avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 213 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Un somer poate beneficia de asistenta medicala?
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Un somer poate beneficia de asistenta medicala?

Un somer poate beneficia de asistenta medicala de la stat sau trebuie sa mearga numai la privat contra cost??
Cel mai recent răspuns: ContSters136493 , utilizator 19:50, 25 Aprilie 2012
Unde scrie ca nu se poate aplica fara a exista aceste norme? .. potrivit Constitutie Romaniei, legea intra in vigoare in termen de 3 zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial sau de la data prevazuta in cuprinsul acesteia ...

Constitutia Romaniei nu face nicio referire ca legea nu intra in vigoare si nu se poate aplica daca nu sunt aprobate si Normele de aplicare ale acesteia ...
Asta este regula generala ,dar in acest caz iata ca nu se poate aplica,pt. ca nu s-a reusit sa se gaseasca inca modalitatea concreta de aplicare,in aceste zile legea este din nou in faza de dezbatere publica ....

[ link extern ]
Eu am vorbit de o lege care a fost publicata in Monitorul Oficial - inca neabrogata - si nicidecum despre un proiect sau o regula care nu este inscrisa in niciun act normativ ... scopul intrebarii nu este sa facem o anumita discutie offtopic sau filosofie , ci de a face lumina d.p.d.v. legislativ in acest sector prea incurcat - sanatatea.
Atunci,este f, simplu si daca o sa va documentati,nelucrand in sistem,veti vedea ca :LEGEA 220/2011 NU S-A APLICAT NICIODATA IN PRACTICA!
In motivarea proiectului actual apare de altfel si cauza pt. care nu s-a aplicat,in sectiunea dedicata schimbarilor preconizate:

" Introducerea tichetului moderator de sănătate pentru coplata unor servicii medicale în sistemul asigurărilor sociale de sănătate are drept scop creşterea resurselor financiare la nivelul sistemului care să conducă la cointeresarea furnizorilor din sistemul de sănătate pentru a asigura servicii eficiente si de calitate, precum si la alocarea mai judicioasa a fondurilor astfel rezultate, respectiv către acele segmente ale sistemului care sunt efectiv solicitate pentru acordarea serviciilor de îngrijire a sănătăţii.
Introducerea mecanismului de coplată prin tichetul moderator pentru sănătate reprezintă una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar, pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială în anul 2009.
Luând in considerare faptul că venitul net anual realizat a sumei stabilite drept coplată poate fi determinat numai la finele anului, fără a se putea cunoaşte cu exactitate care este nivelul coplăţii în cursul anului respectiv, faptul că la actualele categorii de persoane scutite prin lege de coplată s-ar adăuga şi alte persoane care nu realizează venituri, dar plătesc contribuţia de asigurări de sănătate cât şi faptul ca aceasta ar putea determina discriminări in rândul pacienţilor, este necesara emiterea prezentului proiect de act normativ.
Prin prezentul proiect de act normativ se stabileşte ca atât nivelul coplăţii pentru serviciile medicale cât şi suma percepută drept coplată în cursul unui an, să fie stabilita prin hotarare a Guvernului."
Ultima modificare: Miercuri, 25 Aprilie 2012
ContSters136493, utilizator
Cu toate ca nu m-ati luminat in ceea ce vroiam de fapt sa aflu, va pot spune ca nu prezinta prea mare interes un proiect de lege, chiar daca se citam din el .. aceste proiecte pot fi schimbate usor.

Referitor la Legea nr.220/2011 : atata timp cat este inca in vigoare orice alta discutie contrara pe acest subiect nu-si are eficienta ... aplicarea sau neaplicarea unei legi iese din discutie atata timp cat ea este inca in vigoare.
De fapt aceasta lege este un act normativ modificator al Legii nr.95/2006 .. lege aplicabila in prezent.

Alte discuții în legătură

Sistemul de sanatate, coplata iustinian13 iustinian13 buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine cu acest sistem de coplata. - cand intra in vigoare - eu sunt insarcinata si voi naste in iunie 2012, la ... (vezi toată discuția)
Se plateste spitalizarea la accidente rutiere? unguru unguru buna ziua in data de 21.01.2013 am suferit un accident rutier ,nu a fost din vina mea eu sunt asigurat medical ,cei de la spital au venit cu un formular si am ... (vezi toată discuția)
Sistemul de coplata iustinian13 iustinian13 buna ziua, va rog sa ma lamuriti si pe mine cu acest sistem de coplata: a intrat in vigoare, eu sunt insarcinata si daca ma internez trebuie sa mai platesc ... (vezi toată discuția)