avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 415 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Infiintarea unei asociatii noi (pe un tronson de bloc) ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Infiintarea unei asociatii noi (pe un tronson de bloc) in cazul in care exista deja o asociatie care functioneaza la nibelul blocului (4 tronsoane)

Buna ziua,

As aprecia ajutorul sau opinia dumneavoastra legata de urmatoarea situatie:
- un bloc de 4 tronsoane este administrat de o asociatie infiintata acum 10 ani (1990)
- in urma unor neintelegeri intre cateva persoane, se infiinteaza o asociatie pe un singur tronson (sfarsitul lui 2010)
- exista proprietate comuna (conducta de apa rece)

Nelamurirea mea si a multor locatari care nu au fost de acord cu infiintarea asociatiei noi este urmatoarea: asociatia noua se poate infiinta doar cu acordul a 50% plus 1 din proprietarii de pe tronsonul care doreste sa se desprinda? Sau este nevoie ca >50% din proprietarii asociatiei vechi sa fie de acord cu desprinderea tronsonului respectiv si infiintarea asociatiei noi?

Un alt aspect: cuantumul penalitatilor si felul cum se calculeaza acestea trebuie sa fie hotarat de adunarea generala a proprietarilor sau sa se regaseasca in statutul asociatiei? Daca nu, calculul acestora poate fi contestat in instanta?

Multumesc frumos!
Fondul de rulment poate fi redimensionat anual in functie de cheltuielile lunii celei mai scumpe din anul incheiat, conform legislatiei. Asadar pe lista de plata din primele luni din fiecare an pot apare diferente de completat la fondul de rulment pentru cei care au FR mai mic.
Tot legislatia actuala prevede ca fondul de rulment se poate redimensiona in sensul ca din suma depusa se poate restitui proprietarului suma care depaseste intretinerea pentru luna cea mai scumpa. Dar aceasta se face la cererea proprietarului. Asa ca puteti solicita sa vi se restituie o partea din FR si-n felul acesta nu o sa aveti banii blocati in asociatie de 10 ori mai mult decat este necesar. Ati solicitat restituirea fondului de rulment?

Asemenea probleme se pot discuta in adunarea generala. Ati participat la adunarea generala din primul trimestru al anului 2012?

Comitetul executiv al asociatiei de proprietari poate adopta un sistem propriu de penalizari conform legii 230/2007 si HG 1588/2007. Acesta trebuie sa respecte limitele legale din care amintesc: maxim 0,2%/zi, termenul scadent de maxim 20 de zile de la afisare, penalizarea aplicata sa nu depaseasca debitul la care se calculeaza.... Acest sistem propriu poate prevedea aplicarea penalizarilor dupa minim 30 de zile dupa data scadentei dar calculate din ziua imediat urmatoare a scadentei ca de aceea exista acest termen de scadenta. Asa ca este legala calcularea penalizarilor din ziua a 21-a dupa afisare, daca asa prevede sistemul de penalizari adoptat.
Acelasi sistem de penalizari poate sa contina o formula de calcul care sa tina cont de fondul de rulment. Astfel inainte de afisarea listelor se calculeaza penalizarile aplicate asupra sumelor neachitate (cote intretinere curente+cote restante+restante reparatii+restante alte fonduri+ alte restante) din care se scade fondul de rulment. Ceea ce in cazul dv s-ar traduce prin:
Total sume de plata - 700 lei (FR) = X lei de penalizat. Evident ca daca sumele de plata sunt mai mici decat FR, penalizarea va fi zero.
Dar, repet, acestea trebuiesc prevazute in sistemul propriu de penalizari la care orice proprietar poate avea acces.
Deasemenea orice proprietar poate sa candideze pentru o functie in conducerea asociatiei (presedinte, membru in comitet, cenzor) contribuind astfel la realizarea unei administrari mai bune a asociatiei.
Daca sunteti dispus, la urmatoarea adunare generala, autopropuneti-va si solicitati votul celorlalti proprietari.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Penalizari in cadrul asociatiei de proprietari AsociatiaMihaiViteazuTV1 AsociatiaMihaiViteazuTV1 Cum se pot aplica penalizari in cadrul unei asociatii de proprietari? (vezi toată discuția)
Penalitati la fondul de rulment stoicaandreicostin stoicaandreicostin Se poate aplica penalitati la fondul de rulment chiar daca sunt la zi cu toate celelalte ? (vezi toată discuția)
Penalitati papit papit buna seara, am un apartament de 2 camere care este nelocuit. detin un fond de rulment de 280 ron. nu am platit intretinerea si am de dat 287 ron cu ... (vezi toată discuția)