avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj

Buna ziua,
Fiind in somaj am fost trimis de catre AJOFM Cluj (eu fiind din Cluj Napoca) la o companie anume, la care am aflat ca vor sa ma trimita la un sat langa Bistrita, pentru a lucra si a locui acolo de luni pana vineri.
Intrebarea mea este: Distanta mare dintre locul meu de domiciliu si locul unde va trebui sa muncesc, este un motiv justificativ de a refuza acest loc de munca? Sau refuzand oferta acestui angajator as pierde dreptul la indemnizatia de somaj?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 5 Aprilie 2014
tudorvaleriu a scris:

1. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002:

Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum si situatia in care nu a prezentat dovada prevazuta la art. 41 alin. (1.2 ) din lege.

2. Mergeti la Agentia de Somaj si explicati care sunt motivele pentru care nu puteti sa acceptati locul de munca oferi (eventual prezentati un certificat medical care sa va ajute).

Deci: Refuz nejustificat= refuzul meu de a accepta acest loc de munca.
Atunci am o intrebare intrebatoare,(cum se spune):
Ce se intelege prin refuz justificat? Pentru ca banuiesc eu, ca exista un articol si despre un eventual "refuz justificat", altfel de ce aceasta denumire de "refuz nejustificat".

Stiu ca nu am scapare; tot cu inima cat un purice trebuie sa ma duc la AJOFM sa vad exact ce si cum, mai ales ca acel angajator a refuzat sa semneze acea Dispozitie de repartizare, dar totusi as dori sa inteleg:

De ce exista notiunea de "refuz nejustificat" daca lor nici nu le pasa de motivul meu de a refuza un job?
Si atunci ce ar intra in categoria de "refuz justificat"?

Multumesc mult pentru raspunsuri
1. Nu exista in lege sau in norme un articol care sa explice notiunea de "refuz justificat" si tocmai de aceea eu v-am recomandat sa mergeti la Agentia de Somaj si sa explicati motivele pentru care nu puteti accepta acel loc de munca.

2. De unde stiti dvs. ca Agentia de Somaj nu va accepta motivul dvs. "justificat" de a nu accepta locul de munca oferit?
tudorvaleriu a scris:

1. Nu exista in lege sau in norme un articol care sa explice notiunea de "refuz justificat" si tocmai de aceea eu v-am recomandat sa mergeti la Agentia de Somaj si sa explicati motivele pentru care nu puteti accepta acel loc de munca.

2. De unde stiti dvs. ca Agentia de Somaj nu va accepta motivul dvs. "justificat" de a nu accepta locul de munca oferit?

1. Cineva mi-a spus odata ca "legile romane sunt multe si colorate.Unde vezi tu negru, un avocat poate vede gri".Bine a zis. Eu, citind acel art. 25 pe care mi le-ati scris, am inteles ca orice refuz este un refuz nejustificat.
2. Nu am spus ca "stiu" ca motivul meu sigur nu va fi acceptat, ci doar ca este foarte posibil. Adica avand in vedere,ceea ce se stie, ca statul roman prefera sa ia decat sa dea, nu e de mirare ca sunt pesimista in acest moment.

Oricum, multumesc inca odata pentru raspunsuri si pentru timpul dumneavoastra pe care mi le-ati acordat.
1. Eu zic sa mergeti la Agentia de Somaj, sa justificati in scris refuzul ofertei si sa cereti tot in scris motivul respingerii justificarii dvs.

2. Parerea mea este ca aveti sanse mari sa vi se aprobe respingerea ofertei de loc de munca.
luli_ana,

Daca unitatea este la peste 50 de km de domiciliul dvs.aveti dreptul sa refuzati justificat oferta fara ca refuzul sa se soldeze cu incetarea platii ind. de somaj,din pc. meu de vedere,din moment ce art.44Lg76/2002 invoca faptul ca este vorba despre refuzul unui loc de munca situat la o distanta de cel mult 50km de domiciliu.

ART.44:
Incetarea plăÑii indemnizaÑiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc după cum urmează
........
d) la data refuzului nejustificat de a se încadra conform pregătirii sau nivelului studiilor
într-un loc de muncă situat la o distanÑă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu;

Solicitati angajatorului la care ati primit repartitia sa va confirme faptul ca v-ati prezentat si ati refuzat,nu are nicio legatura refuzul dvs.cu faptul ca AJOFM ul nu-i va mai repartiza posibili angajati.

Singura mea indoiala se refera doar la faptul ca firma este inregistrata totusi in Cluj dupa cate inteleg si are punct de lucru in Bistrita.
Ultima modificare: Miercuri, 30 Mai 2012
ContSters136493, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme somaj carrmenn2 carrmenn2 Buna ziua! Sunt somera si m-am bucurat tare cand am primit de la AJOFM repartitie catre o societate pt. angajare (vanzatoare). Bucuria s-a transformat in ... (vezi toată discuția)
Mai primesc somaj daca am refuzat un loc de munca? oachim nicoleta oachim nicoleta buna ziua !am refuzat un loc de munca deoarece programul era foarte lung si cupridea si ture de noapte.conditiile de munca lasau de dorit( adica era bataie de ... (vezi toată discuția)