avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1664 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa renunt doar la o parte din mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa renunt doar la o parte din mostenire?

Buna ziua, am o mare dilema: tatal meu a decedat anul trecut si acum se face succesiunea. Eu sunt singurul copil, el mai are 2 frati in viata si un frate este decedat -cu 2 urmasi. Acum se va dezbate o succesiune in orasul natal al tatalui pe o mostenire de la bunicii mei-parintii tatalui = la aceasta nu am pretentii vreau sa renunt la ea. Se va dezbate peste cateva luni si o alta succesiune in orasul in care a locuit, pe o mostenire din partea bunicilor-parintilor mamei. Aici eu nu trebuie sa renunt ci sa accept mostenirea. Cineva mi-a zis ca daca eu renunt la mostenire, renunt la tot....va rog sa ma lamuriti ... nu as putea sa fac cum am zis?
Cel mai recent răspuns: giomoco , utilizator 10:44, 31 Mai 2012
Eu am mai spus-o si pe un alt topic: niciun avocat sau notar bun NU recomanda renuntarea la mostenire! Vrei de exemplu sa-i lasi un bun fratelui? Ok,accepta mostenirea si i-l cedezi apoi!
Renuntarea la mostenire nu implica numai faptul ca te lipsesti de bunurile existente la data deschiderii succesiunii,ci pot aparea o multime de urmari si efecte ulterioare...
Tocmai ca am acceptat mostenirea apoi am renuntat la un teren in favoarea mamei, mi s-a spus ca asa e mai ieftin, oricum terenul urma sa il vindem. Durerea a fost dupa cativa ani cand desi aveam actele in care am acceptat mostenirea mi s-a spus ca nu mai pot trece nimic pe mine. Nu ai de unde sti ca esti sfatuit prost decat daca mergi cu avocat dupa tine, asta daca iti permiti.
In cazul dvs. lucrurile se cam bat cap in cap. Ori ati acceptat ori ati renuntat! Este imposibil sa renuntati doar la o parte,la ceva anume. Asa ceva NU exista. Plus ca ati spus clar ca la inceput ati acceptat. Cum ati revenit asupra acestei decizii? Pentru mine speta dvs. e cam neclara.
giomoco a scris:

Da. Sunt doua succesiuni diferite.
1. mama traieste.

Nu. Sunt CINCI succesiuni diferite.

- a tatalui
- a bunicului patern
- a bunicii paterne
- a bunicului matern
- a bunicii materne

Pentru fiecare dintre acestea exista un drept de optiune distinct. Iar optiunea dvs. pentru ultimele doua depinde de optiunea pe care o face mama (pentru ca traiste inca) si daca are sau nu frati si surori.

Cum ati ghicit voi ca ar fi vorba despre vreo reprezentare pe undeva!? :-/
In zatul meu de cafea :) nu pot sa ghicesc "ordinea inmormantarilor" (cum imi place mie sugestiv sa-i spun, in speranta ca ideea va fi retinuta candva de cineva, desi corect spus este ordinea deceselor).
Iar in topicul acesta nu vad scrisa nicio data a mortii.
Prin urmare, nu pot sa vad un PREdecedat. Putem vorbi despre reprezentare numai daca tatal a murit INAINTEA parintilor lui ori a vreunuia dintre ei. Altminteri nu este reprezentare.

In plus, a vorbi despre vreo renuntare in afara biroului unui avocat, care sa fi pus macar pe un petic de hartie "ordinea inmormantarilor" (data mortilor) este foooarte riscant.

Renuntarea PARE o varianta ieftina. (apropo, nici macar nu va scuteste de un drum).
Dar unii dintre cei patiti au reusit sa afle ca au platit ieftinul cu parti serioase din avere. (incomparabile ca valoare cu onorariul unui avocat pe care ar fi putut sa-l intrebe la vreme).

Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
romascanu, moderator
Am fost in orasul x pentru prima succesiune si am intrebat notara de acolo despre punctul 2. si ea m-a intrebat ceea ce spuneti dumneavoastra: cand au murit parintii tatalui si cand a murit tata... si ....intr-adevar nu poate fi vorba de reprezentare. Asa ca va trebui sa accept succesiunea. Nu e vorba de a face sau nu un drum in plus ci ... vroiam sa cedez si eu ca ceilalti doi frati ai tatalui ca sa poata sa ajunga mostenirea la o singura persoana si sa scapam de celelalte acte de vanzare -cumparare sau cedare(sa vedem ce vom face dupa)
Va multumesc tutror pentru sfaturile voastre. M-ati facut sa inteleg foarte multe aspecte din tot ce inseamna o mostenire si a fi mostenitor...trebuie sa fi foarte atent si detaliat in fata legilor romanesti.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
giomoco, utilizator

Alte discuții în legătură

Succesiune deea28 deea28 Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)
Pasii necesari pentru renuntarea la succesiune ContSters90070 ContSters90070 Buna tuturor! Am o pbroblema : bunicii au murit , iar in urma lor au ramas 4 copii (tata este unul din ei) si 1 casa . Apoi 3 din cei 4 copii au murit, ... (vezi toată discuția)
Buna ziua! la o mostenire din partea bunicilor tatalui meu care ... nina2014 nina2014 Buna ziua! La o mostenire din partea bunicilor tatalui meu care este decedat participa si mama mea sau doar noi, fratii. Mentionez ca toti suntem adulti. ... (vezi toată discuția)