avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1228 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa renunt doar la o parte din mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa renunt doar la o parte din mostenire?

Buna ziua, am o mare dilema: tatal meu a decedat anul trecut si acum se face succesiunea. Eu sunt singurul copil, el mai are 2 frati in viata si un frate este decedat -cu 2 urmasi. Acum se va dezbate o succesiune in orasul natal al tatalui pe o mostenire de la bunicii mei-parintii tatalui = la aceasta nu am pretentii vreau sa renunt la ea. Se va dezbate peste cateva luni si o alta succesiune in orasul in care a locuit, pe o mostenire din partea bunicilor-parintilor mamei. Aici eu nu trebuie sa renunt ci sa accept mostenirea. Cineva mi-a zis ca daca eu renunt la mostenire, renunt la tot....va rog sa ma lamuriti ... nu as putea sa fac cum am zis?
Cel mai recent răspuns: giomoco , utilizator 10:44, 31 Mai 2012
Odata ce va exprimati vointa de a renunta la succesiune, veti fi strain de aceasta.(renuntarea este totala, vizeaza mostenirea in integralitate ).

Puteti sa renuntati la o cota parte determinata, individualizata , din dreptul de proprietate, in urma dezbaterii succesorala.



Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
2 si 3. Daca nu aveti pretentii puteti renunta la mostenirea de pe urma bunicilor din partea tatalui. Acest lucru nu afecteaza nicidecum succesiunea dintre dvs. si tata. Ca sa intelegeti: dvs. veti lua parte la mostenirea din partea bunicilor prin reprezentare,adica veti fi pusa in locul tatalui (il veti reprezenta pe el,optiunile lui,drepturile,absolut tot). Renuntarea nu afecteaza nicidecum patrimoniul existent al lui,doar ca nu se va mai bucura de partea de avere a parintilor lui (bunicii dvs) in urma exprimarii de runtare.

Puteti deschide mostenirile in ordinea preferata de dvs.,insa mai bine e sa o luati cu inceputul,sa nu mai fie probleme cu fratii tatalui. Apoi la deschiderea succesiunii acestuia nu mai aveti niciun fel de temere atata timp cat sunteti singurul sau copil. Prin aceasta calitate ii inlaturati de la mostenire pe absolut toti pretendentii. Evident,isi va lua si mama (sotia supravietuitoare) cota ei.
Ultima modificare: Luni, 28 Mai 2012
Raoul_mw, utilizator
Am inteles. La punctul 1. este vorba de succesiunea in sine-eu iau cota ce imi revine mostenire de la tata iar la punctul 2. il REPREZINT pe tata si pot renunta in locul lui la partea ce i se cuvine de la parintii lui.
Va multumesc.
Da,ati inteles perfect! Mult succes
Eu am trecut prin ceva asemanator. Am acceptat succesiunea dupa tatal meu, apoi am renuntat la o parcela de teren. Dupa cativa ani cand am avut bani de toata succesiunea m-am trezit ca notarul, acelasi, a spus ca desi am acceptat succesiunea daca am renuntat la teren inseamna ca am renuntat la tot si nu se poate reveni decat in instanta. Mi s-a parut nedrept si m-am simtit inselata dar ce mai puteam face? Asa ca atentie, eu nu as renunta daca as fi in cazul dv. Legile sunt foarte interpretabile.

Alte discuții în legătură

Succesiune deea28 deea28 Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)
Pasii necesari pentru renuntarea la succesiune ContSters90070 ContSters90070 Buna tuturor! Am o pbroblema : bunicii au murit , iar in urma lor au ramas 4 copii (tata este unul din ei) si 1 casa . Apoi 3 din cei 4 copii au murit, ... (vezi toată discuția)
Cat ii revine nepotului si cat fiicei supravietuitoare luminitacoman luminitacoman Subiect: Nora isi mosteneste socrii ? Buna seara. Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta? Bunicul meu a ... (vezi toată discuția)