avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 570 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Problemele profesionale ale ... Avocatura - între reformã ºi închistare
Discuție deschisă în Problemele profesionale ale consilierilor juridici

Avocatura - între reformã ºi închistare

Avocatnet a publicat, în pagina de ştiri, un articol referitor la Ordonanta de urgenta nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat

"Pe 12 noiembrie, Guvernul a adoptat, la initiativa Ministerului Justitiei, Ordonanta de urgenta nr. 159/2008 privind modificarea si completarea Legii nr. 51/1995 pentru organizarea si exercitarea profesiei de avocat, care a fost publicata miercuri in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 792. "

În pagina respectivă poate fi accesat conţinutul ordonanţei de urgenţă.

Deoarece ordonanţa reglementează, printre altele, accesul în profesia de avocat (eliminînd posibilitatea accesului, fără examen, a celor care au îndeplinit, timp de 10 ani funcţii juridice - notar, consilier juridic, magistrat), consider că ea prezintă un interes aparte pentru consilierii juridici.

Pagina de ştiri fiind mult mai puţin accesată decît forumul, cred că este util un topic referitor la această ordonanţă, care poate fi accesată la adresa următoare:

www.avocatnet.ro/content/art...

Aştept cu interes opiniile tuturor juriştilor.

Liviu S.Bordaş
Cel mai recent răspuns: Aurelian Cîcu , Consilier juridic 09:55, 15 Ianuarie 2009
Adică, aveţi impresia că Statutul va putea modifica ordonanţa de urgenţa?

Chiar dacă, din punct de vedere legal, ar fi posibil, daţi-mi voie să mă îndoiesc de faptul că ar exista intenţia. Poate, cel mult, să înăsprească textul legii, nicidecum să-l aducă la o formă favorabilă altor profesii juridice.
crifera a scris:

.... Cei cu care am discutat sustin ca în masura in care esti definitivat in profesia juridica(consilier juridic, etc) dacă promovezi examenul de admitere in profesieintri in barou ca si avocat definitiv.
Se pare ca scopul acestei OUG ar fi sa limiteze accesul in profesie fara examen, adica indiferent de profesia juridica exercitata sa se intre numai pe baza de examen. Oricum o sa vedem cum va fi prevăzut in statut.

Este totusi absurd ca dupa 10 ani de practica in profesia de consilier juridic sa fie nevoie sa treci prin stagiatura, maestru si definitivat. Nu poti pune semnul egal intre un proaspat absolvent de drept si un consilier juridic cu vechime in practica instantelor. Sunt curios care va fi punctul de vedere al UCCJ.
Sunt curios care va fi punctul de vedere al UCCJ.

Uau, m-ati izbit! Va avea un punct de vedere? :D
Eu nici nu mai reusesc de o perioda sa intru pe site-ul lor, iar despre informatii reactualizate nici nu poate fi vorba.
pt. mjustin: ideea era tocmai ayceasta că nu e justificat sa treci prin stagiatura, maestru , definitivat în avocatura ci pur si simplu dai examen si daca îl iei intri ca si avocat definitiv (fara stagiatura....) cu conditia sa fii definitivat ca si consilier juridic potrivit legii 514/2003. Asta sustineau avocatii cu care am discutat. Să vedem...
Aş mai vrea sa arat doar ca art. 19 al. 2 din l. 51/1995,,Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacă a fost definitivat în funcţia juridică pe care a exercitat-o înainte de primirea în avocatură.
(3) Dobândeşte calitatea de avocat definitiv cel care a fost înscris în profesie în condiţiile art. 16 alin. (2), dacă a promovat examen de definitivare în funcţia juridică pe care a exercitat-o anterior. Cei care nu îndeplinesc condiţiile de vechime în profesiile anterioare vor fi obligaţi să susţină examenul de definitivare în avocatură." nu a fost abrogat expres de aceasta ordonanta... numai ca face trimitere la art. 16 al. 2 care e abrogat... ( e abrogat tacit..) :( statutul ar trebui sa lamureasca aceasta problema....

:(

Alte discuții în legătură

Consilier juridic definitiv monalisaalina monalisaalina Imi pot da definitivatul ca si consilier jurudic fara sa fiu inscrisa la UUCJ? (vezi toată discuția)
Inscriere pentru definitivat in ccj etta etta Vreau sa ma inscriu in UCCJ pentru a-mi da definitivatul. Are vreo importanta daca am domiciliu intr-un anumit oras si lucrez in alt oras? Precizez ca cele ... (vezi toată discuția)
Ce urmeaza dupa licenta de drept? ContSters172518 ContSters172518 Poate radeti de intrebarea mea,dar sunt nelamurita,si de aceea va rog sa ma ajutati sa pun ordine in mintea mea:deci,obtin diploma de drept,dupa aceea care ... (vezi toată discuția)