avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 212 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Scurt ghid practic de accesare a fondurilor europene ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Scurt ghid practic de accesare a fondurilor europene pentru agricultura

daca vreti sa cunoasteti teoria, accesati site-ul apdrp
practica...aia ne omoara
pasul 1: vorbiti cu cineva care a accesat fonduri cu succes; intrebati-l la cine a apelat si cat l-a costat (onorariu consultant +cheltuieli"accesorii"
pasul2: asigurati-va ca aveti consultantul care trebuie; acesta nu trebuie sa fie neaparat bine pregatit, in schimb e musai sa aiba legaturile necesare; daca acel consultant e de la Camera Agricola, pe langa suma solicitata pentru intocmirea proiectului, asteptati-va la urmatoarele cheltuieli:
-cursuri de specializare (chiar daca aveti o licenta in domeniu, musai sa faceti si cursurile; pentru asta, consultantul nu trebuie platit suplimentar, isi ia comisionul de la cei care organizeaza cursurile)
-scanarea documentelor(chiar daca ai scanner acasa, ala nu e bun)
Daca aveti consultantul care trebuie, acesta va va indruma si spre forma asociativa care trebuie.Acum sunt la moda cooperativele agricole. Mare atentie ale cui sunt. Cotizatia dvs, de 200-300RON nu e mare scofala, dar inmultiti cu cateva zeci, chiar sute de solicitanti pe fiecare judet si vedeti ce iese. Nu indrazniti sa va faceti singuri o asociatie. Baietii nu apreciaza concurenta.Cand e vorba de asociatii, cel mai important este, cum se spune pe la noi, "a lu` cine esti, maica?"
Nu depuneti proiectul la inceputul sesiunii. Va puteti trezi cu reguli nou introduse pe la jumatatea ei.Asteptati pana aproape de final, altfel puteti avea surprize.
Nu va bazati pe Ghidul solicitantului. Sapati pe site-urile oficiale si dupa procedurile lor interne. In mod normal, ar trebui sa fie conforme cu Ghidul, dar asta e doar teorie.
Nu va bucurati daca vi s-a aprobat proiectul. Apdrp-ul se poate razgandi. Au facut-o, de exemplu, in primavara aceasta, ocazie cu care am patit-o eu(pe langa alti 400). Am cercetat un pic, si am aflat ca asta e practica lor curenta.
Daca ati primit banii, nu va bucurati nici atunci. Oricand se poate trezi vreun functionaras sa va spuna ca la pg x nu ati avut o virgula, proiectul e neconform, si va pot cere banii inapoi.
De ce oare mancam chimicale din import?
Cel mai recent răspuns: GabrielPt , utilizator 13:34, 20 Iunie 2012
sincer, cred ca te inseli: nu sunt birocratii lor, sunt birocratii nostri. Am citit Recomandarile UE (unele, ca-s tone) referitoare la fonduri. Contin norme de principiu, gen: luati masuri pentru intinerirea populatiei care lucreaza in agricultura, pentru modernizarea fermelor, ecologizarea zonelor, treburi d-astea. Modul in care se realizeaza acest sprijin si procedurile de acordare si le stabileste fiecare stat. Am inteles ca la polonezi depui 3 hartii, in schimb te verifica la sange pe teren, si mi se pare normal. La noi e pe dos. Cat despre hartzoage, te doare mintea. Un exemplu: sotul meu e agronom. Tuta de la ghiseu ii tot cerea sa depuna la dosar diploma de bac si angajament ca va urma cursurile de specializare...I-a explicat desteptei ca a facut 5 ani de cursuri...nimic. Noroc ca, a doua zi, era alta mandra la primit hartii. Iar verificarea pe teren...vis. La noi au venit la sfarsitul lui noiembrie!?! Ce mama dracu` sa vezi la o cultura in camp la sfarsitul lui noiembrie? Presupun ca la cei care au sere se duc in august..Saracii n-aveau nici o vina, atunci i-a trimis sefu`. Ala trebuie sa fie un geniu, ca pana si unul care nu deosebeste rata de gasca stie ca iarna nu ai ce vedea pe camp. Poate doar zapada.
...eu cred ca romaniei i se aloca niste "fonduri ue", IM-PO-SI-BIL (realmente) de accesat (pentru ca sunt conditii (venite d-afara, de la ue) IM-PO-SI-BIL de indeplinit in romania de catre majoritatea)...

... si sunt alocate, numai asa, pe hartie... (acceseaza doar unii, putini, asa, cu titlu de exemplu (suma infinit mai mica fata de contributia efectiva a romaniei la ue))


• Ajutorul financiar european functioneaza la toate nivelurile pe principul “rambursarii cheltuielilor efectiv efectuate” (facturate si platite)
...
• Ajutorul financiar european se adreseaza unei Romanii sarace si saracite, nou stat membru al Uniunii Europene, cu posibilitati modeste de investitii din partea sectorului economic si industrial privat.
• In absenta disponibilitatilor financiare si in prezenta unor conditii dificile si restrictive de creditare bancara a sectorului privat (atat cel economic, cat si cel al organizatiilor neguvernamentale) foarte multi potentiali aplicanti nu au aplicat, iar foarte multi aplicanti au fost nevoiti sa renunte la finantare (la proiectele propuse), desi multe proiecte erau viabile si puteau crea valoare adaugata economiei nationale.
...
O prima concluzie este ca ajutorul financiar european destinat Romaniei nu a putut fi accesat decat de organizatii, societati si institutii puternice din punct de vedere financiar, eliminand de la/reducand accesul la finantare pentru marea masa de microintreprinderi, intreprinderi mici si organizatii neguvernamentale (inclusiv asociatii si fundatii) cu cifre mici de afaceri si cu patrimoniu modest.


Eşecul absorbţiei Fondurilor Europene. Trecut, prezent şi, în special, viitor

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
ContSters233047, utilizator
si problema vad ca are radacini adanci...

„E într-adevăr ciudat (simptomatic n. n.) de-a vedea un popor eminamente plugar ca al nostru şi a cărui raţiune de-a fi este tocmai originea lui traco-romană, cum, din chiar senin şi într-o singură noapte, erige teoria de om şi om teorie absolută de stat şi face din banul internaţional şi din posesiunea acestuia singura măsurătoare pentru a deosebi înrâurirea unui om de a celuilalt în viaţa statului. Nici [nu] e lesne de înţeles cum un popor de plugari, ba încă unul care s-a lăsat de păstorie de ieri-alaltăieri şi s-a apucat de plug înainte de abia [cu] cincizeci de ani, putea să se creadă îndestul de bogat pentru a introduce, la el, forme de civilizaţie şi instituţii pe care ţările apusene, bogate prin industrie şi printr-o dezvoltare economică de sute de ani, abia le pot plăti.
Cea mai superficială socoteală din lume ar dovedi, îndestul, că puterea productivă a naţiei româneşti n-a crescut, n-a putut să crească în raport cu groaza de cheltuieli pe care le-au impus formele de civilizaţie străină, introduse cu grămada în ţara noastră Înzecitu-s-au şi însutitu-s-au oare averea românului şi veniturile lui pentru a plăti instituţiile de o sută de ori mai scumpe? Desigur că nu. Clasele productive au dat îndărăt; proprietarii mari şi ţăranii au sărăcit; industria de casăşi meşteşugurile s-au stins cu desăvârşire – iar clasele improductive, proletarii condeiului, cenuşerii, oamenii ce încurcă două buchi pe hârtie şi aspiră a deveni deputaţi şi miniştri, advocaţii, s-au înmulţit cu asupră de măsură, dau tonul, conduc opinia publică, fericesc naţia în fiecare zi, pe hârtie”.

Astfel, statul român nu mai este un produs al geniului rasei române, ci un text franţuzesc aplicat asupra unui popor ce nu-l înţelege” şi nu-l va înţelege niciodată.Peste tot aceeaşi idee: să dau străinilor ce-mi cer; cât pentru români, puţin îmi pasă!
(Mihai Eminescu)
Ultima modificare: Sâmbătă, 2 Iunie 2012
ContSters233047, utilizator
...eu cred ca romaniei i se aloca niste "fonduri ue", IM-PO-SI-BIL (realmente) de accesat (pentru ca sunt conditii (venite d-afara, de la ue) IM-PO-SI-BIL de indeplinit in romania de catre majoritatea)...

Daca intre conditiile impuse Poloniei si cele impuse României sunt diferente majore, asta e vina negociatorilor români.

Din cate stiu, Polonia este din multe de vedere înaintea României.

Stiu ca intre institutiile similare din cele 2 tari (Polonia si România) au fost schimburi de experienta pe tema atragerii fondurilor europene .

Problema e ca nu invatam nimic din experienta altora...

In 2010, domnul Boc sustinea ca in sedintele de guvern se va analiza lunar stadiul atragerii fondurilor europene... A reusit doar sa ne "abureasca"...

Din perspectiva mea, fosta guvernare nu a dorit binele României ci pe cel al propriului electorat, altfel s-ar fi aplecat mai mult asupra cadrului legislativ care sa permita o atragere masiva a fondurilor europene.
Aici cred ca trebuie cautata rezolvarea problemei.
Ultima modificare: Luni, 4 Iunie 2012
eliasav, utilizator
haideti sa ne uitam putin la procedura si la cifre...

• Ajutorul financiar europeana functioneaza la toate nivelurile pe principul “rambursarii cheltuielilor efectiv efectuate” (facturate si platite)

Romania dispune de 25,198 mld euro pentru o perioada de 7 ani (2007-2013)

• Absorbiti liniar, ar fi insemnat 3.6 mld euro/an, adica cca 3% din PIB

• Pentru absorbtia fondurilor europene, Romania ar fi trebuit sa asigure in cei 7 ani prin Bugetul de Stat suma de 24.76 mld euro pentru finantarea proiectelor, la care trebuia adugata suma de 1.237 mld euro contributia sectorului privat.

• Prin investirea celor 24.76 mld euro in perioada 2007-2013, Romaniei i s-ar fi rambursat pana in anul 2015, dela Comisia Europeana, suma de 19,213 mld euro.


[ link extern ]

... romania finanteaza efectiv ue ("contribuie") cu 1% din pib, adica 1,2 mld euro/an!

pai e posibil ca romania sa investeasca inca 3% (3.6 mld euro) din pib anual in ideea (iluzia) ca i s-ar rambursa cei 19,213 mld euro (promisi, "alocati" de ue) in conditiile in care abia isi plateste "cotizatia" la ue de 1.2 mld euro/an? (ca amanunt, "banii de la fmi" nu se pot folosi pentru investitii, ci numai pentru consum (conditie obligatorie!), sa ne ingropam definitiv)

e IM-PO-SI-BIL!

... si rezultatul se vede... romania cotizeaza la greu (fata de posibilitatile ei) la ue, si i se da inapoi (mai) nimic (pe motiv ca nu e in stare sa "absoarba":))- ceva (premeditat) imposibil de "absorbit")

(pare scenariu din filmele "cu prosti")

Alte discuții în legătură

Statistică europeană la adresa româniei. (rezultatul ultimilor 25 de ani.) POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE 1. Cea mai bisericoasă tară din Uniunea Europeană (locul 1 la numarul de biserici pe cap de locuitor). 2. Cea mai înapoiată ţară europeană (45 % ... (vezi toată discuția)
Fonduri europene fara cofinantare kpas2005 kpas2005 se pot accesa fonduri europene fara cofinantare?este suficient sa ai teren in mediul rural? (vezi toată discuția)
Producator agricol autorizat Duma Liliana Duma Liliana Cultiv 7 ha porumb si 1 ha cartofi si vand produsele in piata si chiar de acasa pe baza certificatului de producator. Daca doresc fonduri europene pentru ... (vezi toată discuția)