avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 571 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Avocatura - între reformã ºi închistare
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Avocatura - între reformã ºi închistare

Avocatnet a publicat, în pagina de ştiri, un articol referitor la Ordonanta de urgenta nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat

"Pe 12 noiembrie, Guvernul a adoptat, la initiativa Ministerului Justitiei, Ordonanta de urgenta nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, care a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 792. "

În pagina respectivă poate fi accesat conţinutul ordonanţei de urgenţă.

Deoarece ordonanţa reglementează, printre altele, accesul în profesia de avocat (eliminînd posibilitatea accesului, fără examen, a celor care au îndeplinit, timp de 10 ani funcţii juridice - notar, consilier juridic, magistrat), consider că ea prezintă un interes aparte pentru consilierii juridici.

Pagina de ştiri fiind mult mai puţin accesată decît forumul, cred că este util un topic referitor la această ordonanţă, care poate fi accesată la adresa următoare:

www.avocatnet.ro/content/art...

Aştept cu interes opiniile tuturor juriştilor.

Liviu S.Bordaş
Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 09:55, 15 Ianuarie 2009
Asa este.Printre cei care au sperat ma numar si eu, dorind ca profesia de consilier juridic sa aiba o demnitate, o onoare eliminindu-se discriminarea fata de alte profesii juridice si umilirea de catre angajator, uneori.Daca nu se doreste sa mai intrii si altii in barou sa ne faca atunci pe toti avocati sau sa se schimbe denumirea nostra in avocati publici, privati, etc, numai sa nu mai fim legati de un CIM.Am ramas singurii din cadrul unei profesii liberale cu o asemenea reglementare.Ar trebui sa scrim cu totii la Ministerul Justitiei, poate se misca ceva.
UCCJ ar trebui sa demareze aceasta actiune tinind cont ca ne reprezinta. Sper inca ca va veni si acea zi(sau ma insel?).
A existat un articol în Legea 51/1995 sau în Statut care interzicea avocatului să angajeze personal cu studii juridice. Nu ştiu dacă prevederea a fost sau nu modificată.

Motivarea acelei interdicţii se întemeia pe faptul că prin angajarea unui jurist în cadrul biroului avocatului s-ar ajunge la practicarea ilegală a avocaturii de către respectivul jurist. O motivaţie lipsită de noimă.

Poate că, totuşi, interdicţia a fost eliminată. Nu ştiu.
Deoarece ordonanţa reglementează, printre altele, accesul în profesia de avocat (eliminînd posibilitatea accesului, fără examen, a celor care au îndeplinit, timp de 10 ani funcţii juridice - notar, consilier juridic, magistrat), consider că ea prezintă un interes aparte pentru consilierii juridici.


Opinia mea, consilier juridic de 14 ani si care nu doresc sa practic profesia de avocat:

Ce ofera Legea nr. 514/2003 si Statutul consilierilor juridici avocatilor cu vechime 10 ani in profesie care voiesc sa practice, fara concurs, profesia de consilier juridic? Dar magistratilor (presupunand, prin absurd, ca un magistrat ar vrea sa ajunga consilier juridic)? Nimic!

Nu am cunoscut magistrat sau notar care sa-si doreasca sa ajunga consilier juridic dar am cunoscut avocati care au dat concurs ca sa ajunga consilieri juridici!

Legislatia referitoare la cei care termina Facultatea de Drept "licentiati in stiinte juridice" si practica profesiile de magistrati, notari, avocati, consilieri juridici, trebuie pusa in acord! Iar legislatia nu va fi pusa in acord prea curand, intrucat juristii x, y si z care lucreaza la Serviciile Legislatie din cadrul ministerelor sunt rude sau cunostinte cu directorii generali a, b sau c. Sau, si mai si, sunt membri de partid care trebuie sa plateasca o cotizatie intr-un anumit cuantum partidului care i-a "ajutat" sa ajunga in ministere!

Ganditi-va, domnule Bordas, ce fete ar face sefii de la Resurse Umane din institutiile publice daca li s-ar sugera asa ceva! In paranteza fie spus, m-am intrebat mereu care este pepiniera care ofera Romaniei stralucitele minti ale acestor sefi! Vedeti posibila modificarea actelor normative astfel incat un avocat cu 10 ani vechime sa poata ocupa un post de consilier juridic numit in aceasta functie la DGA, de exemplu, fara sa dea concurs?

In prezent, nu vad posibila nicio modificare si, daca nu oferi nimic, nu poti cere ceva!

Consilier juridic,
Gabriela PINTEA
Ultima modificare: Luni, 8 Decembrie 2008
Gabriela Pintea, Consilier juridic
am avut ceva discuţii pe tema aceasta si cu niste avocati. Este discutabil. Cei cu care am discutat sustin ca în masura in care esti definitivat in profesia juridica(consilier juridic, etc) dacă promovezi examenul de admitere in profesieintri in barou ca si avocat definitiv.
Se pare ca scopul acestei OUG ar fi sa limiteze accesul in profesie fara examen, adica indiferent de profesia juridica exercitata sa se intre numai pe baza de examen. Oricum o sa vedem cum va fi prevăzut in statut.

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Inscriere pentru definitivat in ccj etta etta Vreau sa ma inscriu in UCCJ pentru a-mi da definitivatul. Are vreo importanta daca am domiciliu intr-un anumit oras si lucrez in alt oras? Precizez ca cele ... (vezi toată discuția)
Ce urmeaza dupa licenta de drept? ContSters172518 ContSters172518 Poate radeti de intrebarea mea,dar sunt nelamurita,si de aceea va rog sa ma ajutati sa pun ordine in mintea mea:deci,obtin diploma de drept,dupa aceea care ... (vezi toată discuția)