avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj

Buna ziua,
Fiind in somaj am fost trimis de catre AJOFM Cluj (eu fiind din Cluj Napoca) la o companie anume, la care am aflat ca vor sa ma trimita la un sat langa Bistrita, pentru a lucra si a locui acolo de luni pana vineri.
Intrebarea mea este: Distanta mare dintre locul meu de domiciliu si locul unde va trebui sa muncesc, este un motiv justificativ de a refuza acest loc de munca? Sau refuzand oferta acestui angajator as pierde dreptul la indemnizatia de somaj?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 5 Aprilie 2014
1. Avand in vedere cele spuse de dvs. ar fi bine daca ati face o sesizare si la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca, cea mai indreptatita sa va dea un raspuns legal.

2. Intrati pe
[ link extern ]
si faceti sesizarea on-line.
Ma intreb:daca angajatorul nu a semnat Dispozitia de repartizare, inseamna ca el a refuzat angajarea ?
Decizia de incetare a platii indemnizatiei de somaj se ridica in termen 30 de zile de la AJOFM Cluj, calculate de la ultima zi de somaj.
Eu va sfatuiesc sa faceti sesizarea catre ANOFM, cum v-a sfatuit si dl Valeriu si sa nu depuneti carnetul la AJOFM.
danacj a scris:

Ma intreb:daca angajatorul nu a semnat Dispozitia de repartizare, inseamna ca el a refuzat angajarea ?
Decizia de incetare a platii indemnizatiei de somaj se ridica in termen 30 de zile de la AJOFM Cluj, calculate de la ultima zi de somaj.
Eu va sfatuiesc sa faceti sesizarea catre ANOFM, cum v-a sfatuit si dl Valeriu si sa nu depuneti carnetul la AJOFM.

Daca angajatorul nu ar fi vrut sa ma angajeze ar fi putut bifa pe acea Dispozitie ca " nu corespunde cerintelor postului" . Ma indoiesc sincer, ca cei de la AJOFM i-ar fi pus intrebari despre ce anume nu i-a placut la mine.

Desi sunt total de acord cu dl Valeriu, referitor la felul cum s-a comportat cu mine acel asa zis sef, pentru aceste 2 luni de somaj ramase nu vreau sa lupt. Sincer, cei de la AJOFM mi-au devenit atat dar atat de " dragi", ca acum vreau doar sa scap de ei cat mai repede posibil.

Deci pentru acea Decizie de incetare a platii indemnizatiei de somaj, trebuie sa ma prezint eu personal la AJOFM?
Ultima zi de somaj fiind data la care m-am prezentat la somaj cu refuzul?

Nu mai fiind in somaj acum trebuie sa ma inscriu la Asigurarile sociale de sanatate si banuiesc ca va trebui sa dau dovada si despre acele luni in care am fost in somaj.De aceea ma intereseaza acest act cu incetarea somajului.

Multumesc
Am urmarit cu atentie subiectul deschis de @Iuli_ana si nu m-as baga sa dau raspuns fara sa stiu sigur,insa un cunoscut de-al meu mi-a povestit o experienta cu AJOFM si patronul. Iata istoricul:
Un patron a depus la AJOFM cereri de a angaja muncitori. AJOFM i-a trimis respectivului patron niste someri care corespundeau cu calificarile cerute de patron. Somerul s-a prezentat la angajator si a cerut sa fie angajat. Angajatorul a vazut ca cel trimis de AJOFM este o persoana cu handicap,nu l-a interesat pe angajator daca are calificare sau cunostinte cel care dorea sa lucreze,ci ca nu isi dorea sa aiba handicapati. Atunci cel trimis de AJOFM i-a zis angajatorului sa specifice in foaia trimisa de AJOFM ca s-a prezentat si nu vrea sa-l angajeze. Care credeti ca a fost rezultatul?
AJOFM la obligat pe angajatorul care a refuzat angajarea persoanei respective sa-i plateasca el somajul pana i s-ar termina somajul de drept acelei persoane care a vrut sa se angajeze si a fost refuzat. =D>

Poate invatati ceva din aceasta experienta traita de altcineva care este in situatia dvs,adica somera.
Tarzan2012:
1. Un angajator nu poate fi obligat prin nici o lege sa angajeze o persoana chiar daca ea este trimisa de AJOFM.

2. - Nu cred ca motivul de refuz al angajarii a fost acela ca persoana este cu handicap, angajatorul nu era asa de prost sa spuna un astfel de motiv.
- Ar fi putut sa spuna ca nu a corespuns la testare sau ceva asemanator.

3. Nu cred nici ca angajatorul a fost pus sa plateasca indemnizatia de somaj pentru persoana refuzata la angajare (nu exista baza legala pentru asa ceva).

4. - Asa ca va rog sa nu mai dati asemenea sfaturi in neconcordanta cu legislatia in vigoare.
- Cunostinta dvs. cred ca a fabulat ca sa va impresioneze.

Alte discuții în legătură

Probleme somaj carrmenn2 carrmenn2 Buna ziua! Sunt somera si m-am bucurat tare cand am primit de la AJOFM repartitie catre o societate pt. angajare (vanzatoare). Bucuria s-a transformat in ... (vezi toată discuția)
Mai primesc somaj daca am refuzat un loc de munca? oachim nicoleta oachim nicoleta buna ziua !am refuzat un loc de munca deoarece programul era foarte lung si cupridea si ture de noapte.conditiile de munca lasau de dorit( adica era bataie de ... (vezi toată discuția)