avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 998 soluții astăzi
Forum Discuţii diverse Lumea în care trăim Predarea teoriei evolutiei in scoli
Discuție deschisă în Lumea în care trăim

Predarea teoriei evolutiei in scoli

De vreo 4 ani biologia se invata in scolile din Romania fara sa fie predata teoria sintezei evolutioniste moderne. Problema aceasta e cat se poate de serioasa pentru ca, pe de o parte, religia este materie obligatorie, iar pe de alta parte, pentru ca singura teorie stiintifica despre aparitia omului este ignorata de scolarii romani. Probabil ca peste cativa ani vor urma excluderea din manualele de fizica a teoriilor despre originea pamantului, predarea sistemului geocentric etc.
Ah, sa nu uit! Cred ca suntem singura tara din Europa in care NU se preda teoria evolutionista in scoli.
Cateva regului: Discutia este despre un set de reguli care sa asigure educatia echilibrata, nu despre Darwin. Nu vreau sa discutam despre corectitudinea evolutionismului aici pentru ca nu suntem biologi. Vreau sa discutam despre faptul ca traim intr-o tara in care politicienii se alarmeaza daca afla ca o buna parte din apa e formata de hidrogen si exclud teoriile stiintifice din scoli.
Evolutionismul este stiinta iar predarea unei teorii stiintifice in scoli este buna si depinde de vointa politica si de ceea ce ne dorim noi privitor la educatia copiilor nostrii, bineinteles.

u.b.i.k. a scris:

va trebui sa mai luptam. Mult de tot.

Ei nu chiar asa de mult, ca-i prevad un glorios "sfarsit".

Orice teorie ajunge sa se epuizeze pe sine inainte de a epuiza lumea.

Geometria euclidiana si-a atins limitele, nu a epuizat lumea (epuizat cu sensul de ...ispravit de explicat)

Infirmarea experimentala a mecanicii newtoniene a survenit in momentul in care era deja perfect verificata in ansamblul praxisului accesibil. Infirmarea aparea tocmai prin largirea sferei acestui praxis.

Mecanica relativista a venit sa-i stabileasca o limita de valabilitate anterior necunoscuta.

Si nici aceasta din urma "nu se simte prea bine". Mecanica cuantica vine sa stabileasca o noua limita de valabilitate atat mecanicii clasice cat si mecanicii relativiste.

Ele nu au explicat lumea, ci ...bucatele de lume.

Asa ca, ajunge. Te rog, nu incerca sa ma convingi ca eu sunt rezultatul a ...doua moluste care au facut sex! :) ori ca ...

u.b.i.k. a scris:

TOATE se bazeaza pe teoria evolutionista ...care le unifica

E o absurditate! Chiar daca ar ispravi de explicat evolutia (sau in ce limite au evoluat) un miliard de specii, tot nu mi-ar lamuri ce e dincolo de toate. Nu poate sa elucideze problema inceputului.

Ultima modificare: Miercuri, 4 Aprilie 2012
romascanu, moderator
u.b.i.k. a scris:

@cearls
Opiniile d-voastra despre evolutionism imi amintesc de ... un popa de tara din secolul XIX.
Aici nu rediscutam "Procesul maimutelor" ori ideea ca "n-avea cum sa supravietuiasca vietuitoarea mii, milioane de ani, ori cu un picior prost" SIGUR CA NU! Dar stiti de ce aceti astfel de idei gresite si foarte caraghioase despre evolutionism? Pentru ca nu se preda teoria in scoala ci se face religia care n-aduce nici un plus de logica, nici de cunoastere si nici de respect fata de alte explicatii ! D'aia!

Si pentru ca sa n-ajung sa am cu generatia care urmeaza, si cu cei de dupa si cu urmatorii, s.a.m.d. aceeasi discutie absurda pe care o port cu d-voastra acum, vreau sa se studieze evolutionismul pe toata durata scolii alaturi de matematica, fizica, chimie, adica acolo unde ii este locul, intre stiintele naturiii, nu alaturi de bazaconiile religioase, unde n'are ce cauta!
...
dixit

si eu si d-voastra cred am facut "evolutionismul" (obligati) in scoala, comunista... in procesul de formare a "omului nou"... "piatra de temelie"... a "materialismului dialectic si istoric"...

nu credeam ca se mai lupta cineva, si "mult de tot", in ziua de azi, pentru asemenea idei, in romania...
...
dixit.

ContSters233047, utilizator
@u.b.i.k.
=D>Eu am intrat in aceasta discutie tolerant fata de religie, dar opiniile motivate religios ale unora tind sa ma convinga cum spunea cineva ca unii oameni tin mortis sa-si ia ca adversari tocmai microscopul si telescopul.

Voi da doua linkuri, poate dezgheata mintea cuiva.

Legat de consensul tuturor biologilor si geneticienilor, aveti aici 72 de premianti Nobel impotriva creationismului. [ link extern ]

Si va mai recomand un articol pentru dezghetarea mintii, din pacate tot in engleza. Este scris de un savant rus acum 35 de ani, ortodox convins, care explica destul de accesibil de ce evolutionismul e singurul mod de a intelege biologia "Nimic din biologie nu are sens decat in lumina evolutiei". [ link extern ]

Iar legat de jocul de cuvinte alba-neagra cu "nu e decat o teorie", va amintesc ca merele cadeau pe Pamant si inaintea lui Newton, la fel cum noi virusi si bacterii apar in fiecare zi prin evolutie. Faptul ca teoria evolutiei e o teorie descoperita nu o impiedica sa fie un fapt cert.

Cand oponentii vor putea cita biologi, nu teologi, mai vorbim.

“Caci vinovat e tot facutul / Si sfant doar nunta, inceputul”
Ion Barbu

Nicoleta,
1. Orice teorie cu adevarat stiintifica, adica o teorie care poate fi in mod real infirmata experimental are IN MOD NECESAR la un moment un "glorios sfarsit" pentru ca naste o alta teorie stiintifica, mai exacta, mai,aproape, mai adevarata. Teoria din urma va sfarsi la fel ca teoria dintai: "ucisa"de urmatoarea dovada.
2. Din "Fizica" geniului lui Aristotel a ramas doar numele .... si logica. Toate teoriile lui Aristotel despre lume s-au dovedit experimental ca sunt false. Astfel fizica a progresat.
3. Sistemul heliocentric demonstrat de Copernic era fara suport, caraghios cu multiplicarea anticiclurilor, absurd. Insa Keppler a descoperit ca orbitele pot fi eliptice si a dat rigoare stiintifica copilariei coperniciene. Astfel fizica a progresat.

4. Eroarea este, ab initiao,de ESENTA stiintei, fara sa atinga natura ei, iar faptul ca fiecare stiinta a validat, la un moment dat, unele erori, nu infirma teoriile stiintifice demonstrate.
Este lucru demonstrat ca omul a evoluat din alte forme de viata? ESTE! Vezi medicina, biologia, bacteriologia, virusologia, s.a.m.d.
Exista vreo dovada ca omul a fost creat? NU. Niciuna.

Exista doar SUPOZITII NEDOVEDITE ca omul a ajuns in fiinta in alt fel decat prin evolutie. CUM?
eumarian a scris:

Cand oponentii vor putea cita biologi, nu teologi, mai vorbim.

Darwin's Critics Are No Bigots, in Contrast to Certain Darwinists
By: Giuseppe Sermonti

[ link extern ]

Giuseppe Sermonti

[ link extern ]

Devolution of Evolution

Leonid Moroz, professor of neuroscience, chemistry, and biology at the University of Florida College of Medicine, in a recent article published in The Scientist entitled “The Devolution of Evolution,” comments on Theodosius Dobzhansky assertion nearly 40 years ago that “Nothing in biology makes sense except in the light of evolution.”
...
The theory of evolution was once a theory in crisis, now the theory of evolution is without a theory.
...

[ link extern ] /
ContSters233047, utilizator

Alte discuții în legătură

In ro, statul e separat de biserica?! trope_doi trope_doi Primind o invitatie la \"inaugurarea” \"Anului Darwin”, am aflat ca [u]in RO nu se preda in scoli teoria evolutionista... Chiar e adevarat[/u]?! Nu ... (vezi toată discuția)
Satanism handsu handsu Intrucat @ teufelssohn a expus sub titlul Legalizarea consumului de droguri si a prostitutiei - argumente pro si contra pozitia sa laudatoare despre ... (vezi toată discuția)
Icoanele in scoala ioanna8634 ioanna8634 imi cer scuze ca nu am ales categoria potrivita..nu am gasit ceva legat de culte. as dori sa stiu daca in momentul actual icoanele sunt interzise in ... (vezi toată discuția)