avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 224 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Societăţi comerciale Autorizare firma de plasare a fortei de munca caen 7810
Discuție deschisă în Societăţi comerciale

Autorizare firma de plasare a fortei de munca caen 7810

Buna ziua,
As dori sa deschid acest topic deoarece discutiile din cate am vazut sunt mai vechi si pentru mine este de interes. Am deschis de curand o firma cu obiectul principal de activitate: Activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului - CAEN 7820. Am depus documentatia la ministerul muncii pentru autorizare. Intrebarea ar fi: in conditiile date imi trebuiesc alte avize daca vreau sa ma autorizez si pe codul caen 7810 -Activitati ale agentiilor de plasare a fortei de munca? Mentionez ca in statut figureaza ca activitate secundara si acest caen 7810. Stiu ca mai trebuie sa iau un aviz de la Avocatul Poporului ca operator de date cu caracter personal. Dar in rest sunt ok, oare avizul dat pentru 7820 este valabil si pentru 7810 sau trebuie sa o iau de la capat?
Va multumesc pentru ajutor.
cel putin 25% din personalul cu atributii an prestarea serviciilor de ocupare sa aiba studii superioare an una dintre specialitatile: psihologie, pedagogie, drept, consiliere, precum si experienta de minimum 3 ani an domeniul serviciului pentru care se solicita acreditarea.

[ link extern ]
si in cazul unei preluari de companii care are atat angajati cat si leasing, cum se procedeaza ? ce drepturi revin celor din leasing ?

aceste firme de leasing nu incalca drepturile omului, prin faptul ca devin arendasi ( intermediari ) in relatia cu angajatorul ? cine este tras la raspundere , daca pe contract angajatorul este firma de plasare forta de munca ?
7820 Activităţi de contractare, pe baze temporare, a personalului
Această clasă include activităţi de furnizare de muncitori pentru întreprinderile clienţilor pe perioade de timp limitate, pentru a înlocui sau suplimenta temporar forţa de muncă a clientului, unde persoanele plasate sunt angajaţi ai unităţii care furnizează servicii de asistenţă temporară. Unităţile clasificate aici nu oferă însă supravegherea directă a angajaţilor lor la locurile de muncă ale clienţilor


7810 Activităţi ale agenţiilor de plasare a forţei de muncă
Această clasă include listarea locurilor de muncă vacante şi recomandarea sau plasarea solicitanţilor pentru o slujbă, în situaţia în care persoanele recomandate sau plasate în muncă nu sunt angajaţi ai agenţiilor de ocupare a forţei de muncă.
Această clasă include:
-activităţi de investigare, selecţie şi plasare a forţei de muncă, inclusiv activităţi de căutare şi plasare de personal executiv
-activităţi ale agenţiilor şi birourilor de casting, cum ar fi agenţiile artistice
-activităţi ale agenţiilor on-line pentru plasarea forţei de muncă

Această clasă exclude:
-activităţi ale agenţilor sau agenţiilor teatrale sau artistice, vezi 7490

oricum ceva legislativ nu este OK ca firma de leasing ii angajezi in ROMANIA dar JURIDIC contractul va cuprinde OBIECTUL CAEN mentionat mai sus ca activitate principala leasing de personal , pentru formularul A1 iti trebuie vechime in ROMANIA de minim 2 ani .

orice salariat /PFA detasat sa presteze servicii pe teritoriul unui stat membru U.E. are la dosar formularul A1.

[ link extern ] /
Ultima modificare: Vineri, 7 Iunie 2013
olden, utilizator
Procedura de autorizare a agentului de munca temporara

Solicitantii trebuie sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:

sa fie persoane juridice constituite potrivit legii si sa aiba prevazut in actul constitutiv, ca obiect principal de activitate, „Activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului conform codului CAEN”;
sa nu inregistreze debite la bugetul de stat sau la bugetele locale;
sa nu figureze in evidentele cazierului fiscal cu fapte sanctionate de reglementarile financiare, vamale si nici cu cele care privesc disciplina financiara;
sa nu fi fost sanctionate contraventional, in ultimele 24 de luni anterioare datei formularii cererii de autorizare, pentru incalcarea prevederilor legislatiei muncii, comerciale si fiscale; contraventiile cu privire la care exista o actiune pe rolul instantelor de judecata vor fi luate in considerare numai daca pana la data solutionarii cererii de autorizare s-a pronuntat cu privire la acestea o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila;
sa constituie garantia financiara in cuantumul reprezentand contravaloarea a 25 de salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, la care se adauga contributiile datorate de catre angajator bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

Pentru obtinerea autorizatiei de functionare, solicitantii depun la agentiile teritoriale pentru prestatii sociale in a caror raza teritoriala isi au sediul, o cerere insotita de un dosar de autorizare care trebuie sa contina urmatoarele documente:

actul constitutiv sau actul aditional la actul constitutiv, dupa caz, in care sa fie mentionat obiectul de activitate „Activitati de contractare, pe baze temporare, a personalului conform codului CAEN”, in copie legalizata;
certificatul de inregistrare la registrul comertului, emis de oficiul registrului comertului, in care sa fie mentionat obiectul principal de activitate, in copie legalizata;
cazierul fiscal;
certificate eliberate de institutiile competente, care sa ateste inexistenta debitelor la bugetul de stat sau la bugetele locale;
certificat constatator eliberat de oficiul registrului comertului, care trebuie sa cuprinda mentiuni din care sa rezulte ca solicitantii nu se afla in procedura de reorganizare sau faliment, potrivit legii;
dovada constituirii garantiei financiare;
declaratie pe propria raspundere a solicitantului care sa prevada ca acesta (persoana juridica) nu a fost sanctionat contraventional, in ultimele 24 de luni anterioare datei formularii cererii de autorizare.

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale va evalua indeplinirea conditiilor de autorizare si va solutiona cererea de autorizare in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia, prin eliberarea autorizatiei de functionare sau prin respingerea cererii solicitantului.

Noua reglementare prevede posibilitatea prelungirii acestui termen cu 7 zile lucratoare in situatia in care se constata ca documentele depuse la dosarul de autorizare nu sunt complete, termenul de solutionare prelungindu-se in mod corespunzator.

In scopul obtinerii autorizatiei de functionare, societatile comerciale depun la directiile de munca, solidaritate sociala si familie o cerere insotita de un dosar de autorizare care trebuie sa contina urmatoarele documente:
a) actul constitutiv sau actul aditional la actul constitutiv, dupa caz, in care sa fie mentionat obiectul de activitate, prevazut la art. 3 lit. a)( Selectia si plasarea fortei de munca), in copie legalizata;
b) certificatul de inmatriculare in registrul comertului, emis de oficiul registrului comertului, in copie legalizata;
c) cazierul fiscal;
d) certificate eliberate de institutiile competente, care sa ateste indeplinirea conditiei prevazute la art. 3 lit. b);
e) certificat constatator eliberat de oficiul registrului comertului, care trebuie sa cuprinda mentiuni din care sa rezulte ca societatile comerciale nu se afla in procedura de reorganizare sau faliment, potrivit legii;
f) dovada constituirii garantiei financiare;
g) dovada achitarii sumelor corespunzatoare tarifului de autorizare sau de prelungire a autorizatiei, dupa caz.

Garantia financiara se constituie prin depunerea unei sume intr-un cont distinct deschis la o banca din Romania, care sa acopere contravaloarea a 25 de salarii de baza minime brute pe tara, garantate in plata, la care se adauga contributiile datorate de catre angajator bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate, potrivit legii.

Garantia financiara se poate utiliza numai pentru plata de catre agentul de munca temporara a drepturilor de natura salariala, a celorlalte drepturi banesti negociate cu ocazia incheierii contractului colectiv de munca, respectiv a contractului individual de munca, precum si a contributiilor datorate de catre angajator bugetului asigurarilor sociale de stat, bugetului asigurarilor pentru somaj si bugetului Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate. La data scadentei acestor obligatii agentul de munca temporara este obligat sa le execute, iar in cazul in care fondurile proprii nu acopera aceste obligatii, se va utiliza garantia financiara

In cazul in care in termen de 15 zile calendaristice de la data la care obligatiile privind plata salariului si cele privind contributiile si impozitele au devenit scadente si exigibile, iar agentul de munca temporara nu detine fondurile necesare sau garantia nu este suficienta pentru acoperirea acestora, ele vor fi platite de utilizator, in baza solicitarii salariatului temporar sau a inspectorului de munca.

Solicitarea salariatului temporar se formuleaza in scris, insotita de dovada neplatii drepturilor salariale.

Dovada neplatii drepturilor salariale se poate face prin orice mijloc de proba, respectiv prin copie a statului de plata, extras de cont etc.

Agentul de munca temporara este obligat sa mentina suma reprezentand garantia prin completarea acesteia in termen de 5 zile de la data micsorarii acesteia.

Tariful de autorizare sau de prelungire a autorizatiei, se calculeaza la nivelul a trei salarii medii brute pe economie realizate in anul anterior si comunicate de Institutul National de Statistica.

Persoanele juridice care solicita autorizarea sau prelungirea autorizatiei vireaza contravaloarea tarifului in contul directiilor de munca, solidaritate sociala si familie teritoriale si se constituie venituri la bugetul de stat, potrivit legii.

Pe baza documentatiei mai sus prevazute, directia pentru dialog, familie si solidaritate sociala va evalua indeplinirea conditiilor de autorizare si va solutiona cererea de autorizare in termen de 30 de zile de la data inregistrarii acesteia
Cai de atac impotriva respingerii cererii de autorizare
In termen de 30 de zile de la data comunicarii respingerii cererii, solicitantul poate inainta o contestatie la Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, termenul de solutionare fiind de 30 de zile de la data inregistrarii.

Actul administrativ prin care se solutioneaza sau se respinge contestatia se comunica contestatarului si poate fi atacat la instanta judecatoreasca competenta in conditiile Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004.
Valabilitatea autorizatiei de functionare

Autorizatia de functionare este valabila 2 ani, putand fi prelungita din 2 in 2 ani.

Prelungirea perioadei de valabilitate a autorizatiei de functionare se acorda la cererea agentului de munca temporara, depusa la agentiile teritoriale pentru prestatii sociale si inaintata Ministerului Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, cu cel putin 3 luni inainte de expirarea perioadei de valabilitate, insotita de anumite documente dintre cele anterior mentionate.
Functionarea agentului de munca temporara

Agentul de munca temporara incheie cu salariatul temporar un contract de munca temporara pentru fiecare misiune de munca temporara.

Agentul de munca temporara se inregistreaza in Registrul national de evidenta a agentilor de munca temporara autorizati, gestionat de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale. Inregistrarea agentilor de munca temporara autorizati in Registrul national de evidenta a agentilor de munca temporara autorizati se face de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in termen de maxim 15 zile calendaristice de la data autorizarii.

In perioada de valabilitate a autorizatiei de functionare, agentul de munca temporara are obligatia de a comunica agentiei teritoriale pentru prestatii sociale in raza careia si-a stabilit sediul social orice modificare privind denumirea, sediul, infiintarea de subunitati fara personalitate juridica, in termen de 30 zile calendaristice de la data producerii acestora.

Autorizatia de functionare a agentilor de munca temporara se retrage de catre Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale, in termen de 15 zile lucratoare de la data constatarii urmatoarelor situatii:

agentul de munca temporara se afla in procedura insolventei prevazuta de Legea nr. 85/2006 privind procedura insolventei;
agentului de munca temporara i s-a aplicat o sanctiune prevazuta pentru savarsirea uneia dintre contraventiile reglementate de actul normativ (spre exemplu, punerea la dispozitia utilizatorului, de catre agentul de munca temporara, a unui numar de pana la 5 persoane fara contract de munca temporara).

Contractele de punere la dispozitie si contractele de munca temporara, aflate in executare in momentul retragerii autorizatiei de functionare, se deruleaza pana la expirarea perioadei pentru care au fost incheiate, fara a prejudicia drepturile contractuale ale salariatilor temporari sau ale utilizatorilor.
Ultima modificare: Luni, 5 August 2013
olden, utilizator
buna ziua. mi-at putea spune va rog care sunt pasii necesari pentru deschiderea unuei agentii de munca temporara care sa poata deplasa personal pe teritotiul UE? ce autorizatii trebuie obtinute si care ar fi durata tuturor demersurilor necesare pentru ca agentia sa poata functiona? va multumesc anticipat.

Alte discuții în legătură

Autorizatie ministerul muncii si solidaritatii sociale LucianLesanu LucianLesanu Buna seara! Am depus actele pentru a infiinta o societate cu raspundere limitata, la indrumarea unui consultant, cu codul 7810. Activitatea mea ar fi sa ... (vezi toată discuția)
Leasing forta de munca in germania IBINGINER IBINGINER Posed contract de liesing cu fírma din Germania pentru a inchiria forta de munca Vor fii platiti conf legislatiei germane Firma mea cu care vreu sa ... (vezi toată discuția)
Infiintare firma in romania cu diferite meserii pentru prestari servicii in germania aura rubica aura rubica Buna ziua. Va rog sa ma indrumati in ceea ce priveste angajarea in Romania, pe diferite meserii, in functie de solicitarile unor societati din Germania.Ma ... (vezi toată discuția)