avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 147 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul sotiei tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul sotiei tatalui

Buna ziua!
Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca batranetea.Apartamentul in care locuiesc este cumparat de parintii mei iar ea nu a contribuit nici macar cu presul de la usa in cei aproape 7 ani de cand locuieste in acel apartament.Intrebarea mea este ce drept are acum,dupa casatoria cu tatal meu,si ce pot face ca acea femeie sa plece cu ce a venit cand s-au cunoscut. Mentionez ca ea nu are si nici impreuna nu au facut copiii.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 00:16, 9 Iulie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
d_doinita a scris:

Daca apartamentul este cumparat de parintii dvs, actuala sotie a tatului dvs nu are nici un drept asupra acelui apartament in momentul de fata. Facand succesiunea dupa mama dvs, dvs ca fiu va revine 1/2 din apartament iar tatalui 1/2. Daca sunteti mai multi frati impreuna mosteniti 1/2 dar 1/2 ramane tot al tatalui. Abia in momentul in care tatal dvs nu va mai fi printre noi si sotia ii supravietuieste, aceasta va mosteni 1/2 din 1/2 ce o avea tatal dvs prin cumparare iar dvs 1/2 din acea jumatate. Daca actuala sotie trece in nefiinta inaintea tatalui dvs nu va mosteni nimic.


Sunteti sigura?
Eu stiam ca un bun comun, proprietate a doi soti, la decesul unuia dintre acestia se imparte doar partea celui decedat. Deci, la momentul decesului sotiei, tatal are de drept in proprietate 1/2, iar partea de 1/2 a mamei se imparte: 1/2 din ea (adica 1/4) revine sotului supravietuitor, iar 1/2 din ea (adica cealalta patrime) se imparte copiilor.
In acest moment fiul are drept doar asupra a 1/4 (25%) din apartament restul fiind al tatalui, ca proprietar a jumatate (1/2) si mostenitor a 1/4, in total 3/4 adica 75%
Ultima modificare: Marți, 19 Iunie 2012
EugeniaG, utilizator
Floryyn1983 a scris:

acest drept fiind de 25% al ei,iar 75% al mostenitorilor parintilor,dupa moartea tatalui.sau ma insel?


Nu va inselati in privinta cotei de 25% care i-ar reveni sotiei supravietuitoare. Numai ca aceasta cota se calculeaza din masa succesorala a tatalui si nu din intreg apartament.
Daca apartamentul a fost bun comun al parintilor dvs., 1/2 reprezinta cota mamei si 1/2 reprezinta cota tatalui. Cota mamei se imparte intre mostenitorii acesteia. Astfel, sotul supravietuitor primeste 1/4 din cota mamei, iar descendentii (copiii), indiferent de numarul lor, primesc 3/4 din cota mamei. Prin urmare, dupa dezbaterea succesiunii, tatal dvs a devenit proprietar pe 5/8 din apartament, iar copiii devin proprietari pe 3/8 din apartament.
In cazul decesului tatalui, la mostenirea acestuia au dreptul sotia supravietuitoare si descendentii acestuia, iar masa succesorala este de 5/8 din intregul apartament. Sotia supravietuitoare are o cota fixa de 1/4 din masa succesorala, iar descendentii (indiferent de numarul lor) cota de 3/4 din masa succesorala.
Astfel, sotia supravietuitoare ar avea un drept de proprietate pe 5/32 din apartament, iar descendentii un drept de proprietate pe 27/32 (12/32 din partea mamei si 15/32 din partea tatalui).
buna. am fost si eu exact in aceeasi situatie ca si tine si nu-ti explic cate probleme sunt mai ales ca sotia de dupa ce a decedat mama mea a avut si copii cu tatal meu. te sfatuiesc si daca reusesti sa faci un contract de vanzare cumparare cu tatal tau daca nu dupa descesul lui o sa fie vai si amar de banii si umbalturile tale......1. s-a dezbatut mostenirea pe partea de pe mama ta???? daca nu i-a si incepe (desi te costa niste taxe) si dezbate mostenirea pe aceasta parte..... 2. vorbeste cu un NOTAR nu avocat sau alte persoane.... acesta te va sfatui exact si stie cel mai bine ce ai de facut.........3. chiar daca apartamentul a fost cumparat de parintii tai ACEASTA DOAMNA ( ca si fosta ex a tatalui meu) are parte la apartament....cea mai proasta lege care au putut vota guvernantii nostri.....asa ca castiga-ti macar partea de pe mama ta
acum nu mai imi vin in cap alte exemple dar putem tine legatura.....
putere multa, nervi la maxim, umblatura cat cuprinde si bineinteles bani.....si un singur sfat: NU TE LASA.....lupta
mergi si vorbeste cu un NOTAR
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
De ce te avanti si dai rezolvarea fara sa cunosti ? Cu totul eronat ceea ce sustii. Mai citeste !
Mesajul este pentru d_doinita.

Alte discuții în legătură

Am câteva întrebări despre moștenire, vă rog să mă lămuriți silviu3marian silviu3marian se da sotul decedat, o sotie si 3 copii mostenitori legali. Se face mostenire pe calea clasica la notar. Jumatate sotia , apoi cealalta jumatate se imparte ... (vezi toată discuția)
Drept de urmas in urma decesului unui parinte alba.ciprian alba.ciprian tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas ... (vezi toată discuția)
Mostenire ptr. a 2 a sotie mariuspe mariuspe Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Dupa moartea tatalui meu, a trebuit sa fac succesiunea. Din casatoria cu mama, nu mai sunt si ... (vezi toată discuția)