avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1196 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj

Buna ziua,
Fiind in somaj am fost trimis de catre AJOFM Cluj (eu fiind din Cluj Napoca) la o companie anume, la care am aflat ca vor sa ma trimita la un sat langa Bistrita, pentru a lucra si a locui acolo de luni pana vineri.
Intrebarea mea este: Distanta mare dintre locul meu de domiciliu si locul unde va trebui sa muncesc, este un motiv justificativ de a refuza acest loc de munca? Sau refuzand oferta acestui angajator as pierde dreptul la indemnizatia de somaj?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 5 Aprilie 2014
1. Prin OUG 108/2010 s-a modificat art.44, lit.d) din Legea 76/2002, care acum suna astfel:

d) la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor;

2. Adica a disparut textul:
...într-un loc de muncă situat la o distantă de cel mult 50 km de localitatea de domiciliu;

Da,asa este,varianta mea nu este cea actualizata cu ultima modificare.
Nu vreau sa ma lansez in speculatii pt. care nu am informatii certe,dar din moment ce se acorda o prima de incadrare pt. cei care in perioada in care beneficiaza de indemnizatie de somaj se incadreaza, potrivit legii, intr-o localitate situata la o distanta mai mare de 50 km de localitatea in care isi au domiciliul stabil, este posibil ca tocmai aceasta distanta mai mare de 50 de km sa constituie un motiv justificat de refuz....Trebuie insistat pe acest aspect in caz de refuz,dupa parerea mea.
Ei bine, azi a trebuit sa ma duc la somaj.
Rezultatul: De ce m-am temut n-am scapat.Doamnele de la ghiseu nu stiau ce sa faca cu mine asa ca am ajuns la sef.Iar el a spus ca nu le pasa catusi de putin de conditiile oferite de angajator, un refuz este un refuz.Asa ca am pierdut somajul.
Bine ca nu s-a legalizat prostitutia, altfel va dati seama cat de usor scapa statul de plata indemnizatiei de somaj pentru femei!!!
Oricum mi se termina somajul la data de 1 septembrie, deci nu pierd foarte mult.Dar acum sunt curioasa : oare o sa mai primesc somajul pe luna trecuta?
Ultima modificare: Miercuri, 6 Iunie 2012
Iuli_ana, utilizator
1. Trebuie sa vi se dea o decizie de incetare a platii indemnizatie de somaj in care se va preciza motivul legal al incetarii platii.

2. - Aceasta decizie o puteti contesta la Tribunal.
- Dar ar fi mai bine ca inainte sa faceti o sesizare la ANOFM in care sa explicati motivele refuzarii postului si sa spuneti si ca seful Agentiei Locale de Somaj a spus ca nu-i pasa de conditiile de munca oferite de angajator (atitudinea lui este inadmisibila si incompatibila cu functia pe care o ocupa).
Buna ziua,

Nu am primit inca nici un act de la cei de la somaj.
Defapt asta as vrea sa va intreb: Trebuie eu sa mai fac ceva, sa predau Talonul de somaj?
Stiti acel om m-a enervat atunci, si eu am plecat direct acasa de la el.Nu am mai intrebat nimic pe nimeni.
Si mai este ceva: Dupa cum am spus si mai devreme, patronul respectiv a refuzat sa semneze acea Dispozitie de repartizare.Cand i-am zis asta acelui individ de la somaj, el a zis doar ceva de genul " si eu ce sa-ti fac".Miracol ca m-am putut abtine sa nu-i zic cate ceva.

Deci: trebuie sa ma mai duc la AJOFM pentru a-mi incheia situatia cu ei? Sau o sa-mi trimita ei acasa acea Decizie de incetare a platii indemnizatiei de somaj?
Ultima modificare: Sâmbătă, 9 Iunie 2012
Iuli_ana, utilizator

Alte discuții în legătură

Probleme somaj carrmenn2 carrmenn2 Buna ziua! Sunt somera si m-am bucurat tare cand am primit de la AJOFM repartitie catre o societate pt. angajare (vanzatoare). Bucuria s-a transformat in ... (vezi toată discuția)
Mai primesc somaj daca am refuzat un loc de munca? oachim nicoleta oachim nicoleta buna ziua !am refuzat un loc de munca deoarece programul era foarte lung si cupridea si ture de noapte.conditiile de munca lasau de dorit( adica era bataie de ... (vezi toată discuția)