buna seara,
am o nelamurire ...se mai pot face modificari in cartea de munca dupa un an de zile privind data inceperii activitatii la ultimul loc de munca?sambata si duminica sunt considerate ca lipsa de continuitate ?
Firma refuza. Pontajele sunt la vedere, selectate, consultabile, le-am putut nota, numai 5 luni din 15 sub 160 ore/luna, restul peste 160ore/luna , maximum 209ore/luna. Ce cai de atac am?
Multumesc
1. Daca a avut norma partial, nu avea voie sa il ponteze mai mult de 4 ore pe zi, indifernet de cati bani primea.
cititi aici in codul muncii:
Art. 102. - (1) Contractul individual de muncă cu timp parţial cuprinde, în afara elementelor prevăzute la art. 17 alin. (2), următoarele:
a) durata muncii şi repartizarea programului de lucru;
b) condiţiile în care se poate modifica programul de lucru; c) interdicţia de a efectua ore suplimentare, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor acestora. (2) În situaţia în care într-un contract individual de muncă cu timp parţial nu sunt precizate elementele prevăzute la alin. (1), contractul se consideră a fi încheiat pentru normă întreagă.
In aceste conditii, in care pontajul a fost de 8 ore pe zi, firma este pasibila de amenda de la ITM si ITM poate solicta firmei sa refaca contractul de la norma partiala l a norma intreaga, lucru pt care ati putea face sesizare la ITM daca ei nu inteleg.
2. contributiile nu se paltesc la salariul trecut in cartea de munca , ci la total venit brut obtinut (cu cateav mici exceptii cand sunt concedii medicale)
Deci daca angajatul are sal in CM de 600 lei si primeste de fapt intr-o luna 1000 de lei, la 1000 de lei se platesc contributiile.
3. daca nu va intelegeti amiabil, mai ales explicand firmei ca risca mai mul (amenda ITM sau actiune in intsnata) pt faptul ca CIm era pe 4 ore si pontajul pe 8 ore , aveti calea sesizarii la ITM sau in intsanta pentru reconsiderarea contractului ca fiind cu norma intreaga, daca exista acele pontaje nu aveti de ce sa nu aveti castig de cauza.
4. daca angajatorul intelege ca e mai util sa rezolve amiabil, are calea acelui act aditional de care v-am spus mai sus incheiat acum in sept in care schimbarea normei se trece retroactiv de la data incheierii contractului, evitand astfel orice fel de amenda de la ITM.
De platit contributii in plus, nu are ce conrtibutii sa mai plateasca daca pontajele sunt asa cum spouneti dvs.
Act aditional itm
Irina S.
Se poate inregistra la ITM un act aditional ptr. trecerea de la 4 ore la 8 ore dar...dupa cateva luni dupa ce a intervenit aceasta modificare?
De fapt, ... (vezi toată discuția)
Cim cu 4 ore
deliaaa
Buna seara. Am si eu o intrebare. Daca lucrez cu norma de 4 ore si cartea de munca este tot cu norma de 4 ori beneficiez de aceleasi drepturi ca si cum as ... (vezi toată discuția)