avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 143 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Bunurile de proprietate personala dobandite inaintea ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Bunurile de proprietate personala dobandite inaintea casatoriei in cazul unui mariaj cu un cetatean strain

Buna ziua,

As dori un raspuns la intrebarea urmatoare: daca bunurile achizitionate (teren, case, automobile) de sotie inainte de casatoria cu un cetatean din Africa de Sud raman bunuri proprii ale acesteia. Casatoria se oficiaza in Africa de Sud iar legea locala stipuleaza ca bunurile chiar si cele achizitionate inaintea casatoriei devin automat bunuri comune dupa casatorie. Doresc sa stiu ca in momentul in care se doreste vanzarea unui bun al sotiei (Romania) achizitionat inaintea casatoriei, deci in momentul procesului de vanzare sotul (Africa de Sud) va trebui sa isi dea acordul pentru vanzare, sau daca legea romaneasca se aplica pe teritoriul Romaniei in acest caz si nu este nevoie de acordul sotului pentru vanzare.
Multumesc,
Irina Deac
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 21:06, 8 Aprilie 2012
Cea mai buna alegere pentru dvstra ar fi incheierea casatoriei la Consulatul General al Romaniei din Afica de Sud."Misiunile diplomatice si oficiile consulare de cariera ale Romaniei pot incheia casatorii intre cetatenii romani si, in cazul in care conventiile internationale sau legislatia statului de resedinta permit, intre un cetatean roman si un cetatean strain.
Casatoria care se incheie in fata consulului roman este supusa conditiilor de forma ale legii romane, indiferent daca este o casatorie intre doi cetateni romani sau o casatorie intre un cetatean roman si un cetatean strain. "Astfel aveti posibilitatea sa va stabiliti regimul matrimonial favorabil.
Puteti citi mai multe aici:[ link extern ]
Multumesc mult tuturor pentru raspunsuri. Dorim casatoria oficiata la centrul Home Affairs al Africii de Sud din Cape Town. Probabil ca in intervalul de 6 luni de la oficierea casatoriei, vom aplica pentru resedinta comuna in Romania. Multumesc si Paste Fericit!
IrinaDeac a scris:

Multumesc mult tuturor pentru raspunsuri. Dorim casatoria oficiata la centrul Home Affairs al Africii de Sud din Cape Town. Probabil ca in intervalul de 6 luni de la oficierea casatoriei, vom aplica pentru resedinta comuna in Romania. Multumesc si Paste Fericit!


Revin cu precizarea :in cazul in care incheiati casatoria in Africa de Sud in lipsa unei conventii incheiate inaintea casatoriei in care sa stabiliti regimul matrimonial , bunurile proprii dobandite inaintea casatoriei devin bunuri comune( aspect insusit si cunoscut de la dvstra),faptul ca va stabiliti resedinta in Romania nu o sa aiba nici un efect asupra acestei situatii,dispozitiile art. 2589 Cod Civil avand efect doar pentru bunurile dobandite in timpul casatoriei deci pentru viitor.
In concluzie in momentul in care o sa doriti sa dispuneti de un imobil al dvstra dobandit inaintea casatoriei o sa aveti nevoie si de acordul sotului,casatoria asa cum a fost incheiata in Africa de Sud va trebui mentionata si in registrele de publicitate prevazute de lege din Romania.
In privinta bunurilor imobile aflate pe teritoriul Romaniei nu poate prevala legea domiciliului comun.
In privinta bunurilor mobile aflate pe teritoriul statului strain si a celor imobile aflate pe terioriul statului strain va prevala aceeasi lege...a domiciliului comun.

In mod sigur doamna stie deja ca in lipsa unei conventii prenuptiale este avantajata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune-sotul cetatean strain mihaelaw mihaelaw In 2007 am achizitionat un apartament PE numele meu, (avand cetatenie dubla si domiciliul in strainatate) in Romania. In 2011 sotul a decedat. Acum aflu ca tb. ... (vezi toată discuția)
Casatorie in legea americana mihaelapetrescu63 mihaelapetrescu63 care este diferenta intre casatorie in legea romaneasca si cea in legea americana? (vezi toată discuția)
Contract prenuptial in germania deltablu deltablu Prietena mea este disperata nestiind ce sa mai faca.S-a casatorit in urma cu 17 ani in Germania facand acest contract prenuptial.Acum casatoria lor a luat ... (vezi toată discuția)