avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 258 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
D-na Corina,
sa fie clar, si in Timisoara, si in orice colt din tara, caldura furnizata de corpurile termice se plateste. Asa spune legislatia in vigoare; gasiti pe internet 1000 de surse de informatii cu privire la acest lucru.

Consumul de caldura ce-i revine unui proprietar se compune din 2 componente:
- consum de caldura individual - caldura consumata de radiatoarele din apartamente( calorifere si tevile verticale de transport)
- consum de caldura la comun(caldura consumata pentru incalzirea spatiilor comune(de calorifere si conductele de transport)

Debransarea unui proprietar din sistemul centralizat presupune eliminarea caloriferelor din aparatamentul propriu. Insa conductele de transport raman. Deci chiar daca este debransat, el este obligat, conform legii, sa plateasca caldura furnizata de aceste tevi verticale. Practic, prin debransare, se reduce doar costul caldurii consumate de caloriferele eliminate, caldura la comun si caldura consumata de tevile de transport se plateste in continuare.

Exista si cazuri in care debransarea se face complet; se elimina inclusv tevile verticale de transport, dar nu cred ca este situatia dvs.


Ce povestesc eu acum trebuie sa stie si administratorul vostru (sau cine calculeaza cotele de caldura ce revin fiecaruia); deci trageti-l de urechi.

Si atentie mare, in cazul in care au loc debransari insistati( de fapt din nou este tot treaba conducerii, dar nu strica sa se implice si proprietarii daca cei responsabili dorm) sa se refaca echilibrarea hidraulica. Altfel riscati sa platiti facturi marite nejustificat.

Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
grandanat, utilizator
Asta este raspunsul Primariei pe care l-am primt eu;
Urmare adresei dv cu nr RE2011-2555/16.11.2011 va facem cunoscut faptul ca repartizarea cheltuielilor cu incalzirea este reglementata de urmatoarele acte normative; art.38 alin 2 din Legea nr. 325/2006-Legea serviciului public de alimentare cu energie termica, art 52 din HG1588/2007- Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007-Hotarare pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Legii nr. 230/2007 privind infintarea, organizarea si functionarea asociatiilor de propietari, art 12 alin 2/ anexa din Ordinul presedintelui ANRSC privind aprobarea Contractului- cadru de furnizare a energiei termice.De asemenea va comunicam ca aspectele sesizate au fost aduse la cunostinta presedintelui,comitetului executiv,comisiei decenzori,administratoruluisi au fost instintati asupra reglementarilor legale privind repartitoarele de costuri in cadrul condominiului.

Nu am inteles mare lucru dar cand s-au afisat cheltuielile cei debransati erau trecuti cu 10% din factura, numai pe ianuarie ia pus sa plateasca in plus adica eu am 218 lei si debransati au platit 36 lei.Asta am platit in febroarie. Noi platim iarna 40% din caldura si vara 60%. Presedintele asociatiei nu a primit nimic.
Ultima modificare: Miercuri, 21 Martie 2012
NCorina, utilizator

@grandanat multumesc pentru raspuns. L-am tiparit pe hartie si l-am pus la avizier aseara. Cu aceasta ocazie poate il vede si cei din comitet si locatarii blocului. Presedinta cenzorilor este convinsa ca 10% din factura trebuie sa plateasca cei debransati, PENTRU CA ASA SCRIE IN CONTRACTUL DE LA COLTERM!!!!
La noi debransati sunt ceva de genul " adio dar raman cu tine", adica, adio factura mare la Colterm, dar raman sa am caldura furnizata de Colterm si prosti sa mi-o plateasca.
Ultima modificare: Vineri, 23 Martie 2012
Adriantot, moderator
Nu pot sa cred ! administratorul ii scade in continuare si in tabelul de pe febroarie pe cei debransati ilegal de la caldura. Individul asta este administratorul la vre-o 30 de blocuri si nu cunoaste legea? Un apartament nici macar nu are semnatura vecinilor de pe verticala si orizontala ......Mie mi-a calculat 238 lei numai incalzirea la 2 camere si debransati ilegal au 39 lei. Noi platim si vara caldura. De unde scoate sumele astea? Daca ii fac plangere la primarie rezolv ceva? Sau trebuie sa fac plangerea la protectia consumatorilor?


Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
NCorina, utilizator
Intradevar, cu cat creste numarul debransatilor, cu atat creste factura celor ramasi bransati, desi este nelegal. Asociatia a incheiat contract de furnizare a energiei termice pentru toata instalatia in functiune, iar simpla debransare nu poate scadea proportional cantitatea de agent termic contractata.
Apare un surplus de agent termic, ce circula in instalatia ramasa in functiune si se inregistreaza pe contorul de bloc, platit de cei ramasi bransati, fara sa aiba un beneficiu sau o culpa la baza acestei plati.
Practic dvs platiti o parte din agentul termic contractat de Asociatie pentru cei care s-au debransat. si care nu poate fi eliminat decat prin echilibrarea hidraulica a instalatiei de incalzire.
Cei care se debranseaza produc dezechilibrul hidraulic al instalatiei de incalzire si trebuie sa suporte, pe banii lor, echilibrarea hidraulica a instalatiei.
In afara de aceasta, apare fenomenul de incalzire indirecta a apartamentelor debransate, de la apartamentele incalzite, care pierd caldura, dar o platesc.

Sunt destule studii efectuate de cei mai mari specialisti in domeniu.
"Debranşarea apartamentelor din clădirile condominiale de la sistemele de încălzire centrală” prof.dr.ing. L. Dumitrescu, prof.dr.ing. D. Constantinescu, Rev. Instalatorul, nr. 4/2004
"Adaptarea sistemelor centralizate de alimentare cu caldura la efectele debansarii unor consumatori şi la cerinţele modernizarii”, Prof dr. ing. Mircea Beldiman, Fac. de Instalaţii a U.T.C.Bucureşti (www.radet.ro/revista/RADET_Buletin_de_Informare_2006_nr_1.pdf )
”Studiu asupra implicatiilor induse de deconectarea consumatorilor de agent termic”- conf.dr.ing Sorin Burchiu, Fac de Instalații București, Rev Tehnica instalatiilor nr. 5/2006. [ link extern ]
„Determinarea consumului de caldura şi a sumei de plata la apartamentele de bloc incalzite indirect” - ing. Balazs Istvan, Energomur SA Tg. Mures, Rev Instalatorul, nr. 8/2003 (www.artecno.ro/instalatorul/instal11-8)

Ar trebui sesizat si Inspectoratul de stat in constructii, pentru a verifica respectarea Legii 10/1995 privind calitatea in constructii (art.18) si a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care se refera si la desfiintarea instalatiilor (expertize tehnice, autorizatii de desfiintare, etc).

Orice lucrari la instalatiile de incalzire trebuie facute conform:
Ordin M.L.P.T.L. 930/2002 Normativ privind proiectarea si executarea instalatiilor de incalzire centrala I 13-2002
Ordin M.L.P.T.L. 929/2002 Normativ pentru exploatarea instalatiilor de incalzire centrala I 13/1-2002
Ultima modificare: Luni, 26 Martie 2012
darida, utilizator

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)