avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 245 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Fonduri europene, finanţări ... Scurt ghid practic de accesare a fondurilor europene ...
Discuție deschisă în Fonduri europene, finanţări nerambursabile, grant-uri

Scurt ghid practic de accesare a fondurilor europene pentru agricultura

daca vreti sa cunoasteti teoria, accesati site-ul apdrp
practica...aia ne omoara
pasul 1: vorbiti cu cineva care a accesat fonduri cu succes; intrebati-l la cine a apelat si cat l-a costat (onorariu consultant +cheltuieli"accesorii"
pasul2: asigurati-va ca aveti consultantul care trebuie; acesta nu trebuie sa fie neaparat bine pregatit, in schimb e musai sa aiba legaturile necesare; daca acel consultant e de la Camera Agricola, pe langa suma solicitata pentru intocmirea proiectului, asteptati-va la urmatoarele cheltuieli:
-cursuri de specializare (chiar daca aveti o licenta in domeniu, musai sa faceti si cursurile; pentru asta, consultantul nu trebuie platit suplimentar, isi ia comisionul de la cei care organizeaza cursurile)
-scanarea documentelor(chiar daca ai scanner acasa, ala nu e bun)
Daca aveti consultantul care trebuie, acesta va va indruma si spre forma asociativa care trebuie.Acum sunt la moda cooperativele agricole. Mare atentie ale cui sunt. Cotizatia dvs, de 200-300RON nu e mare scofala, dar inmultiti cu cateva zeci, chiar sute de solicitanti pe fiecare judet si vedeti ce iese. Nu indrazniti sa va faceti singuri o asociatie. Baietii nu apreciaza concurenta.Cand e vorba de asociatii, cel mai important este, cum se spune pe la noi, "a lu` cine esti, maica?"
Nu depuneti proiectul la inceputul sesiunii. Va puteti trezi cu reguli nou introduse pe la jumatatea ei.Asteptati pana aproape de final, altfel puteti avea surprize.
Nu va bazati pe Ghidul solicitantului. Sapati pe site-urile oficiale si dupa procedurile lor interne. In mod normal, ar trebui sa fie conforme cu Ghidul, dar asta e doar teorie.
Nu va bucurati daca vi s-a aprobat proiectul. Apdrp-ul se poate razgandi. Au facut-o, de exemplu, in primavara aceasta, ocazie cu care am patit-o eu(pe langa alti 400). Am cercetat un pic, si am aflat ca asta e practica lor curenta.
Daca ati primit banii, nu va bucurati nici atunci. Oricand se poate trezi vreun functionaras sa va spuna ca la pg x nu ati avut o virgula, proiectul e neconform, si va pot cere banii inapoi.
De ce oare mancam chimicale din import?
Cel mai recent răspuns: GabrielPt , utilizator 13:34, 20 Iunie 2012
eliasav a scris:

Daca intre conditiile impuse Poloniei si cele impuse României sunt diferente majore, asta e vina negociatorilor români.

Din cate stiu, Polonia este din multe de vedere înaintea României.

Stiu ca intre institutiile similare din cele 2 tari (Polonia si România) au fost schimburi de experienta pe tema atragerii fondurilor europene .


pot sa faca "schimburi de experienta" mult si bine. nu se va rezolva nimic cu "experienta", e vorba de altceva.

e o conditie, superesentiala, fara de care nu se poate "absoarbe":)) nimic oricata "experienta" ai avea, oricate "proiecte":)) ai face, pe care romania nu o poate indeplini- finantarea proprie a proiectelor!...

pentru ca nu-i are , pur si simplu, banii necesari pentru investitii (cei 24.76 mld euro de care aminteam), si nici n-are de unde sa-i imprumutate.

ca asta e "secretul" (banii proprii) "absorbtiei" poloneze!

I Aţi avut probleme în ceea ce priveşte cofinanţarea proiectelor?

R Nu, asta nu a fost o problemă în Polonia. Noi am finanţat în întregime proiectele europene, aşteptând apoi să vină rambursările din partea Comisiei Europene. De asemenea, am mai decis să urgentăm plăţile în avans, nu numai pentru instituţiile publice cum sunt autorităţile locale, dar şi pentru companiile private. Am plătit în avans, de la buget, sume uriaşe de bani, aproape 7 miliarde de euro, din care 800 de milioane au mers către companiile private. Am plătit în avans pentru ca proiectele să poată fi puse în aplicare.

Elzbieta Bienkowska, ministrul polonez al Dezvoltării Regionale: Cum a cheltuit Polonia toţi banii de la UE
[ link extern ]

... asa fiind (astea fiind conditiile de "absorbtie" fonduri ue), deocamdata romania (tara cea mai saraca a europei) finanteaza anual ue cu "cotizatia"(1,2 mld euro, din biruri, desigur) pe care o plateste neconditionat.





Ultima modificare: Joi, 7 Iunie 2012
ContSters233047, utilizator
vad ca discutia a cam deviat fata de ce imi propusesem initial..
nu vreau in nici un caz sa-i descurajez pe potentialii solicitanti. Daca doar stam acasa si injuram guvernul, ma indoiesc ca vom realiza vreodata ceva. As vrea doar ca oamenii sa stie ce-i asteapta, sa fie atenti inclusiv la virgule si note de subsol si in nici un caz sa nu se lase trasi pe sfoara de niste functionari incompetenti sau corupti. Din pacate la tara sursele de informare sunt precare...multi vin la oras si incap pe mana vreunui asa-zis consultant care stie doar sa ia bani..Chiar si acolo unde exista acces la internet si oamenii pot citi ceea ce ii intereseaza, dau peste informatii care pentru multi fermieri ar putea la fel de bine sa fie scrise in chineza..Asta e. Platim din bani publici o gramada de experti in hartii
@mariana_en: Daca doar stam acasa si injuram guvernul, ma indoiesc ca vom realiza vreodata ceva.

da' ce sa facem?!... planuri, proiecte, imaginatii, inchipuiri si socoteli, asa, fara rost, fara nicio finalitate?... paralele cu orice realitate... cum face omu' asta:

Ungureanu: Absorbţia completă a fondurilor europene alocate înseamnă o creştere economică de 4,4% în perioada 2014-2020

“Ce înseamnă absorbţia completă a fondurilor europene alocate? Creştere economică medie de 4,4% în perioada 2014-2020. Reducerea semnificativă a decalajelor de dezvoltare, PIB pe locuitor în 2020, în cazul în care ne ţinem de treabă, înseamnă 65% din media statelor UE, comparativ cu 46% în 2010, deci un salt de aproape 20 de puncte procentuale”, a spus Ungureanu, la începutul şedinţei Comitetului interministerial pentru absorbţia fondurilor europene.
...
Primul-ministru a afirmat că, potrivit programului de guvernare, ţinta de absorbţie pentru anul 2012 este de peste 6 miliarde de euro.:rolleyes: “Este o prioritate absolută a acestui Guvern, vă fac responsabili ( … ) să ajungeţi la această ţintă”:)), le-a transmis premierul miniştrilor şi celorlalţi demnitari din Cabinet.
...
“La 80% absorbţie înseamnă 1,5 puncte procentuale pe an, iar în ipoteza cea mai pesimistă absorbţie 60%, înseamnă un plus de 1,2 puncte procentuale pe an”, a adăugat premierul Ungureanu.:rofl:

[ link extern ] /
Ultima modificare: Duminică, 10 Iunie 2012
ContSters233047, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
mariana_en a scris:

pasul2: asigurati-va ca aveti consultantul care trebuie; acesta nu trebuie sa fie neaparat bine pregatit, in schimb e musai sa aiba legaturile necesare;


Experienta imi arata ca aceasta afirmatie este falsa. Un proiect bine facut nu poate fi dat deoparte de nimeni. Deci este obligatoriu sa va luati un consultant excelent pregatit, nu un nene/tanti care va amageste ca "rezolva" pe usa din dos. De regula, nu rezolva nimic.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Statistică europeană la adresa româniei. (rezultatul ultimilor 25 de ani.) POPA GHEORGHE POPA GHEORGHE 1. Cea mai bisericoasă tară din Uniunea Europeană (locul 1 la numarul de biserici pe cap de locuitor). 2. Cea mai înapoiată ţară europeană (45 % ... (vezi toată discuția)
Fonduri europene fara cofinantare kpas2005 kpas2005 se pot accesa fonduri europene fara cofinantare?este suficient sa ai teren in mediul rural? (vezi toată discuția)
Producator agricol autorizat Duma Liliana Duma Liliana Cultiv 7 ha porumb si 1 ha cartofi si vand produsele in piata si chiar de acasa pe baza certificatului de producator. Daca doresc fonduri europene pentru ... (vezi toată discuția)