Va rog sa ma lamutiti daca dezvoltatorul condominiului nu si-a vandut toate ap si a ramas proprietar pe cele nevandute in cazul constituirii asociatiei de proprietari el are drept de vot pentru fiecare ap nevandut sau are doar un vot ?
referitor la exemplul tau cu cele 10 apartamente, 1 proprietar cu 8 apartamente si 2 cu cate uunu, de ce ne-am mai asocia noi?
de ce sa se asocieze cel cu un apartamet cu ceilalti proprietari???
daca eu cu 1 apartament sunt tot timpul ala micu....???
pe de alta parte facand o paralela "probabil nefericita", sa zicem ca ai 100 de apartamente in orasul tau, dar la alegerea primarilor..... ai 1 singur vot..... daca pui doua voturi .... raspunzi penal
eu vorbeam de voturi aferente actiunilot care nu includ cheltuieli majore, am crezut ca m-am facut inteles din primul mesaj....
Nu e valabila corespondenta intre votul politic (drept cetatenesc care nu izvoraste din detinerea de proprietati) si votul in asociatia de proprietari care se face in functie de numarul de imobile (proprietati) detinute.
Exemplul dat de dna elga este foarte bun. Cei trei proprietari se vor asocia pentru a putea imparti cheltuielile comune, a avea o reprezentare si a putea incheia contracte cu furnizorii (daca conductele sunt comune).
Nu ar fi acceptabil nici pentru noi si nici pentru legiuitor ca minoritatea sa decida fata de majoritate.
In opinia dvs. unul care are un singur apartament ar trebui sa aiba aceleasi drepturi de decizie fata de unul care are 8 apartamente si care astfel plateste cu 80% mai mult pentru orice defectiune si pentru cheltuielile comune?
Ne asociem, nu de flori de mar, ci pentru a putea gospodari proprietatea comuna care ne uneste proprietatile individuale.
Fiecare apartament este o proprietate individuala separata de celelalte pentru ca este inregistrata in toate registrele ca entitate separata, deci este purtatoare de 1 vot pentru unicitatea ei. Un apartament poate avea un singur proprietar sau mai multi coproprietari. Acesti coproprietari au un singur vot impreuna pentru ca poseda o singura unitate de imobil in indiviziune.
Un proprietar cu mai multe apartamente are mai multe proprietati unice, adica are atatea voturi cate proprietati, adica cate apartamente.
In mesajul meu m-am referit la o situatie concreta, la o rezolvare practica cu ocazia modificarii unui statut pentru care aveam nevoie de 2/3 voturi pentru.
Asa a interpretat atunci judecatorul si chiar m-a convins ca are dreptate.
Are dreptate pentru ca asa spune legea. Iar exemplele date de dumneavoastra vin in sustinerea interpretarii ca fiecare proprietar are dreptul la un vot indiferent de marimea proprietatii (un apartament mare sau 10 apartamente ale aceluiasi proprietar pe aceeasi scara).
Discutam de infiintarea asociatiei (acesta este titlul subiectului) si nu de reparatii sau investitii (acestea le gasim rezolvarea in lege si este asa cum spuneti unii din dv, adica votul are putere proportionala cu marimea proprietatii).
Ce-ar fi ca un singur proprietar sa detina 51% din apartamente iar ceilalti 49% pe o scara de bloc si-acel proprietar sa poata infiinta o asociatie doar cu semnatura si acordul lui. Amintesc faptul ca este necesar doar 50% + 1...
Scara poate avea 10 apartamente cu cate o camera a cate 30 m.p. dar pe aceeasi scara sunt si 8 apartamente a cate 5 camere cu cate 120 m.p. Un singur cetatean este proprietarul celor 10 garsoniere si poate infiinta asocaitia fara acordul celorlalti, daca judecatorul ar accepta ca acesta are dreptul la 10 voturi, asa cum sustineti unii dintre dumneavoastra.
Dar judecatorul nu o sa permita asa ceva pentru ca acel cetatean are dreptul doar la un singur vot pentru toate cele 10 garsoniere.
Am introdus in exemplu si suprafata foarte contrastanta de la 30 la 120 m.p. doar ca sa vedeti in ce ridicol ne-am afla, dar rationamentul ramane acelasi si in situatia in care cele 18 apartamente ar avea suprafete egale. Chiar daca toate cele 18 ar avea cate 120 mp. ne-am afla in aceeasi situatie.