Va rog sa ma lamutiti daca dezvoltatorul condominiului nu si-a vandut toate ap si a ramas proprietar pe cele nevandute in cazul constituirii asociatiei de proprietari el are drept de vot pentru fiecare ap nevandut sau are doar un vot ?
nici un judecator nu va bate cu ciocanelul in masa si va zice "se infiinteaza asociatia de proprietari....", pana cand nu vor fi intrunite elementele necesare constituirii asociatiei, minim 3 proprietari....
acel proprietar cu cele 10 apartamente nu se va putea constitui intr-o asociatie,
pe de alta parte nu putem aplica ce credem ca este "normal", trebuie aplicata legea asa cum e ea buna sau rea....
am avut o discutie cu un jurist acum cateva minute, care , la inceput nici nu a vrut sa ma asculte,
la urma mi-a dat dreptate si mi-a mai zis ca de fapt este o asociatie de proprietari si nu o asociatie de proprietati...
nu vin aici in ideea de a ma contrazice cu cineva, ci, as dori o explicatie pertinenta a cuiva care stapaneste aceste probleme, eu sunt economist si se poate sa gresesc .....
multumesc
Domnule Economist,
Haideti sa va explice un un amarat cu studii medii pe intelesul dumneavoastra de economist cum sta situatia in acest caz, iar daca nici acum nu pricepeti ma las pagubas si nu mai spun nimic.
Luam exemplu tot al "Asociatiei de Proprietati" (nu proprietari, asa sustineti), care are 20 de apartamente perfect egale si 11 proprietari din care unu care are 10 apartamente (de la matusa...), iar restu au cate un apartament.
Trebuie reparat acoperisul si sunt doua oferte perfect egale, trebuie ales intre cele 2 firme si se supune la vot, cel cu 10 proprietati (50%) si inca doi proprietari (cate 5% fiecare) aleg firma "A" si ceilalti 8 proprietari (cate 5% fiecare) aleg firma "B".
Deci pentru firma "A" avem 3 proprietari si 60% din total, iar pentru firma "B" avem 8 proprietari si 40% din total. Ghiciti cine va face lucrarea, firma "A" sau firma "B" si explicati si de ce.
Iar daca nu ati inteles nici acum, sincer o sa fiu bucuros ca nu am facut o facultate!
Am ajuns tarziu la acest subiect dar pot sa va spun, din experienta proprie, ca toti aveti dreptate dar nu in orice situatie, nu in toate hotararile pe care trebuie sa le ia asociatia.
Acum 3 ani am modificat statutul asociatiei (schimbarea adresei sediului, schimbarea denumirii asociatiei si cateva modificari conform legii 230/2007) statutul vechi fiind din 1997 facut pe legea locuintei.
Conform legii 230/2007 si normelor pe care le-am intors pe toate partile si conform cerintelor afisate pe usa judecatorului delegat, am trecut la munca. Printre altele trebuia sa ma prezint la judecator cu tabelul cu semnatura, acordul a 2/3 din proprietari. Mi-a trebuit aproape doua luni dar am reusit sa depasesc acest procent cu 2 persoane. Judecatorul amabil a luat dosarul la verificat, pagina cu pagina si cand a ajuns la tabelul cu semnaturi m-a intrebat si i-am explicat ca am 79 fata de 77 cat era necesar. Le numara si zice ca nu, nu sunt decat 78 de proprietari. Oricum aveam unul in plus dar eu i-am numarat de zece ori inainte.
Ma apropii si incerc sa spun ceva dar ma intrerupe imediat si-mi spune unde-i greseala: aveam un proprietar care avea doua apartamente, unul la nr 4 si altul la nr 11. Este si acum pe lista de plata acest proprietar si puteti sa verificati daca dumneavoastra, forumistii, nu ma credeti.
Ei bine, judecatorul a spus ca acesta are dreptul doar la un singur vot chiar daca are 2 apartamente. Am schitat o nedumerire si mi-a explicat ca legea este lege si-aceasta prevede ca asociatia se constituie din proprietari, ca fiecare proprietar si nu proprietate are dreptul la un vot. Ca legea spune foarte clar ca numai atunci cand se iau hotarari de a se efectua reparatii majore, investitii..., se tine cont de cota indiviza, de suprafata proprietatii deoarece aceste cheltuieli se repartizeaza pe criteriul suprafetei sau cotei indivize. In cazul infiintarii asociatiilor, al modificarii statutului, al votului pentru alegerea comitetului si in multe alte situatii fiecare proprietar are dreptul la un vot indiferent de marimea apartamentului sau de numarul apartamentelor pe care le detine in bloc.
Judecatorii sunt si ei oameni si, dincolo de pregatirea de specialitate, e vorba de cum se intelege aceeasi fraza de vorbitori de aceeasi limba materna.
Personal sunt pentru punctul de vedere care sustine 10 apartamente = 10 voturi.
Argumentez :
- in lege se face diferenta intre lucrari mici si lucrari de anvergura. In cazul lucrarilor mici se pune problema de voturi pentru numarul proprietatilor (nu al proprietarilor), adica "un vot pentru proprietatea sa". In cazul lucrarilor de anvergura se pune problema cotei-parti indivize, adica cat de mare este proprietatea sa. La urma-urmei de ce s-ar fi facut aceasta distinctie si nu s-ar fi specificat votul = marimea proprietatii si atat?
In primul caz se numara proprietatile (nu proprietarii), adica acele unitati de imobil cu numar cadastral diferit, din punct de vedre al proprietatii acestea sunt de sine-statatoare fiecare din ele, indiferent cine le este proprietarul. in al doilea caz se considera suprafata fiecarei proprietati.
- la achitarea lucrarilor, sa zicem ca se sparge o teava, proprietarul cu mai multe proprietati va achita costurile pentru fiecare din proprietatile sale, adica dublu, triplu sau de multe ori mai mult decat un alt proprietar care nu are decat un apartament. Asadar daca ii ceri sa plateasca insumat pe proprietatile sale, apai in acest caz da-i si dreptul de decizie prin numarul de voturi asupra efectuarii lucrarii.
Ma gandesc, in acest sens, la situatia ca intr-un condominiu cu 10 apartamente exista 2 proprietari cu cate 1 apartament si un al treilea cu 8 apartamente. Se doreste executarea unei lucrari. Cei doi cu cate un apartament nu doresc sa o faca, cel cu 8 apartamente doreste s-o faca. Se supune la vot. Pai cum adica? Cei doi mai amarati ar putea sa se opuna ca lucrarea sa se faca si cel cu 8 apartamente sa se uite la ei cum ii obstructioneaza executarea lucrarii numai pentru ca ar fi 1 contra 2?
Puneti-va dv. insiva in situatia aluia cu 8 apartamente. Si sa se puna oricine din lumea asta, ca nu conteaza.
Adica eu cu 8 apartamente sa nu pot decide sa-l dau in judecata pe unul din ei daca ar ramane restant si din cauza lui s-ar opri furnizarea apei in condominiu, deci in cele 8 apartamente ale mele, numai pentru ca cei 2 se unesc impotriva mea?
Sau vreti sa spuneti ca intr-un condominiu cu 30 apartamente, din care numai 1 s-a vandut, n-as putea sa infiintez asociatie de proprietari, deci n-as putea sa angajez personal, sa angajez lucrari, numai pentru ca nu suntem decat 2 proprietari, unul cu 1 apartament si celalalt cu 29 apartamente?
Corect @elga50, eu asi merge chiar si mai departe, raman la situatia pe care am dat-o mai devreme cea cu 20 de apartamente pe imobil.
Sa spunem ca exista un proprietar care are 10 apartamente, deci 50% din total, mai avem 4 apartamente in care sunt 5 mostenitori (deci 20 de proprietari cu 20% din total), si mai raman 6 apartamente cu cate un proprietar (deci 30% din total cu 6 proprietari).
Atunci avem 16 apartamente care detin 80% din imobil dar sunt 7 proprietari care nu pot infiinta o asociatie pentru ca proprietarii din 4 apartamente care nu au decat 20% nu vor sa se asocieze. Sunt sau nu sunt majoritari?
Eu ma intreb, oare acel judecator a fost atat de "vigilent" incat a luat FIECARE act de proprietate sa vada cati proprietari exista pe fiecare apartament? Si va raspund tot eu: SIGUR NU!
Cand ne convine luam numarul de proprietari cand nu ne convine luam numarul de proprietati.
O zi minunata!!