avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 668 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Pasi de urmat in cazul unui control ITM
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Pasi de urmat in cazul unui control ITM

Nu impiedicati organul de control al ITM . Impiedicarea, in orice mod, de catre un angajator - persoana fizica sau juridica - a inspectorilor de munca in a-si exercita controlul in limitele prevazute la art. 6 si 19 din Legea nr. 108/1999, republicata. constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 4.500 de lei la 9.000 de lei.In concluzie, incepeti prin a pune intr-un singur loc toate documentele care va pot fi solicitate si asigurati-va ca angajatul responsabil cu protectia muncii va fi la sediu:
autorizatia de functionare privind protectia muncii(actul constitutiv)
CUI
copie dupa actul dvs. de identitate;
copie dupa documentul din care rezulta ca aveti calitatea de administrator al societatii;
copie dupa contractul de munca al angajatului desemnat sau contract
copie dupa actele privind pregatirea profesionala a lucratorului desemnat cu SSM.
documente specific in functie de tipul si motivul controlului
Trebuie sa stiti scopul controlului- de rutina/ in urma unei sesizari / determinat de abateri grave la un sediu secundar al societatii etc
Prezentati documentele si lamuririle necesare.
Organele de control vor emite cel mai probabil un plan de masuri, cu termene precise, pentru remedierea deficientelor constatate.
Puneti planul in practica si nu uitati ca aveti o data-limita pana la care sa comunicati in scris Inspectoratului Teritorial de Munca luarea masurilor respective.
Exista si posibilitatea sa fiti sanctionat pentru nerespectarea anumitor prevederi legale si va recomandam sa platiti intr-un termen de 48 de ore, intrucat veti achita doar jumatate din minimul amenzii! De exemplu, o amenda de 10.000 de lei se reduce la 1.500 de lei in termen de 48 ore (jumatate din minimul de 3.000 de lei). Puteti desigur sa si contestati amenda, in termen de 15 zile, la institutia indicata in procesul-verbal de constatare intocmit de catre organul de control .
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 18:11, 23 August 2013
Este bine sa deschideti disctie noua atunci cand aveti nelamuriri legislative.
Daca nu aveti angajati, ITM institutie abilitata de Legea ssm nr. 319/ 2006 sa efectueze controale pe linie de securitate si sanatate in munca, respectiv controale pe linie de personal angajat si Comandamentul pompierilor institutie abilitata de Legea nr. 307/ 12.07.2006 se efectueze controale pe linie de PSI vor ajunge la dvs. doar daca administratorul firmei este implicat in activitati la alte firme si va incalca legislatia in vigoare. Firma dvs. neavand angajati, nu va fi verificata/ controlata dpvd al ssm si psi/ situatii de urgenta.
Daca sediul firmei dvs. este intr-o locatie, impreuna cu alte firme, proprietarul cladirii va trebui sa respecte legislatia ssm si psi, aferenta pentru imobilul respectiv.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amenda itm conf art. 23(1) l 108/1999 ayenergymold ayenergymold buna seara,sunt directorul unei societati comerciale,am fost amendat de itm cu suma de 5000 lei,pt netransmiterea prin fax a anexei 3 cu raspunsul la masurile ... (vezi toată discuția)
Poti incalca o lege si sa fii amendat pe alta lege? 123adi 123adi Am avut un accident de munca si s-a constatat ca as fi incalcat Lg.319/2006, motiv pentru care am fost sanctionata cu mustrare scrisa cf. art.73 din ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, care sunt motivele/ situatiile in care itm-ul initiaza ... HRBP HRBP Buna ziua, Care sunt motivele/ situatiile in care ITM-ul initiaza un control? Exista specificat in lege? ( de ex. sesizari/ reclamatii, autosesizari, campanii ... (vezi toată discuția)