avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1298 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pot sa renunt doar la o parte din mostenire?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pot sa renunt doar la o parte din mostenire?

Buna ziua, am o mare dilema: tatal meu a decedat anul trecut si acum se face succesiunea. Eu sunt singurul copil, el mai are 2 frati in viata si un frate este decedat -cu 2 urmasi. Acum se va dezbate o succesiune in orasul natal al tatalui pe o mostenire de la bunicii mei-parintii tatalui = la aceasta nu am pretentii vreau sa renunt la ea. Se va dezbate peste cateva luni si o alta succesiune in orasul in care a locuit, pe o mostenire din partea bunicilor-parintilor mamei. Aici eu nu trebuie sa renunt ci sa accept mostenirea. Cineva mi-a zis ca daca eu renunt la mostenire, renunt la tot....va rog sa ma lamuriti ... nu as putea sa fac cum am zis?
Cel mai recent răspuns: giomoco , utilizator 10:44, 31 Mai 2012
olimiha a scris:

Nu numai ca stiu dar am si acte, nu o sa mai continui discutia dar nu rastalmaciti totusi ce am spus. Lucrurile s-au petrecut intocmai cum am spus. Am acceptat succesiunea dupa tatal meu, am primit actul doveditor. Dupa aceea am renuntat la un teren care era printre imobilele mostenite. Dupa cativa ani cand am vrut sa continui actele sa fac succesiunea dupa restul m-am trezit ca notara spunea altceva ca desi am acceptat mostenirea daca am renuntat la acel teren inseamna ca am renuntat la tot. E regretabil cand se petrece asa ceva, sunt inginera nu avocata, atunci eram doar studenta dar asta nu e important. Cine nu cunoaste legea sa apeleze la avocat sa nu regrete mai tarziu. Faptul ce e ilogic pentru altii a fost si pentru mine dar neavand frati nu mai avea sens sa deschid un proces pentru asta, dar asta nu inseamna ca nu m-am simtit inselata atunci!

Mie tot mi se pare neclar,desi nu rastalmacesc nimic. Tare as vrea sa vad si parerea unui avocat. Odata ce ati acceptat mostenirea inseamna ca ati acceptat TOT. Nu mai aveati cum sa renuntati la ceva,pentru ca acest lucru nu exista: ori acceptati TOT ori renuntati la TOT. Probabil ati fost indusa in eroare de catre un rau-voitor,nu imi pot explica ce a fost in realitate cu adevarat.
In realitate aveam nevoie de bani pentru studii, cei care au cumparat terenul au platit partea aceea de succesiune si spuneau ca asa e mai ieftin. Mi s-a spus clar pentru ca am insistat ca voi putea face succesiunea cum voi dori in continuare avand in vedere ca am acceptat succesiunea. Tocmai de aceea insist ca cine nu se pricepe sa mearga insotit. M-am simtit inselata cand am aflat ca aceeasi persoana dupa cativa ani afirma altceva. Am fost norocoasa ca era vorba doar de mine si de mama si nu spun toate astea pentru ca ar mai conta acum pentru mine, dar poate ii fac pe unii sa fie mai atenti si sa invete din greselile altora.
E posibil ca olimiha sa aiba perfecta dreptate in ceea ce spune pentru ca eu am apelat aici la ajutorul dumneavoastra din cauza ca eram incurcata rau de tot. Cand am auzit de deschiderea procedurilor succesorale m-am dus la un notar in orasul in care locuiesc pentru a face un act prin care cedez o parte din mostenire, cealalta vroiam sa o pastrez(vorbesc despre punctul 2-mostenirea de la bunicii tatalui). Norocul meu ca nu am avut la mine toate actele de care era nevoie, caci ulterior am aflat ca nu exista asa ceva, nu e posibil asa ceva- desi repet, notara imi facea acel act care ma costa si 124lei. Apoi am fost la alt notar si i-am explicat care este situatia ai atunci am aflat ca daca renunt la o mostenire nu pot accepta alta, fiind vorba de tatal m eu in ambele cazuri. Eram tare suparata si parca vroiam sa nu fie adevarat, asa ca am vorbit cu alt notar la care m-am dus cu absolut toate actele: act de deces bunici, act deces tata, titlurile de proprietate....tot si el mi-a zis ca sa il reprezint pe tata in cea de-a doua succesiune- lucru care acum am inteles foarte bine ca nu se poate datorita faptului ca bunicii (parintii lui) au decedat in 2000 iar tata in 2011.
Ce am vrut sa subliniez aici este faptul ca nu toti notarii sunt suficient de pregatiti profesional si este bine sa te documentezi foarte foarte bine inainte de a incepe a face ceva important

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune deea28 deea28 Buna ziua. Stiu ca acesta este un subiect deja saturat dar eu nu am gasit un raspuns clar pe nicaieri de aceea apelez la dvs in speranta ca ma puteti lamuri ... (vezi toată discuția)
Pasii necesari pentru renuntarea la succesiune ContSters90070 ContSters90070 Buna tuturor! Am o pbroblema : bunicii au murit , iar in urma lor au ramas 4 copii (tata este unul din ei) si 1 casa . Apoi 3 din cei 4 copii au murit, ... (vezi toată discuția)
Cat ii revine nepotului si cat fiicei supravietuitoare luminitacoman luminitacoman Subiect: Nora isi mosteneste socrii ? Buna seara. Nora isi mosteneste socrul? Sau transmiterea mostenirii se face pe linie descendenta? Bunicul meu a ... (vezi toată discuția)