avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 679 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Repartizare costuri energie termica
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Repartizare costuri energie termica

In Timisoara, pretul facturi de caldura, pe care o platesti la intretinere, a ajuns sa fie in functie de cati debransati sunt in bolc . Cei debransati, nu fac redimensionarea instalatiei si nici nu isi izoleaza tevile care le traverseaza apartamentul, asa ca cei care raman abonati COLTERMULUI ajung sa plateasca pe langa pierderile din retea si furtul vecinilor. Am facut doua sesizari la Primarie si una la Colterm, pentru ca nu mi-se pare corect sa suventionez caldura vecinilor si am primit din ambele parti un raspuns in doi peri. Din bloc singurul care nu este deacord cu debransarile este presedintele asociatiei care nu prea poate sa faca nimic, pentru ca cei debransati i-au contestat, functia pe motiv, ca nu este propietar al apartamentului (parinti lui fiind propietari). Vicepresedinta este prietena cu cei debransati si presedinta cenzorilor este deacord ca o centrala este mai rentabila decat sa fi cient Colterm, eu am convingerea ca si ea isi doreste instalarea unei centrale de apartament in vara acestui an. Centrala termica de bloc este super rentabila daca ai pereti calzi ai vecinilor si tevile fierbinti ale blocului si tu nu platesti mai nimic. Faptul ca s-au debransat de capul lor si ca sunt scazuti de la caldura nu mi-se pare nici corect si normal. Daca tot spui ca nu ai nevoie de caldura de la Colterm, nu ar fi normal sa si izolezi tevile si sa le zidesti? Viceresedinta blocului imi spune ca ea face ce vrea in apartament!!!! dar cum calculeaza factura la caldura? tot cum vor muschi ei? Ma intereseaza daca pot sa fac plangere penala administratorului, vicepresedintei blocului si presedintelui cenzorilor, motivul find furtul prin incarcarea facturi mele de caldura la plata intretineri.
Legea nr 10/1995 privind calitatea in constructii (art.18) si Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, care se refera si la desfiintarea instalatiilor (expertize tehnice, autorizatii de desfiintare, etc) trebuie respectate in continuare.

Legea 325/2006 este deficitara sub aspectul reglementarii debransarilor si trebuie completata cu prevederile de mai sus. Caloriferele tot instalatii in constructii raman.
Acordul vecinilor nu e o conditie suficienta.
Pe langa problema scaderii confortului termic al vecinilor, mai ramane, asa cum spuneati, dezechilibrul hidraulic va afecta costurile de incalzire al celorlalti proprietari care se incalzesc. Daca proprietarii dintr-un capat al blocului inchid caloriferele, efectul cresterii facturii se va simti si la proprietarii din celalat capat al blocului, fara sa fie vecini directi. Cei care se incalzesc vor plati un surplus de agent termic inregistrat pe contorul de bloc.

Ordin M.L.P.T.L. 929/2002 Normativ pentru exploatarea instalaţiilor de încălzire centrală I 13/1-2002
8.37. Coloanele sau ramurile care alimentează corpurile de încălzire prevăzute cu robinete termostate se prevăd cu sisteme care limitează presiunea diferenţială între conductele de ducere şi întoarcere.
Atît în cazul montării repartitoarelor (”coloane”-distributia pe verticală), cît și a montării contoarelor la nivel de apartament (”ramurile”-distributia pe orizontală), este obligatorie echilibrarea hidraulică, întrucât robinetele termostatice dereglează instalatia.
In plus trebuie o echilibrare a retelei de distributie, inainte de bransamentul de bloc.
Nici macar un contor avizat metrologic nu va da costul real al servicului de incalzire fara echilibrare hidraulica si aplicarea unor factori de corectie privind incalzirea indirecta dintre apartamente.

Nu prea vad la ce infractiune s-ar incadra fapta administratorului
darida a scris:

Nu prea vad la ce infractiune s-ar incadra fapta administratorului

Administratorul este angajatul asociatiei de proprietari. Ca orice angajator, asociatia are mai multe parghii pentru a determina angajatii sa-si indeplineasca sarcinile din fisa postului.
Angajatul poate fi avertizat, sanctionat cu diminuarea salariului ori chiar cu desfacerea contractului de munca.
Daca totusi angajatul (administratorul) a savarsit o fapta ptrevazuta de legea penala, ce prezinta pericol social, facuta cu vinovatie..., apelati la politie.
Orice angajator (inclusiv asociatiile de proprietari) trebuie sa ia masuri de management, de verificare, de control..., prin care sa-si educe personalul, sa-l stimuleze pentru a lucra in spiritul indeplinirii sarcinilor.
Daca adminstratorul ii scade de la caldura fara sa aibe toate aprobarile care se cer si fara sa le ceara celor debransati sa faca echilibrarea hidraulică. In plus debransare partiala nu se mai face. Cu toate ca primaria a somat-o pe vecina mea sa isi puna caloriferul la loc, bunul administrator a scazut-o de la caldura si asa am ajuns sa platesc eu mai mult ca ea care are 3 camere. Nu pot sa imi dau seama cum calculeaza si nici nu mi-se pare corect.
Vreau sa va inteb daca pot sa il dau in judecata comitetul de cenzori si pe administrator? Avocatul poate sa ceara si daune? Mie nu imi trebuie daunele ci numai vreau sa ii fac sa nu ii mai scada de la factura de caldura dupa calculele lor secrete.Daunele raman la avocat.
Cei care se debranseaza sa faca tot ce se cere, nu de alta dar asa cum vor ei, sa plateasca o caldura cat mai ieftina, asa si eu vreau sa nu imi creasca factura astronomic.
Doamna Ncorina am citit mesajele dvs., dar, am observat ca gresiti din cel putin doua puncte de vedere . Unul ar fi ca nu intelegeti ca trebuie platit ceea ce fiecare consuma , factura dvs. nu creste datorita celor care nu au consum. Situatia nu este asemanatoare cu un cos de mere din care ficare mananca, iar ce ramane trebuie sa platiti dvs. la sfarsit.
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
johnpescar, utilizator
@johnpescar
Factura creste nu teoretic ci practic.
„Cu cât sunt mai puţini în sistem, cu atât costul energiei este mai mare. Pot să plătească poate nu cât ar fi normal, poate dublu sau chiar triplu. Dacă anul trecut au plătit 200 de lei pentru un apartament cu două camere, acum pot să plătească 300, 400, 600 sau chiar mai mult.” Petru Olariu – preşeditnele FALT
Cei care se debranseaza nu fac decat sa isi taie caloriferele. Nu fac redimensionarea instalatiei si nici echilibrarea hidraulica, merg pe principiul " dupa noi potopul". Daca gasesc un administrator dragut ( ii da mana sa fie dragut nu sta in bloc deci lui nu ii creste factura de la Colterm) si o doamna care este presedinte de cenzori ( care locuieste in bloc dar vrea sa isi puna centrala ) pentru ca doamna sustie rentabilitatea incalziri cu gaz. Ii dau dreptate ;ESTE FOARTE RENTABIL SA TE INCALZESTI CU GAZ LA BLOC!!!! Sa incalzesti 48 m patrati iarna, sa iti faci apa calda si sa gatesti si factura ta sa fie 150-200 lei este foarte rentabil. Daca s-ar plati pe apartament caldura si ar fi o suma fixa care sa nu fie influientata de debransari nu m-ar deranja. Adica furturile celor debransati sa fie suportate de primarie si de Colterm. Daca ai -20 de grade afara si la tine in apartament, fara calorifere ai 5-8 grade inseamna ca ai caldura ( daca ai caldura si nu o platesti dar o plateste altul se numeste furt) Doar la noi se poate intampla sa nu intereseze pe mimeni adica nici celor de la Colterm nu le pasa si nici celor din primarie. De ce? Pentru simplul fapt ca prosti ca mine ajung sa plateasca aceste furturi. Daca aceste furturi ar fi suportate de Colterm atunci sunt convinsa ca alta ar fi situatia si imediat s-ar gasi o formula de calcul care sa ii puna si pe cei debransati sa plateasca. De ce nu vine Coltermul sa faca redimensionarea instalatiei si echlibrarea hidraulica in momentul in care se fac debransari si costul sa fie suportat de cei care se debranseaza? De ce nu vine sa le monteze repartitoare pe tevile care le traveseaza apartamentele? Coltermul se multumeste numai sa dea aviz nefavorabil si cei care vor sa isi pua centrala nici nu mai ii intereseaza raspunsul lor. Imi spune mine sa imi pun repartitor ca sa platesc in continuare facturi astronomice?
Da la bloc numai uni platesc ce consuma ei si "alti" E ca si cum ar manca marul din cosul meu si mi-ar lasa cotorul. Mi-ar mai iesi tot atatea borcane cu compot?

Alte discuții în legătură

Cheltuieli caldura apartament debransat nea_marin nea_marin Bună ziua, Locuiesc într-un apartament debranşat de mai mulţi ani de la termoficare în care până astă toamnă nu a stat nimeni. La asociaţie mi ... (vezi toată discuția)
Repartizare costuri caldura in condominiu cu repartiroare si ct dodo2009 dodo2009 Buna ziua, vreau sa va prezint situatia din blocul meu si apoi va adresez si intrebarea la care va rog sa ma ajutati sa gasesc un raspuns bazat pe ... (vezi toată discuția)
Factura aberanta la caldura in arad NCorina NCorina Se vede clar ca vecini acestor batrani au ZERO la caldura. Ce spun cei care furnizeaza? ca sunt debransati ilegal, ca nu au facut redimensionarea instalatiei ... (vezi toată discuția)