avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 373 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Impozite, taxe şi timbrul de ... TVA 5% pentru locuinte noi
Discuție deschisă în Impozite, taxe şi timbrul de mediu 2013. Legalitate şi interpretare juridică

TVA 5% pentru locuinte noi

Buna ziua,

Am facut anul trecut un antecontract pentru achizitionarea unui apartament nou. In antecontract este specificat pretul final in lei cu tot cu tva (19%). Pana acum am platit in jur de 30% din valoare conform ratelor specificate in antecontract. Intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta prin care se stabileste tva de 5% pt locuintele noi inseamna ca pretul din antecontract trebuie recalculat cu tva de 5%? Mentionez ca as indeplini toate conditiile legale pentru a beneficia de cota redusa.

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: xerxes , utilizator 14:42, 22 Aprilie 2011
Buna ziua,

Anul trecut(2008) am semnat un antecontract pentru cumpararea unui apartamet nou. In acest antecontract se precizeaza doar pretul final al apartamentului (nu si daca contine TVA sau nu). Contractul de vanzare cumparare nu a fost semnat inca. Este posibil sa obtin scaderea pretului apartamentului conform acestei legi?
Multumesc anticipat!
puiutu a scris:
Intrebarea mea este daca intr-adevar din acei 19% trebuie scazut tva-ul platit pt materiale si daca in conditiile in care am platit integral apartamentul anul trecut ,dar abia acum voi semna contractul de v-c beneficiez de reducerea de tva.

V-a pus in fata o gogoasa cat casa de mare. Decontul de TVA se face lunar, pana pe data de 25 a lunii pentru luna anterioara. Cu alte cuvinte, daca cumpar in ianuarie materiale de constructie, fac decontul de TVA pana pe 25 februarie. Daca ce am construit vand in iunie, fac din nou decont aferent pretului primit pana pe 25 iulie.

Prin urmare, TVA-ul aferent materialelor de constructie a fost decontat acum multa vreme, iar decontul aferent pretului nu are nicio legatura. Cred ca persoana respectiva nu a inteles nimic din ce inseamna TVA, deoarece aceasta "taxa" care e de fapt un impozit nu se cuvine vanzatorului ci statului. Prin urmare, vanzatorul nu poate nici pierde si nici castiga din modificarea cotei TVA.

amagda a scris:
Anul trecut(2008) am semnat un antecontract pentru cumpararea unui apartamet nou. In acest antecontract se precizeaza doar pretul final al apartamentului (nu si daca contine TVA sau nu). Contractul de vanzare cumparare nu a fost semnat inca. Este posibil sa obtin scaderea pretului apartamentului conform acestei legi?

Clauza respectiva este ambigua, iar conform regulilor de interpretare ea ar trebui interpretata in favoarea celui care se obliga, adica in favoarea cumparatorului. Asta inseamna ca pretul stipulat este cel final, cu tot cu TVA. Asa fiind, pretul poate fi redus conform noii cote TVA.

E insa posibil ca aceasta interpretare sa nu fie imbratisata si de vanzator, caz in care nu puteti solicita reducerea decat in instanta.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2009
ContSters20980, utilizator
Multumesc mult de raspuns, dar nu inteleg de ce daca nu au nimik de pierdut nu vor sa acorde aceea reducere de tva.
Ultima modificare: Marți, 6 Ianuarie 2009
puiutu, utilizator
Cel mai probabil pentru ca nu sunt contabili si nu inteleg ce e cu TVA-ul asta.
Imi cer scuze ca sunt pisaloaga si pun aceeasi intrebare de 2 ori. Deci chiar daca am platit integral apartamentul anul trecut ,dar contractul de vinzare cumparare se incheie in februarie anul acesta beneficiez de aceea cota de 5% tva? Imi puteti spune si ce pasi trebuie facuti pentru a obtine aceasta reducere si ce trebuie sa cer constructorului.?
Va multumesc din suflet pentru promptitudine in raspunsuri si pentru bunavointa.

Alte discuții în legătură

Problema cu tva 5% xpcalin xpcalin Am cumparat un apartament in 10.11.2008, am platit aproape integral suma ( mai am de platit 500 euro pana in 15-01-2009), am semnat un antecontract pt ca ... (vezi toată discuția)
Tva 5% la apartament nou socacidan socacidan Am tot citit pe acest forum diferite pareri despre aceasta problema a TVA-ului. Parca tot nu sunt lamurit..#-o, asa ca va prezint si cazul meu. In vara anului ... (vezi toată discuția)
Avans tva 19%, tva apartament 5% laura.n01 laura.n01 Buna ziua! Am următoarea situație: în 2020 am făcut antecontract cu dezvoltatorul pentru un apartament in valoare de 122.000€, fără TVA. Avansul ... (vezi toată discuția)