Buna! As mai avea o nelamurire cu cas-ul la PFA.(eu fiind taximetrist) Avand in vedere ca am fost informat abia la sfarsitul anului 2011 ca am datoria de a plati contributia de sanatate,e normal sa platesc 1900 lei dobanzi si penalitati,din 2005 pana in 2011,dupa o datorie de 1700 lei? intreb din necunostinta de cauza,fara nici o ironie,deoarece tocmai am vazut la tv ca din 01.06 sau 07.2012 se transfera datoria la ANAF si se poate incepe executarea silita (care ,nici asta nu prea stiu exact ce inseamna,eu fiind propritar doar pe autoturism). Va multumesc anticipat!
Doamna avocat Gerbega, sunteti intr-o mare eroare daca considerati ca se poate beneficia cu usurinta de OUG30/2011. Asta e de fapt o mare teapa facuta special ca cei de la CNAS sa-si actualizeze baza de date cu cei care cer reduceri si depun acte pentru ca CNAS nu a fost in stare de asta in atatia ani si nu au trimis nici instiintari de plata, somatii etc. Pentru asta ar fi trebuit penalizati! Poate nu le-au trimis special pentru a incasa penalitati!
Reducerile se acorda NUMAI PENTRU CEI CU CONTRACT SI CU DECLARATII DE VENIT DEPUSE dar care nu si -au respectat obligatiile de plata.
Nu e cazul domnului Marius 228 ca si a IMENSEI MAJORITATI a celor care nu au platit CASS fie ca nu stiau, mai ales ca plateau la serviciu contributia, fie ca, fiind obisnuiti sa astepte o instiintare de plata care nu a mai venit, au neglijat.
In loc sa penalizeze oamenii ar trebui ca statul roman sa penalizeze functionarimea incompetenta de la CNAS si toti cei implicati pentru neglijenta.
In legatura cu atitudinea cel putin imorala a Caselor de sanatate privind aplicarea acestei OUG 30, am urmatoarea situatie pe care incerc sa o inteleg:
1. OUG 30 face vorbire de facilitati pentru obligatii de plata accesorii, aferente obligatiilor de plata principale restante la data de 31 august 2011.
2. Ordinul CNAS nr 894/2011 pentru aplicarea art IX din OG 30 spune f clar la art. 3 pct 3 urmatoarele:
(3) Majorarile de intarziere pentru care se acorda facilitatile prevazute la art. 2 sunt cele datorate pentru perioada 1 ianuarie 2006-30 iunie 2010
Intrebare: de ce nu pana la 30 iun 2011, asa cum spune OUG 30 ? este ceva care imi scapa mie sau este un alt siretlic al celor de la CNAS ? adica un fel de " guvernul spune una, iar noi emitem altceva....!"
Eu asa inteleg ca acest ordin 894 a fost emis pentru aplicarea prevederilor art IX din OUG 30/2001
Referitor la aplicarea OUG 30/2011 va spun doar ca eu personal am obtinut aplicarea acestei ordonante pt toti clientii mei, fara a avea niciun impediment din partea celor de CNAS. Asta fie daca erau cu declaratiile depuse, fie nu. Oricum au aceste declaratii in baza de date preluate de la ANAF.
De acord cu incompetenta, indolenta si neglijenta celor care fac parte din aceasta institutie, dar daca stii unde si cum sa te adresezi se rezolva. A nu se intelege ca ar fi ceva ilegal.
Cat despre existenta unui contract, parerile si solutiile din practica sunt destul de diferite. Unii considera ca obligatia de achita rezulta din chiar textul legii, altii ca este necesara incheierea unui contract in acest sens.
Doamna avocat, e posibil poate in provincie.In Bucuresti, unde eu am depus cererea de scutire, inclusiv declaratiile de venit pe care ei nu le aveau de la ANAF(depuse de buna voie si nesilit de nimeni!) am primit un raspuns de la CASMB in care se specificau datoriile si penalitatile precum si faptul ca nu ma pot scuti de penalitati pentru ca nu ma incadrez in hotararea CNAS care prevede ca NUMAI cei cu contract si declaratii de venit prezumat depuse anterior pot beneficia. NU e vorba de solutii din practica pentruca textul hotararii e foarte clar. Daca treaba se poate rezolva oarecum pe langa , la fel ca multe altele in Romania, asta e altceva. Astept cu interes sugestii.Nu stiu unde si cum sa ma adresez.:O
Doamna avocat, e posibil poate in provincie.In Bucuresti, unde eu am depus cererea de scutire, inclusiv declaratiile de venit pe care ei nu le aveau de la ANAF(depuse de buna voie si nesilit de nimeni!) am primit un raspuns de la CASMB in care se specificau datoriile si penalitatile precum si faptul ca nu ma pot scuti de penalitati pentru ca nu ma incadrez in hotararea CNAS care prevede ca NUMAI cei cu contract si declaratii de venit prezumat depuse anterior pot beneficia. NU e vorba de solutii din practica pentruca textul hotararii e foarte clar. Daca treaba se poate rezolva oarecum pe langa , la fel ca multe altele in Romania, asta e altceva. Astept cu interes sugestii.Nu stiu unde si cum sa ma adresez.