themis a scris:
Cel în culpă este fie condamnat să piardă suma plătită cu titlu de arvună, fie obligat să o restituie îndoit dacă el este cel care a încasat-o. Prin urmare, nu există nicio diferenţiere între părţi în ceea ce priveşte condamnarea: oricare dintre ei ar fi în culpă, pierde o sumă de bani egală cu arvuna stipulată.
Corect, pentru ca actioneaza exact ca avansul: se returneaza avansul si se plateste penalitatea de catre partea culpabila. Doar ca, mai pe scurt, legiuitorul a zis asa, cu returnarea, respectiv plata dublului...
Stiu ca asa zice Chirica, dar nu imi pare asta argument. Stanculescu sau Boroi spune ca e o clauza antecontractuala, cand e a vanzarii...
Faptul ca imi spune un doctrinar nu-mi ajunge ca si argument.
Nu mai retin Deak ce sustinea...
Mai sunt pareri care sustin ca asta e o clauza de dezicere, ca fiecare parte isi rezerva dreptul de renuntare unilaterala... sau am mai citit de caracterul supletiv al cauzei, ceea ce contrazice ideea de musai szipulare expresa, mai ales ca 1297-1298 parca nu spun ca "se poate" ci cum se va face in cazul unei astfel de vanzari cu arvuna... Deci daca nu se prevede, se plica asta.
Repet: nu vad cum acioneaza difrrit de avans, vad ca actiineaza la fel cu, am spus, exceptia riscului pieirii bunului etc. Aici, da, legiuitorul contrazice regula si nu vad de ce.
Mai spune si ceva de rezilierea vanzarii parca... nu tocmai ok...
Asa ca, daca desfacem clauza asta penala si o analizam, vedem ca nu e mai mult ca o repunere in situatia anterioara si plata unei penalitati. Egale pentru ambele parti, corect.
Dar din ce arati tu mai sus, sunt cazuri in care o mparte plateste penalitati 2000 plus avansul si caz in care plateste 2000 cu totul. Eu nu cred ca se poate asta decat in caz de contracte foarte bine argumentate, cu exceptii si situatii clare, distincte.