati!
Vreau sa va spun ca si in orasul meu este un institul de medicina si farmacie care face asemenea teste LA CEREREA INSTANTEI DE JUDECATA de aici. Iata oferta lor:
"Testul de stabilire a filiatiei efectuat in laboratorul nostru le ofera clientilor o probabilitate a paternitatii de minim 99.9%. In plus, noi mentinem strict confidentiale datele referitoare la cazurile analizate. Laboratorul detine o colectie de probe de pe intreg teritoriul Romaniei. Incepand cu anul 2000 specialistii nostri au analizat peste 700 de probe biologice incluzand 180 de cazuri de paternitate." Si mai jos preturile:
"Costuri pentru testele de paternitate:
Cazul complet: trio (mama, copil, tatal prezumptiv) 400 Euro
Fara proba de la mama: duo (copil si tatal prezumptiv) 300 Euro "
Asa ca AVLIL lasati-o mai moale cu IML-ul si preciziile lui, din dorinta vadit rautacioasa de a-mi demonstra mie ca am dat niste bani de pomana.

PS pentru AVLIL
Citat din saitul EasyDNA:
"Testul ADN de paternitate dovedeste ca prezumtivul tata nu este tatal biologic al copilului, acesta va fi exclus cu un procent de 100%"
Am o rugamite pentru DOLC: dati-mi va rog linkul respectiv.

:offtopic: Va rog nu redactati mesaje consecutive, e contrar Regulamentului de postare. Puteti folosi functia editeraza daca doriti sa adaugati ceva unui mesaj deja postat.
Multumeesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Marți, 25 Noiembrie 2008
Cabinet de avocat Liliana Grădinaru, Avocat
Lili 5, iti scapa un element esential.
Daca mama nu are elemente de comparatie pt tata cum se va face testul ADN ?
Daca exista elemente de comparatie testul se poate face.
Dar daca nu exista?:hm:

avocat Claudiu Lascoschi

Alte discuții în legătură

Tagada paternitatii (multumim anticipat) tavipanciu tavipanciu buna seara.avem si noi o problema.dupa cum spune titlul , avem un copil (nascut in timpul casatoriei sotiei) si nu stim exact cum sa procedam pas-cu-pas pentru ... (vezi toată discuția)
Paternitatea - daca tatal nu este tatal biologic, mai poate avea grija de copil? va rog sa ma ajutati! multumesc! r_ruxa r_ruxa buna ziua, am intalnit urmatoarea situatie: un cuplu. locuiesc impreuna 4 ani. ea ramane insarcinata. fac cununia civila pt copil ca toti sa abia acelasi nume. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu o fata care a ramas insarcinata si a nascut Anonymous93 Anonymous93 Nu stiu exact cum sa ma exprim dar voi spune dupa cum stiu: Am un prieten care la o petrecere a fost intr-o aventura cu o fata (el spune ca a folosit ... (vezi toată discuția)