BUNA ZIUA .VA ROG DIN SUFLET SA MA AJUTATI CU UN RASPUNS.
SOACRA MEA ESTE PRESEDINTA LA O ASOCIATIE DE PROPRIETARI.
IN ASEASTA ASOCIATIE EXISTA UN OM "BOLNAV" POT SPUNE CARE NU FACE ALTCEVA DECAT SA UMBLE PE LA POLITIE ,PE LA PRIMARIE,I-A INEBUNIT PE TOTI DACA NU-I CONVINE CEVA. ACUM A SOLICITAT DE EXEMPLU COPIE DUPA PROCESUL VERBAL AL ADUNARII GENERALE DE PROPRIETARI,DESI EL A FOST PREZENT LA ACEASTA ADUNARE SI A FOST DE ACORD CU TOT CE S-A DISCUTAT.INTREBAREA ESTE: CE ILEGALITATE FACE PRSEDINTELE ASOCIATIEI DACA NU DORESTE SA DEA ACEASTA COPIE, DEOARECE A FOST AFISAT ACEST PROCES VERBAL ,SI A PUTUT FI VAZUT DE TOATA LUMEA INCLUSIV DE LOCATARULPROBLEMA , CE SANCTIUNE PREVEDE ACEST REFUZ SI DACA ESTE STIPULAT UNDEVA CA ESTE OBLIGATA SA DEA ACEASTA COPIE ORICARUI LOCATAR SOLICITA ACEST LUCRU.
PAREREA MEA ESTE CA EA SI-A FACUT TREABA SINU I SE POATE IMPUTA NEINDEPLINIREA OBLIG. CF. ART 56,ALIN1,LITBDIN LEGEA 230/2007
Doamna, "gura lumii-i sloboda si nici pamantul n-o inchide", zice o vorba din batrani.
O parte din cele povestite de dv. sunt lucruri firesti, care trebuie sa se intample intr-o asociatie, mai ales intr-una de dimensiunile celei ca a dv., dar alte chestiuni sunt in plus, ca de exemplu "mersul din usa-n usa si semnatul...." sau inmanarea fiecarui proprietar a unor situatii centralizatoare sau de calcul.
O AG se convoaca, eventual se reconvoaca, se prezinta darea de seama, situatia soldurilor, se intocmeste PV cu atasarea documentelor supuse dezbaterii si se incheie povestea.
Cine are de contestat o poate face si, acolo si unde face aceasta contestare, asociatia vine cu documentele pentru justificare. Nu are rost sa va bagati in sufletul oamenilor cu tot felul de dovezi scrise pe care ei nu vi le-au cerut.
Scuzati-ma, este un comentariu pe care il fac la cele povestite de dv. ca ati facut in asociatie de cand sunteti administratora, bazandu-ma pe experienta proprie; omului trebuie sa ii aratati strictul necesar din care sa inteleaga de ce plateste o anumita suma, pe lista de intretinere. Atat! Daca vrea sa stie mai mult, scrie o solicitare despre ce vrea sa stie si dv. ii raspundeti la cele solicitate.
Informatiile de bilant se fac in AG si cine vrea sa le afle participa sau, daca nu participa, le cere ulterior si le citeste din PV al AG.
Eu, daca as fi un proprietar carcotas din asociatia dv. v-as intreba "de unde stiu eu ca sumele din situatia soldurilor este adevarata, ca dv. imi aratati niste sume, dar eu nu vad si documentul pe baza caruia au rezultat acestea". Daca ma duc la expert sa-l consult, ma va intreba de documente si va trebui sa vi le cer. Deci pana la urma niste cifre pe hartie nu prezinta garantia in sine ca sunt si reale, ci numai insotite de documentele sursa...
Principiul increderii este acela care prevaleaza intr-o asociatie de proprietari, oricat ar parea de absurd. Administratorul afiseaza lista, care se presupune ca a fost bine calculata, care se presupune ca a fost verificata, care se presupune ca este corecta in final, iar oamenii vin si platesc pentru simplul motiv ca au incredere in ce scrie pe lista.
Exceptiile trebuie tratate aparte, acestia sunt neincrezatorii, cei care presupun ca nu a fost corect calculat, care presupun ca nu a fost verificat si care presupun ca nu e corect ce e scris in lista sau in alt document al asociatiei. Acestora trebuie sa le demonstrati corectitudinea, nu celor care va crediteaza cu increderea lor.
O sa va dau un exemplu scurt din activitatea mea, exemplu extras din mai multe de acest fel.
In luna ianuarie si februarie in urma calculului caldurii pe care l-am avut de la firma cu vreo saptamana inainte de afisarea listei, am trimis pe email la o parte din locatari, a caror adresa de email o aveam in agenda, o propozitie scurta "in luna februarie... aveti de plata la caldura X lei" si le scriam suma de X lei. Da? Ei bine, m-am pomenit cu unii din ei ca vin la mine sa plateasca acea suma sau sa ma intrebe oare cat o fi caldura in februarie.... Dovada ca, fie nu intelesesera o propozitie simpla, fara inflorituri si aglomerari de cuvinte (cum e mesajul de fata), fie nu deschisesera emailul trimis de mine cu subiectul "calcul caldura pe februarie".
In concluzie: nu faceti mai mult decat este strict necesar pentru lamurirea proprietarului asupra sumei pe care o plateste. Canalizati-va eforturile pentru rezolvarea unor probleme cu adevarat epuizante, la o adica.... sau pur si simplu conservati-va aceasta energie.
Dar voiam sa va intreb totusi:
- ati spus ca ati platit consultanta executata de prietena dv. din sold. Evident ca din soldul casei, ca doar nu aveati de unde din alta parte. Bun, dar unde s-au regasit acei bani. Ma intereseaza, din curiozitate...
In final, ca sa nu para ca sunt carcotasa, pentru ca nu sunt, o sa va spun ca este emotionanta exuberanta si dorinta de a sti oamenii multumiti si linistiti, dar.....din pacate, aceasta este o imensa iluzie pe care si-o fac inocentii, frumosii inocenti prizariti ici si colo prin blocurile patriei.... :)
Am inteles ca @dorina27 a facut acest exces de informare a proprietarilor ca un raspuns la neincrederea si acuzatiile fostului administrator. Dar nu au cerut proprietarii asa ceva. De aceea este bine sa ne amintim ca "cine se scuza, se acuza".
In asociatia noastra un proprietar pretentios a soliciatat ca la fiecare lista de plata lunara sa atasam explicit toate micile cheltuieli gospodaresti. Acestea sunt total nesemnificative, ca valoare si reprezinta de exemplu: 5 chitantiere, un facturier, un caiet, un registru, 100 fise de operatiuni diverse, o matura, un lacat, un top de hatie de scris, un tonere, 5 becuri, 3 pixuri, un lipici, un scoch... Acestea nu apar in fiecare luna ci doar atunci cand este nevoie, dar omul nostru vrea sa le afisam clar cu factura nr..., chitanta nr..., unde au fost folosite fiecare... Bineinteles ca am vrut sa-i aratam documentele, raportul de necesitate, sa-i explicam..., dar nu asta voia, ci doar voia sa le afisam. L-am invitat sa vina la asociatie, sa munceasca alaturi de administrator si comitet si sa le afiseze singur de cate ori vrea.
Nu afisam decat lista de plata cu elementele acesteia conform legii.
Se comunica in scris tuturor proprietarilor....adica se afiseaza la avizier....???!!!
Legiuitorul habar nu are sa faca o lege...mai clara,sa inteleg si eu,.
Ps..in situatia aceasta,@elga,cum dovediti in instanta termenul la care am luat la cunostinta acel PV? Asa ca un vb lui @kres,un cetatean dement poate face contestatie in instanta cand are el chef,si poate obtine anularea acelei adunari,daca dovedeste nerespectarea legii,si credetima ...sunt atatea scapari...
@adriean...nu este necesar sa treceti ...5 chitantiere, un facturier, un caiet, un registru, 100 fise de operatiuni diverse, o matura, un lacat, un top de hatie de scris, un tonere, 5 becuri, 3 pixuri, un lipici, un scoch.... Este necesar sa figureze suma totala a facturii,astfel fiecare isi poate lamuri semnele de intrebare.
O fi fost legiuitorul neinstruit de a facut asa o lege pe care nu reusiti s-o intelegeti, nu zic nu, dar parca prea vreti sa cititi intr-o lege amanunte nerelevante.
Chiar aveti pretentia sa vi se inmaneze copia PV in mana, sub semnatura si la usa?:stunned:
""Din sold"", adica, Noi primim chirii pe antne si cheltuieli administrative. ex. la o antena si spatiu dintr-un uscator plateste chirie 500 eur.si cheltuieli adm 50 eur/luna., ( avem patru antene.) acesti bani i-am repartizat la cheltuieli lift si curent electric. Plata curentului lectric nu este tot timpul la fel, astfel ramane ceva bani in banca. ex. in decembrie erau adunati in jur de 400 lei./ ch. adm . necheltuiti. Am solicitat intr-o sedinta de comitet ca ace-a diferenta sa fie platita unui expert contabil, sa vina sa ne verifice si sa ne indrume. Acesti bani se putea da premii celor care au facut slava domnului munca patriotica, ex. desfundat ghena, dezapezire etc. Sau imi puteam da mie o prima ca folosesc calculatorul meu, curentul el. al meu, tus/hartie la fel. Mentionez toti din comitet suntem noi-nouti si fara experienta, contabila respectiva ma ajutat din cand in cand cu sfaturi. Acum insa voiam sa ma verifice cu sarguinta ca o eventuala greseala sau ilegalitate sa fie din timp rezolvata. si i-am platit 200 lei cu factura/chitanta
Cota parte indiviza
oanar
Sunt proprietar in cadrul unei asociatii de proprietari din sectorul 5 Bucuresti.
As dori sa aflu cateva informatii.
Asa-zisul comitet al asociatiei noastre ... (vezi toată discuția)
Adunare generala
odishor
Buna ziua
Presedinta asociatiei noastre de proprietari care numara 14 blocuri, organizeaza adunarea generala a asociatiei cu fiecare bloc in parte, motivand ... (vezi toată discuția)