avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintarea unei asociatii noi (pe un tronson de bloc) ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintarea unei asociatii noi (pe un tronson de bloc) in cazul in care exista deja o asociatie care functioneaza la nibelul blocului (4 tronsoane)

Buna ziua,

As aprecia ajutorul sau opinia dumneavoastra legata de urmatoarea situatie:
- un bloc de 4 tronsoane este administrat de o asociatie infiintata acum 10 ani (1990)
- in urma unor neintelegeri intre cateva persoane, se infiinteaza o asociatie pe un singur tronson (sfarsitul lui 2010)
- exista proprietate comuna (conducta de apa rece)

Nelamurirea mea si a multor locatari care nu au fost de acord cu infiintarea asociatiei noi este urmatoarea: asociatia noua se poate infiinta doar cu acordul a 50% plus 1 din proprietarii de pe tronsonul care doreste sa se desprinda? Sau este nevoie ca >50% din proprietarii asociatiei vechi sa fie de acord cu desprinderea tronsonului respectiv si infiintarea asociatiei noi?

Un alt aspect: cuantumul penalitatilor si felul cum se calculeaza acestea trebuie sa fie hotarat de adunarea generala a proprietarilor sau sa se regaseasca in statutul asociatiei? Daca nu, calculul acestora poate fi contestat in instanta?

Multumesc frumos!
Dupa cum povestiti aici sa stiti ca legea este abuziv aplicata sau pur si simplu nu este aplicata .
De exemplu n-ar fi niciun motiv plauzibil de a vi se cere un fond de rulment de 10 ori mai mare decat cea mai scumpa cota din an.
Nu este normal nici aplicarea penalizarilor dupa 20 zile de la afisare, ci dupa 50 zile, daca scadenta listei este de 20 zile.
Iata ce spune Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:

Art. 49. - (1) Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizari pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalizarile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile care depaseste termenul stabilit pentru plata, fara ca suma penalizarilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.
(2) Termenul de plata a cotelor de contributie la cheltuielile asociatiei de proprietari, afisate pe lista lunara de plata, este de maximum 20 de zile calendaristice.
(3) Sumele rezultate din aplicarea penalitatilor de intarziere vor face obiectul fondului de penalitati al asociatiei de proprietari si se vor utiliza numai pentru plata penalizarilor impuse asociatiei de proprietari de catre terti si pentru cheltuieli cu reparatiile asupra proprietatii comune sau alte cheltuieli de natura administrativa.

~ Conținut șters la cerere ~
Vreti sa declansati o revolutie? :)
Scuzati-ma, dar generalizati nepermis de mult.
Legea, asa cum este acum redactata, este foarte clara si usor de aplicat. Si la urma urmei, cine va voi sa faca abuz, va gasi calea, fiti convins, cu orice alt text de lege.

Cine se trage din aprozaristii si vanzatorii de oua si carne din timpurile negre, tot aprozareste se va purta, chiar daca il pui in hypermarket.

Fiecare colectivitate isi poate face ordine in asociatia sa, numai sa fie vointa si stiinta de carte. Daca proprietarii ar fi interesati de drepturile, dar in aceeasi masura si de obligatiile pe care le au si de consecintele imediate sau pe termen mai lung ale ignorarii lor, probabil ca atunci nu s-ar mai intampla "aprozarisme" de prost gust. Una e o conducere autoritara care respecta legea si altceva e abuzul de orice fel...

Dar legea impotriva careia "tunati si fulgerati" e suficienta pentru ca oamenii sa se poarte civilizat si corect.
~ Conținut șters la cerere ~
:offtopic:Aprozaristii de pe vremuri iti puneau in tasul cantarului 3 cartofi plini de pamant si iti luau bani ca pentru un kil. Rest nu-ti mai dadeau ca "nu aveau marunt".
M-am referit la comportament "apozaresc".
Si ce daca e inginer?

Alte discuții în legătură

Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)
Penalitati la fondul de rulment stoicaandreicostin stoicaandreicostin Se poate aplica penalitati la fondul de rulment chiar daca sunt la zi cu toate celelalte ? (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)