avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 427 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
@grandanat
"Practic, prin debransare, se reduce doar costul caldurii consumate de caloriferele eliminate,"
FALS

Este doar impresia necunoscatorilor. Specialistii din domeniu au demonstrat ca nu se reduce decat partial costul caldurii consumate de caloriferele debransate, din cauza dezechilibrului hidraulic.
De ex, in loc de un debit de 20 litri/ora stabilit la proiectarea instalatiei, in instalatia ramasa in functiune circula 30 litri/ora, care se inregistreaza pe contorul de bloc, si trebuie platit CET- ului. Surplusul il platesc cei bransati.
darida a scris:

@grandanat
"Practic, prin debransare, se reduce doar costul caldurii consumate de caloriferele eliminate,"
FALS

Este doar impresia necunoscatorilor. Specialistii din domeniu au demonstrat ca nu se reduce decat partial costul caldurii consumate de caloriferele debransate, din cauza dezechilibrului hidraulic.
De ex, in loc de un debit de 20 litri/ora stabilit la proiectarea instalatiei, in instalatia ramasa in functiune circula 30 litri/ora, care se inregistreaza pe contorul de bloc, si trebuie platit CET- ului. Surplusul il platesc cei bransati.


Cred ca vorbim in limbaje diferite. Eu sunt de acord cu ceea ce spuneti dvs, pentru ca asa este. Astea sunt insa alte aspecte. Eu ma refeream la costul incalzirii unui apartament dpdv al proprietarului. Si am subliniat faptul ca prin debransare nu se elimina de pe lista de plati toata caldura( toate componentele); se elmina doar caldura consumata de calorifere, celelalte variabile, consumul comun si consumul individual ramas(tevile verticale) inca se platesc.

Daca ati citi mai atent mesajele n-am mai intra in polemici inutile.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
grandanat, utilizator
@darida

Unde este prevazuta obligatia ca gigacalorimetrul verificat metrologic, dupa care se factureaza consumul unei scari, sa aiba in compozitie si debitmetru ?. Intreb asta, pentru ca de curand am fost la subsolul blocului meu si m-am uitat la aparatul montat pe tevile de caldura, am constatat cu stupoare ca acesta are numai o sonda pentru temperatura. Pe urma, am cautat pe internet modele de gicalorimetre folosite pentru caldura, nici unul nu avea incorporat vreo parte speciala care determina si consumul de apa. Am gasit in schimb acest dispozitiv la aparatele care masoara apa calda care se consuma si trebuie masurata si ca volum si ca (,) consum de energie termica. Asa se si factureaza de fapt, partea de consum de energie plus consumul de apa rece pentru preparare.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
johnpescar, utilizator
Ar trebui sesizat si Inspectoratul de stat in constructii, pentru a verifica respectarea Legii 10/1995 privind calitatea in constructii (art.18) si a Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care se refera si la desfiintarea instalatiilor (expertize tehnice, autorizatii de desfiintare, etc).

Orice lucrari la instalatiile de incalzire trebuie facute conform:
Ordin M.L.P.T.L. 930/2002 Normativ privind proiectarea si executarea instalatiilor de incalzire centrala I 13-2002
Ordin M.L.P.T.L. 929/2002 Normativ pentru exploatarea instalatiilor de incalzire centrala I 13/1-2002

Am facut sesizare si la Ispectoratul de stat in constructii, si am primit un raspuns aiurea.
Ca urmare a scrisorii d-stra inregistrata la I.J.C.Timis cu nr. 140/09.2011, prin care ne sesizati debransarea ilegala de la sistemul centralizat a unor apartamente din blocul care locuiti, va comunicam urmatoarele;
Prin adresa nr 3849 din 12.09.2011, I.J.C.Timis a transmis petritia Primariei Municipiului Timisoara spre solutionare in conformitate cu atributiile ce-i revin potrivit legii.

Pe teren inspectorii de la primarie isi spun punctul lor de vedere, care ajunge sa fie si punctul Primariei. Vecinul meu povestea foarte frumos cum sunt de inimosi inspectori pe bani mei pana la urma;

insp de la primarie au venit acum o saptamina si mi-au zis ca sant ok legal chiar daca nu am de la colterm aviz favorabil,

Chiar daca nu a facut redimensionarea instalatiei si chiar daca nu si-a izolat tevile.
Ultima modificare: Marți, 27 Martie 2012
NCorina, utilizator
@grandanat

Da, dpdv al proprietarului sau al practicii nelegale, scapa de plata consumului caloriferelor debransate.
Dpdv juridic, legal, ca si obligatie de plata, costul incalzirii unui apartament debransat intr-un bloc fara echilibrare hidraulica ar trebui sa aiba urmatoarele componente:
- cota parte din consumul instalatiilor comune
- costul tevilor individuale
- costul energiei termice aferente agentului termic ce circula in surplus in instalatie (contractat de asociatie pentru cei debransati si imposibil de aliminat fara echilibrare hidraulica
- costul incalzirii indirecte de care beneficiaza cel debransat de la apartamentele incalzite. Chiar daca se rezolva problema surplusului de agent termic, prin efectuarea echilibrarii, ramane problema incalzirii indirecte, problema distincta ce afecteaza corectitudinea costurilor de incalzire.

Studiile in domeniu vorbesc de un aport de pana la 80% din necesarul de caldura, primit de un apartament debransat total, situat intre etaje.

Costurile de incalzire nu sunt decat obligatii de plata d.p.d.v. juridic. Nici o obligatie de plata nu poate fi stabilita decat cu respectarea dreptului civil. In Romania, la stabilirea obligatiilor de plata privind incalzirea, autoritatile si firmele nu tin cont de realitatea fizica concreta, de fenomenele ce se produc, la care sa se aplice institutii ale dreptului civil (raspundere civila contractuala, delictuala, imbogatire fara justa cauza, plata nedatorata) Aceste institutii din teoria generala a obligatiilor sunt aplicabile, au prioritate, fara a avea importanta ca vreo autoritate este sau nu de acord cu ele.
Scuze, nu vroiam sa intru in polemica cu dvs.

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)