avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 986 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... infiintare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

infiintare asociatie de proprietari

Va rog sa ma lamutiti daca dezvoltatorul condominiului nu si-a vandut toate ap si a ramas proprietar pe cele nevandute in cazul constituirii asociatiei de proprietari el are drept de vot pentru fiecare ap nevandut sau are doar un vot ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:11, 14 Iunie 2012
Ca sa lucram cu "materialul clientului", este foarte bun citatul din proiectul de lege postat mai sus. Iata ca cei care au facut acesta propunere, au sesizat ca nu ar fi corect ca intr-un condominiu, un proprietar, chiar daca detine 60% din cota, tebuie totusi sa nu aiba un vot mai puternic decat decat toti ceilalti proprietari la un loc. Iar aceasta precizare de la lit. c) vine in urma introducerii prevederilor de la lit. a) si b), ca o limutarea a acestora.
De fapt prevederile de la lit a) si b) exista in legea 230/2007
Art. 25. -
(1) Pentru adoptarea hotărârilor în adunarea generală a asociaţiei de proprietari, se vor avea în vedere următoarele:
a) fiecare proprietar are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor de investiţii pentru consolidare, reabilitare şi modernizare, votul fiecărui proprietar are o pondere egală cu cota-parte din proprietatea comună;

Probabil, in urma unor interpretari diferite asupra puterii votului, interpretari diferite probabil chiar la nivelul instantelor de judecata, daca s-ar introduce in lege prevederea de la lit. c) poate ar fi mai usor de interpretat. Ar fi clar pentru oricine ca un proprietar care detine 60% din bloc, nu poate avea majoritatea pentru ca votul lui se reduce la 50%.
Deocamdata legea este asa cum o stim, iar judecatorul nu este un bancomat in care sa introducem cererea, sa apasam pe butoane si sa obtinem rezultatul dinainte stiut, ca atunci cand comandam o cafea. Si-acest lucru se vede din experienta prezentata de mine ca si de d-na Elga.
Eu, de fapt am mers la judecatorul delegat cu documentatia si mi-a cerut sa completez dosarul cu unele lucruri ce-mi era aproape imposibil de realizat. Am multumit si-a plecat. Am revenit in afara programului si m-am interesat de programul judecatorilor. Apoi mi-am planificat peste vreo doua saptamani o zi cand sa nu dau peste acelasi judecator. Am nimerit o doamna judecator amabila, care mi-a luat dosarul, a fixat termenul..., si chiar m-a ajutat, mi-a explicat cum sa revin cu inca un inscris...
Cu siguranta bancomatul nu m-ar fi inteles.
Si totusi, textul nou al proiectului nu lamureste problema pe care o discutam noi aici si din acest punct de vedere ramanem tot in ceata, desi daca e sa interpretam - iarasi suntem supusi calvarului interpretarii! - in lumina punctului c) s-ar putea intelege ca "proprietatea sa" inseamna numar de apartamente deoarece limitarea este la numar de voturi, deci se presupune ca ar putea avea un numar de voturi deterninat de numarul de proprietati (apartamente) si nu de marimea proprietatii.

Mda, calvarul clasic din legislatia noastra care este baza tuturor relelelor din societatea actuala - interpretarea legilor dupa cum ne este interesul.

Asta nu e legislatie, e literatura.
Si mai pretindem ca suntem urmasii Romei!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi? zice zice In AG s-a pus problema (surprinzator, intr-un mod f. civilizat :)) analizarii dpdv legal al ponderii voturilor proprietarilor care detin mai multe ... (vezi toată discuția)
Votul unui proprietar cu mai multe apartamente americanu28 americanu28 Buna seara.In legea 230 la art.25 a),Scrie ca un propietar are dreptul la un singur vot pentru propietatea sa. Intrebare..Daca un propietar are mai multe ... (vezi toată discuția)
Cvorumul necesar adoptării hotărârii asociaţiei de proprietari. raportarea la numărul de proprietăţi sau la numărul de membri ai condominiului. petunie petunie Buna ziua La întrunirea cvorumului necesar adoptării unei hotărâri a asociaţiei de proprietari, raportarea trebuie făcută la numărul de ... (vezi toată discuția)