avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1312 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Cine are calitate procesuala pasiva in speta de mai ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Cine are calitate procesuala pasiva in speta de mai jos?

Buna ziua,

Supun atentiei d-voastra urmatoarele:
Doresc sa actionez in judecata o societate de stat subordonata unui anumit minister.
Din cauza acestei societati, am suferit o paguba materiala. Mai precis, un copac din curtea acestei institutii a cazut exact pe autoturismul meu, producandu-mi pagube. Am decis sa incerc rezolvarea problemei in amiabil, astfel incat le-am trimis acestora o invitatie (cu conf de primire) la conciliere in data de 12.01.2012 la care am atasat devizul estimativ de reparatii (RON 190milioane, adresa din care reiese faptul ca pomul se afla in declin biologic, dovada de la politie pentru reparatii) . Este de la sine inteles, ca acestia nu s-au sinchisit sa imi raspunda. De aceea, am decis sa rezolv aceasta problema pe cale legala.
Pana aici, nimic special !, insa problema principala este ca nu pot afla daca respectiva institutie este sau nu proprietara acelui imobil - pentru a stabili calitatea procesuala
Inteleg ca aceasta actiune a mea in instanta, trebuie timbrata cu un anumit procent din valoarea pretentiilor mele iar daca institutia chemata in judecata declina calitatea procesula, eu imi pierd banii.
Mentionez ca am facut demersuri pentru a afla daca acestia sunt sau nu proprietari, la: PMB, Primaria sectorului 1-taxe si impozite sector 1, OCPI, cartea funciara; insa ma foarte indoiesc sa primesc un raspuns relevant in acest sens.
Aflu insa recent si neoficial ca aceasta institutie nu are carte funciara.
Dilema este, cum aflu daca acestia sunt sau nu proprietari sau dc au sau nu calitate procesuala.
Ce fac? ii chem in judecata pe toti?....institutia, ministerul, primaria?
Nu mi se pare normal sa timbrez o actiune si sa pierd suma din motivul care invoca lipsa calitatii procesuale! Sa inteleg ca acesta este un mod in care statul Roman face bani pe spinarea cetatenilor?
Cum ar trebui procedat? tinand cont de faptul ca nu pot suporta costul reparatiei de RON 190 mil.

Multumesc frumos,

Imi pare rau ca interpretati gresit spusele mele...se pare ca nu sunteti o persoana tocmai intelegatoare....Va rog sa reciti ceea ce ati scris si veti observa , daca puteti face acest lucru, ca ati afirmat ca este incorect sa va taxeze statul roman, etc....eu incercam doar sa va ajut cu un sfat avand in vedere experienta de peste 10 ani in domeniiul juridic, insa se pare ca sunteti prea nervoasa si atotstiutoare...bafta
Mihaela88 a scris:

pai tocmai institutia trebuie chemata! eu cel putin asa am afirmat si mai sus
Domnule Lasoschi, am vazut ceva procese "pragamtice" ca cele pe care le sugerati dumneavoastra si am concluzionat ca nu e chiar asa de "pragmatic". Ideal e sa dai pe cine trebuie in judecata, nu la nimereala.
Si repet, primaria nu are capacitate si deci nu are patrimoniu. E o CLADIRE ! Nici macar institutie nu este. Exista doar institutia primarului si a consiliului local, dar astea sunt alte povesti.
Faptul ca nu si-a executat ADP-ul sau X institutie o obligatie de "toaletare", nu va priveste. Dumneavoastra chemati detinatorul terenului in judecata. Apoi institutia asta poate chema in garantie ADP-ul sau pe mai stiu eu cine. Raspunderea delictuala este pentru cea mai mica culpa, ceea ce inseamna ca institutia asta ar fi trebuit sa faca demersurile pentru a chema organele abilitate sa curete copacii.

Si care este institutia sau persoana care sa fie chemata in judecata?
Este indicat sa fie chemat in judecata proprietarul dar cine este?
Tocmai aceasta este problema ca nu se stie.
Si nici nu se vrea sa se stie.

Institutia nu este neaparat vinovata.
Proprietarul trebuie sa se ocupe de aceste aspecte.
Daca tevile de la un apartament se spart plateste chiriasul sau proprietarul?
Reflectati temeinic la acest aspect...

Decat sa ii iei pe toti la rand si sa se prescrie daca astepti prea mult...mai bine procedezi pragmatic...

... ideea era sa nu platesc o gramada de bani din propria-mi prostie, chemand in judecata pe cine nu trebuie si riscand sa pierd timbrajul.
Si da, nu mi se pare normal sa arunc probabil, 2.000 RON pe apa sambetei, taxa de timbru+onorariul avocatei mele si eventual sa mai platesc si cheltuieli de judecata. Cu siguranta nu ma consider atotstiutoare si nici nervoasa! Putin iritata de afirmatia d-voastra, insa, da.
Multumesc pentru intelegere.
Ultima modificare: Joi, 12 Aprilie 2012
Dulcina, utilizator
De aceea eu v-am sugerat sa dati in judecata pe cine credeti ca ar fi proprietar si daca nu stiti sa extindeti aria.
Daca dati in judecata pe cineva care nu are calitate ati pierdut taxa...
Daca dati in judecata 2 si ramane unul nu mai pierdeti taxa.
Mai pierdeti si onorariu de avocat...aveti dreptate...

Pentru alt proces va trebui achitat un alt onorariu si nu cred ca cel din vechiul proces ar mai putea fi folosit...decat daca nu observa partea adversa si instanta...
Nu este greu de verificat de profesionisti acest aspect...
domnule avocat, cu tot respectul, pe ce temei va intemeiati afirmatiile privind chemarea in judecata a PROPRIETARULUI?
Cine are paza bunului, el trebuie chemat in judecata. Si aici poate fi vorba de proprietar, de posesor sau de un simplu detentor. Exista o mare diferenta. Mai citit inca o data textele de lege legate de raspunderea delictuala.

Alte discuții în legătură

Proprietatea spatiului verde din spatele blocului ion minca ion minca Unul dintre vecini a avut surpriza neplacuta de a-si gasi masina avariata din cauza unui copac cazut in spatele blocului, iarna trecuta. Masina a fost reparata ... (vezi toată discuția)
Locuiesc într-un bloc mic, fără asociație de proprietari. ... irina966 irina966 Locuiesc într-un bloc mic, fără asociație de proprietari. Scurgerea de la baia vecinilor de deasupra trece prin baia mea si este fisurata, curge la mine in ... (vezi toată discuția)
Recuperare daune pentru masina avariata de copac Jules26 Jules26 Buna ziua, In data de 06.02.2020, in sectorul 6, Bucuresti, un copac a cazut peste autoturismul pe care il detin, avariindu-i plafonul si parbrizul. La fata ... (vezi toată discuția)