avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 929 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... infiintare asociatie de proprietari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

infiintare asociatie de proprietari

Va rog sa ma lamutiti daca dezvoltatorul condominiului nu si-a vandut toate ap si a ramas proprietar pe cele nevandute in cazul constituirii asociatiei de proprietari el are drept de vot pentru fiecare ap nevandut sau are doar un vot ?
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 09:11, 14 Iunie 2012
Daca am spune ca fiecare persoana ar avea un vot, ce se intampla cu co-proprietarii. Daca un imobil are 10 co-proprietari, inseamna ca fiecare dintre ei are un vot?
Asta am intrebat si eu in 12.06, daca sunt 5 mostenitori intr-un apartament inseamna ca sunt 5 proprietari, in cazul infiintari asociatiei ei au dreptul la 5 voturi. Dar la noi le amestecam, cand vorbim de proprietari, cand nu ne convine ne sucim si vorbim de proprietati.
Judecatorul lui "peste prajit" trebuia sa verifice FIECARE act de proprietate si sa vada cati proprietari sunt , dupa aceea sa ii adune si sa vada daca si-au dat acordul toti, dar el a fost "vigilent" si a vazut numele unuia la 2 apartament, dar la apartamentele cu mai multi proprietari cum ramane?
:offtopic: si nu prea!
Suntem in plina dilema demna de Curtea Constitutionala.
Din pacate suntem la mana judecatorilor ca sa ne infiintam sau nu.
Eu la infiintare am avut doi proprietari cu cate doua garsoniere fiecare.
Au semnat fiecare in cate doua locuri, au intrat la numaratoare 4 voturi si nu 2...si nimeni nu m-a tras de urechi ca am marit artificial numarul de voturi. Si in cazul meu chiar eram pe buza prapastiei, adica ar fi contat.
Asadar...sa mergem la rabi' sa ne desluseasca, dar daca si el ne zice "si tu ai dreptate, si tu ai dreptate".... adica amandoi....o dam incolo de dreptate si mai incercam o data de-o fi sa ramanem neinfiintati....:)

La vot, fiecare proprietar are dreptul la 1 vot pentru 1 apartament. Asta sustin in mod clar. Cand se pune problema marimii proprietatii si a ponderii votului pe baza acesteia este in cazul lucrarilor de anvergura.

Intrebati domnule Adrian, ce-ar fi daca un proprietar ar detine majoritatea apartamentelor din condominiu? Pai ce sa se intample? Se infiinteaza asociatia chiar numai si cu voturile sale, isi capata personalitate juridica si functioneaza ca atare. Se fac contractele, se alege presedintele, se angajeaza oamenii si....probabil ca se gasesc cativa mici proprietari care sa doreasca sa se inscrie in asociatie ca sa fie ales si un comitet executiv. Se infiinteaza, n-as avea nicio grija. Ma rog, ordinea e putin alta...:)
Este similar cu situatia dintr-o societate comerciala in care un om detine pachetul majoritar de actiuni. N-am auzit ca ceilalti actionari sa protesteze. Majoritatea are avantaje si dezavantaje, asa e in democratie si daca majoritarul are interesul sa mearga bine societatea ca sa castige, sa aiba profit, de asta vor beneficia si minoritarii. Actiunile din societatile comerciale sunt apartamentele dintr-un bloc.

Eu as fi mers mai departe si as fi zis ca in toate situatiile votul sa fie proportional cu marimea proprietatii deoarece si costurile sunt pe masura acestei marimi. Dar asa e legea croita, pe jumatate cu reminiscente egalitariste....si trebuie sa o acceptam, ca e lege.
Dar sa-mi ziceti ca un proprietar cu o majoritate de apartamente sa aiba acelasi drept de vot cu al unui proprietar cu un singur apartament....asta mi se pare chiar ...prea egalitarista.
Si culmea ca ideea vine de la dv. :) La baza impartasim aceeasi doctrina - asta o spun ca pe o remarca de ordin personal si o spun cu cea mai mare simpatie, credeti-ma :)
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
elga50, moderator
@elga50
Asadar...sa mergem la rabi' sa ne desluseasca, dar daca si el ne zice "si tu ai dreptate, si tu ai dreptate".... adica amandoi....o dam incolo de dreptate si mai incercam o data de-o fi sa ramanem neinfiintati....


=D>:)):vishenka:
Am gasit pe site-ul SGG o propunere legislativa a guvernului care la un aliniat spune cam asa:

a) fiecare proprietar, membru al asociaţiei, are dreptul la un vot pentru proprietatea sa;
b) pentru hotărârile cu privire la stabilirea fondurilor pentru consolidare, reabilitare şi
modernizare, votul fiecărui proprietar, membru al asociaţiei, are o pondere egală cu cotaparte
din proprietatea comună;
c) în situaţia în care un proprietar deţine o cotă-parte de părţi comune mai mare de jumătate din totalul cotelor-părţi de proprietate comună din condominiu, numărul de voturi de care el dispune va fi limitat, fiind egal cu suma voturilor celorlalţi proprietari;


Proiectul de lege a fost propus de MMFPS la 2011-12-19
Ultima modificare: Miercuri, 13 Iunie 2012
Alexandru Munteanu, Avocat

Alte discuții în legătură

Un proprietar, 100 apartamente, cate voturi? zice zice In AG s-a pus problema (surprinzator, intr-un mod f. civilizat :)) analizarii dpdv legal al ponderii voturilor proprietarilor care detin mai multe ... (vezi toată discuția)
Votul unui proprietar cu mai multe apartamente americanu28 americanu28 Buna seara.In legea 230 la art.25 a),Scrie ca un propietar are dreptul la un singur vot pentru propietatea sa. Intrebare..Daca un propietar are mai multe ... (vezi toată discuția)
Cvorumul necesar adoptării hotărârii asociaţiei de proprietari. raportarea la numărul de proprietăţi sau la numărul de membri ai condominiului. petunie petunie Buna ziua La întrunirea cvorumului necesar adoptării unei hotărâri a asociaţiei de proprietari, raportarea trebuie făcută la numărul de ... (vezi toată discuția)