Buna-ziua,
In cazul in care am incheiat un antecontract, iar vanzatorul nu si-a respectat obligatia de a incheia actul notarial (vanzare-cumparare teren), eu platind o arvuna de 1000 euro si avand clauza penala cu drept la dublul arvunei achitate voi solicita rezolutiunea contractului si dublul arvunei achitate?
Ca urmare a rezolutiunii contractului mi se vor restitui si cei 1000 euru achitati de mine la perfectarea antecontractului? Deci voi incasa in total 3000 euro?
Va multumesc.
Stimate Doamne,
Stimati Domni,
Concluzia la acesta discuitie este urmatoarea:
a) daca suma de 1000 de lei este data cu titlul de arvuna, iar clauza penala da dreptul la plata dublullui arvunei, ca urmare a neincheierii contractuluii din vina vanzatorului, cumparatorul solica rezolutiunea si plata dublului arvunei, deci 2000 lei;
b) daca suma de 1000 lei este data cu titlu de avans,clauza penala prevazand plata dublului avans, iar contractul este rezolvit din vina vanzatorului, cumparatorul are dreptul la a solicita rezolutiunea contractului, restituirea avansului (1000lei) ca urmare a repunerii in situatia anterioara si la plata dublului avans (clauza penala).
Va multumesc pt. opiniile si sugestiile dvs. , va doresc sarbatori fericite si LA MULTI ANI !
P.S. Daca aveti pareri diferite fata de concluziile mele va rog transmiteti -mi-le...
CRACIUN FERICIT !!!