Deoarece ordonanţa reglementează, printre altele, accesul în profesia de avocat (eliminînd posibilitatea accesului, fără examen, a celor care au îndeplinit, timp de 10 ani funcţii juridice - notar, consilier juridic, magistrat), consider că ea prezintă un interes aparte pentru consilierii juridici.
Opinia mea, consilier juridic de 14 ani si care nu doresc sa practic profesia de avocat:
Ce ofera Legea nr. 514/2003 si Statutul consilierilor juridici avocatilor cu vechime 10 ani in profesie care voiesc sa practice, fara concurs, profesia de consilier juridic? Dar magistratilor (presupunand, prin absurd, ca un magistrat ar vrea sa ajunga consilier juridic)? Nimic!
Nu am cunoscut magistrat sau notar care sa-si doreasca sa ajunga consilier juridic dar am cunoscut avocati care au dat concurs ca sa ajunga consilieri juridici!
Legislatia referitoare la cei care termina Facultatea de Drept "licentiati in stiinte juridice" si practica profesiile de magistrati, notari, avocati, consilieri juridici, trebuie pusa in acord! Iar legislatia nu va fi pusa in acord prea curand, intrucat juristii x, y si z care lucreaza la Serviciile Legislatie din cadrul ministerelor sunt rude sau cunostinte cu directorii generali a, b sau c. Sau, si mai si, sunt membri de partid care trebuie sa plateasca o cotizatie intr-un anumit cuantum partidului care i-a "ajutat" sa ajunga in ministere!
Ganditi-va, domnule Bordas, ce fete ar face sefii de la Resurse Umane din institutiile publice daca li s-ar sugera asa ceva! In paranteza fie spus, m-am intrebat mereu care este pepiniera care ofera Romaniei stralucitele minti ale acestor sefi!
Vedeti posibila modificarea actelor normative astfel incat un avocat cu 10 ani vechime sa poata ocupa un post de consilier juridic numit in aceasta functie la DGA, de exemplu, fara sa dea concurs?
In prezent, nu vad posibila nicio modificare si, daca nu oferi nimic, nu poti cere ceva!
Consilier juridic,
Gabriela PINTEA