avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1389 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuzul unui loc de munca oferit de cei de la somaj

Buna ziua,
Fiind in somaj am fost trimis de catre AJOFM Cluj (eu fiind din Cluj Napoca) la o companie anume, la care am aflat ca vor sa ma trimita la un sat langa Bistrita, pentru a lucra si a locui acolo de luni pana vineri.
Intrebarea mea este: Distanta mare dintre locul meu de domiciliu si locul unde va trebui sa muncesc, este un motiv justificativ de a refuza acest loc de munca? Sau refuzand oferta acestui angajator as pierde dreptul la indemnizatia de somaj?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:32, 5 Aprilie 2014
1. Nu va costa nimic daca faceti o sesizare (prin e-mail) la ANOFM.

2. Eu cred ca ANOFM o sa va dea dreptate si o sa va spuns si cum sa procedati.
Iuli_ana
De unde stii ca nu mai esti in somaj?ai depus vreun act,carnetul sau dispozitia de repartitie la AJOFM?Ai semnat acte?Sau doar ai stat de vorba cu functionarii?
In ziua in care trebuie sa te prezinti la AJOFM pentru semnatura pe carnet,sau pentru semnatura electronica vezi clar daca mai esti in somaj sau nu...dar cred ca oricand poti verifica aceasta informatie la functionarul electronic
Iuli_ana a scris:

Buna ziua,

Nu am primit inca nici un act de la cei de la somaj.
Defapt asta as vrea sa va intreb: Trebuie eu sa mai fac ceva, sa predau Talonul de somaj?
Stiti acel om m-a enervat atunci, si eu am plecat direct acasa de la el.Nu am mai intrebat nimic pe nimeni.
Si mai este ceva: Dupa cum am spus si mai devreme, patronul respectiv a refuzat sa semneze acea Dispozitie de repartizare.Cand i-am zis asta acelui individ de la somaj, el a zis doar ceva de genul " si eu ce sa-ti fac".Miracol ca m-am putut abtine sa nu-i zic cate ceva.

Deci: trebuie sa ma mai duc la AJOFM pentru a-mi incheia situatia cu ei? Sau o sa-mi trimita ei acasa acea Decizie de incetare a platii indemnizatiei de somaj?

verificati-va carnetul de somaj si vedeti ca acolo sunt inscrise VIZE cand trebuie sa va prezentati ptr urmatoarea viza.
Eu sunt 100% ca AJOFM v-a trimis la acel angajator si nu v-a anulat somajul,ptr ca trebuia ca AJOFM sa vada daca v-ati angajat sau nu. Legea prevede ca daca va angajati,trebuie sa anuntati AJOFM-ul ptr incetarea indemnizatiei de somaj. Dupa cele descrise mai sus de dvs,ati fost la acel angajator la 83 km,si nu veti lucra acolo,ati vorbit cu acel sef de la AJOFM si ati plecat. Deci cred ca nu ati semnat nici un act ceva,asa ca somajul este in continuare valabil. Uitati-va in carnet la viza pe ce data v-a programat si mergeti ptr noua viza.
Dar in caul in care nu te intelegi cu angajatorul la bani ce se intampla?
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:

Art. 44. - Incetarea platii indemnizatiilor de somaj acordate beneficiarilor are loc dupã cum urmeaza:
...
d) la data refuzului nejustificat de a se incadra intr-un loc de munca conform pregatirii sau nivelului studiilor;
...

2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002 :

Art. 25.
Prin refuz nejustificat, prevazut la art. 44 lit. d) si e) din lege, se intelege situatia in care beneficiarul indemnizatiei de somaj nu accepta solutiile legate de incadrarea in munca sau, dupa caz, calificarea ori recalificarea sa, oferite pe baza consilierii sau medierii, precum si situatia in care nu a prezentat dovada prevazuta la art. 41 alin. (1.2 ) din lege.

3. Din punctul de vedere al celor de la Agentia de Somaj oferta de salariu nu este un motiv de a refuza locul de munca deoarece legea obliga pe angajator sa acorde salariul minim brut pe economie.

Alte discuții în legătură

Probleme somaj carrmenn2 carrmenn2 Buna ziua! Sunt somera si m-am bucurat tare cand am primit de la AJOFM repartitie catre o societate pt. angajare (vanzatoare). Bucuria s-a transformat in ... (vezi toată discuția)
Mai primesc somaj daca am refuzat un loc de munca? oachim nicoleta oachim nicoleta buna ziua !am refuzat un loc de munca deoarece programul era foarte lung si cupridea si ture de noapte.conditiile de munca lasau de dorit( adica era bataie de ... (vezi toată discuția)