Buna ziua,
Fiind in somaj am fost trimis de catre AJOFM Cluj (eu fiind din Cluj Napoca) la o companie anume, la care am aflat ca vor sa ma trimita la un sat langa Bistrita, pentru a lucra si a locui acolo de luni pana vineri.
Intrebarea mea este: Distanta mare dintre locul meu de domiciliu si locul unde va trebui sa muncesc, este un motiv justificativ de a refuza acest loc de munca? Sau refuzand oferta acestui angajator as pierde dreptul la indemnizatia de somaj?
Multumesc anticipat pentru raspuns.
1) Am mentionat ca nu m-as baga in astfel de chestii daca n-as stii ce raspuns sa dau,dar am spus o experienta traita de altcineva,iar aceasta experienta nu am aflat de la cel in cauza,ci de la un presedinte functionar.
2) Refuzul a fost acela ca este cu handicap,nici nu l-a pus la testare,s-a uitat la persoana cu handicap si atat,nu la primit la angajare. Insa atentie: Angajatorul nu a mentionat ca nu-l primeste ca e persoana cu handicap,ci pur si simplu a scris ca nu il primeste sau altceva,nu legat de handicap.
3) Stiu ca nu este o lege,mai precis nu am aflat de asfel de cazuri in care AJOFM sa oblige pe angajator sa plateasca indemnizatie somaj celui refuzat si nici sa-i oblige pe angajatori sa angajeze persoanele trimise de catre ei. ( AJOFM)
4) Nu am dat sfaturi,ci am povestit o intamplare,o experienta traita. Cand am aflat-o era acum circa 2 ani,iar evenimentul nu stiu cand s-a intamplat,...putea sa fi fost demult cand erau astfel de legi. Cel care mi-a povestit ( presedintele functionar ) nu mi-ar povesti fabule ca sa ma impresioneze,il cunosc destul de ok ca fiind o persoana serioasa.
Pentru Tarzan2012: Nici eu nu cred ca AJOFM ar fi obligat pe patron sa plateasca pentru cineva restul de indemnizatie de somaj. Eventual ,posibil, ca cazul respectiv sa fi ajuns la Tribunal si dovedind cumva ca acel patron nu a angajat persoana respectiva din motiv ca el/ea are un handicap, sa fi castigat.AJOFM-ul este un lucru ,iar Tribunalul este cu totul altceva. Desi, parerea mea, este cam greu sa dovedesti ca acel patron nu te-a angajat pentru ca tu ai un handicap, sau pentru ca nu i-a placut culoarea ochilor tai.Fara dovezi de genul inregistrare vocala, practic este cuvantul tau impotriva cuvantului patronului.
Oricum ar fi, acel patron a semnat intr-un fel sau altul Dispozitia de repartizare.
In cazul meu, patronul a refuzat complet sa semneze. In aceasta privinta trebuie sa recunosc ca acel sef de la AJOFM are dreptate, desi putea sa-mi zica pe un ton mai politicos.Nici el, nici eu si nici nimeni nu poate obliga un om sa semneze un act fara vointa lui.
Cu toate astea insa, nu cred ca acest patron este primul, singurul sau ultimul, care refuza sa semneze.Ma intreb oare de ce nu exista o lege sau orice altceva in acest sens, asfel incat sa nu fim noi responsabili de acest lucru.
Dar nu am primit raspuns la intrebarea mea:
Chiar trebuie sa ma duc eu personal la AJOFM pentru acea hartie de terminare a somajului?
1. Trebuie sa va duceti pentru a preda carnetul de somer si sa vi se inmaneze decizia de incetare a platii indemnizatiei de somaj.
2. - In decizie se va preciza temeiul legal, termenul de contestare si instanta careia va puteti adresa.
- Cand semnati de primirea deciziei sa puneti si data pe ambele exemplare (al AJOFM si al dvs.) pentru ca de la acea data decurge termenul de contestare.
Angajatorul depune la AJOFM o cerere ca are nevoie de angajati. AJOFM vede ca tu ai acele calificari si iti spune sa mergi la angajatorul cutare. Afli ca postul se afla la peste 50 km ( 83 km in Bistrita ) Angajatorul nu vrea sa te primeasca,si nici nu a vrut sa semneze. Tu te-ai prezentat din nou la AJOFM in care le-ai zis ca nu te-ai angajat,ptr ca nu te vrea angajatorul la care ai fost trimisa de catre AJOFM. Daca asa stau lucrurile,atunci AJOFM de ce nu iti mai da in continuare indemnizatie somaj? E dreptul tau !
Pe scurt: Daca angajatorul nu te-a primit,nu a vrut sa semneze nimic,atunci AJOFM nu au dovada ca tu ai fost la acel patron sau ca ai fost,iar ptr ca angajatorul nu a semnat nimic,e clar ca AJOFM considera ca nu ai acceptat tu postul si de aceea ti-a taiat indemnizatia de somaj.
Deci daca prin lege un angajator nu este obligat sa angajeze persoana trimisa de AJOFM,atunci de ce nu vor sa iti dea somaj in continuare?
Cel mai bine ar fi cazul ca AJOFM sa cheme in fata atat pe angajator cat si pe angajat,la ziua si ora stabilita de AJOFM,si atunci AJOFM va vedea ca angajatorul nu vrea sa te angajeze si ar trebui sa-ti dea in continuare somajul.
Pentru dl. Valeriu: Multumesc mult pentru raspuns.
Pentru Tarzan2012:
Nu stiu daca oare nu m-am exprimat eu bine inainte, asa ca va spun pe scurt povestea:
Luna trecuta am fost trimis la un angajator pentru o slujba.Acolo am aflat ca ar trebui sa ma duc in "delegatie" (desi nu e asta tocmai cuvantul potrivit) intr-o localitate langa Bistrita; sa locuiesc acolo de luni pana vineri pentru o anumita perioada de timp.
Acest lucru mie nu m-a convenit pentru ca, cum stim toti, tot auzim diverse lucruri despre oameni trimisi in alta localitate, despre in ce conditii trebuie sa traiasca acolo, etc. (Puteti linistit sa spuneti ca sunt fricoasa sau nu stiu ce, dar adevarul este ca cei de la somaj nu trimit un bodyguard cu mine sa ma apere si nici nu vin sa verifice conditiile in care suntem cazati si defapt nici nu le pasa.)
Asa ca am refuzat, eu personal, acest loc de munca si i-am zis patronului sa-mi semneze dispozitia ca eu am refuzat acest job.Lucru ce el nu a vrut sa faca pe motiv ca, cica, AJOFM-ul n-o sa-i mai trimita oameni, daca semneaza.
Atunci am scris pe acest site sa ma interesez daca distanta, destul de mare zic eu,dintre domiciliul meu si acel loc de munca este sau nu, un motiv justificat sa refuz acest loc de munca. Si se pare ca nu este. Chiar dl. Valeriu a precizat odata ca acest punct privind faptul ca "daca distanta dintre domiciliu si locul de munca este mai mare de 50 km, atunci avem dreptul sa refuzam locul de munca" a fost scos din lege.
Si eu am fost prostuta, pentru ca nu avand semnatura patronului puteam sa zic si ca el nu m-a vrut,dar asta este.Desi minciuna are picioare scurte.
Deci asta este povestea mea.
Probleme somaj
carrmenn2
Buna ziua! Sunt somera si m-am bucurat tare cand am primit de la AJOFM repartitie catre o societate pt. angajare (vanzatoare). Bucuria s-a transformat in ... (vezi toată discuția)