avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul sotiei tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul sotiei tatalui

Buna ziua!
Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca batranetea.Apartamentul in care locuiesc este cumparat de parintii mei iar ea nu a contribuit nici macar cu presul de la usa in cei aproape 7 ani de cand locuieste in acel apartament.Intrebarea mea este ce drept are acum,dupa casatoria cu tatal meu,si ce pot face ca acea femeie sa plece cu ce a venit cand s-au cunoscut. Mentionez ca ea nu are si nici impreuna nu au facut copiii.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 00:16, 9 Iulie 2012
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
VictorMosnegutu a scris:

mi se pare că ati cam gresit cotele....


Aveti vreo alta parere? Atunci incercati sa o scrieti, ca sa priceapa si cei care s-au straduit sa raspunda unde anume zice dvs. ca s-ar fi gresit.

Apartamentul a fost dobandit prin cumparare de tatal si mama utilizatorului. (fiecare avand, pana la proba contrara, jumatate din dreptul de proprietate).

In clipa mortii ei, jumatatea sotiei (respectiv mama) din dreptul de proprietate a intrat in masa ei succesorala fiind mostenita de sotul supravietuitor (1/4 din jumatate) si copil (3/4 din jumatate).

Asta inseamna ca in prezent tatal are jumatatea lui dobandita prin cumparare PLUS o patrime din cealalta jumatate (dobandita prin mostenire de la defuncta lui sotie.). In total tatal are 5/8 din dreptul de proprietate asupra apartamentului.

Si atunci:
1. Daca actuala sotie pleaca AZI (cand sotul ei merge pe doua picioare), atunci pleaca cu ce a venit. Propietatea nu "se ia" ca varul de pe peretele prost varuit. Trebuie sa fi contribuit la dobandire pentru a avea ca sa imparti in caz de divort. Simplul stat prin preajma pana la divort nu-i destul pentru a imparti ceea ce NU ai.

2 DAR daca moartea ii va desparti, daca actuala sotie va ramane DUPA ce sotul ei a plecat mai intai cu picioarele dinainte spre cimitir, atunci MOSTENESTE o patrime din averea mortului (si din datorii) in calitatea ei de sotie supravietuitoare care vine la mostenire in concurs cu descendentul defunctului.

Simpla calitate de sotie supravietuitoare e de ajuns pentru a mosteni. Indiferent daca era sotie de ieri, de alaltaieri sau de o gramada de ani ori daca a venit cu ... (exista o expresie romaneasca destul de sugestiva, dar nu e de reprodus in scris).

Restul e matematica (operatiuni cu fractii, aducere la numitor comun... si in final rezultatul la care a ajuns rozi).

Mostenirea se cuvine sotului supravietuitor si rudelor defunctului. Concubinii nu sunt nici soti si nici rude si, prin urmare, nu se mostenesc unul pe altul.
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
romascanu, moderator
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
2007_rozi a scris:

Floryyn1983 a scris:

acest drept fiind de 25% al ei,iar 75% al mostenitorilor parintilor,dupa moartea tatalui.sau ma insel?


Nu va inselati in privinta cotei de 25% care i-ar reveni sotiei supravietuitoare. Numai ca aceasta cota se calculeaza din masa succesorala a tatalui si nu din intreg apartament.
Daca apartamentul a fost bun comun al parintilor dvs., 1/2 reprezinta cota mamei si 1/2 reprezinta cota tatalui. Cota mamei se imparte intre mostenitorii acesteia. Astfel, sotul supravietuitor primeste 1/4 din cota mamei, iar descendentii (copiii), indiferent de numarul lor, primesc 3/4 din cota mamei. Prin urmare, dupa dezbaterea succesiunii, tatal dvs a devenit proprietar pe 5/8 din apartament, iar copiii devin proprietari pe 3/8 din apartament.
In cazul decesului tatalui, la mostenirea acestuia au dreptul sotia supravietuitoare si descendentii acestuia, iar masa succesorala este de 5/8 din intregul apartament. Sotia supravietuitoare are o cota fixa de 1/4 din masa succesorala, iar descendentii (indiferent de numarul lor) cota de 3/4 din masa succesorala.
Astfel, sotia supravietuitoare ar avea un drept de proprietate pe 5/32 din apartament, iar descendentii un drept de proprietate pe 27/32 (12/32 din partea mamei si 15/32 din partea tatalui).


Pentru 2007 _Rozi. Explicaţiile acestea din fracţii nu pot să lămurească un neştiutor ! Aceste fracţii nu reprezintă nimic pentru Florin. Mă îndoiesc că a priceput ceva ! Singurul care a explicat corect şi mai ales inteligibil este Făt Frumos ! Încercaţi să faceţi la fel !
tranfadir51 a scris:

Încercaţi să faceţi la fel !



Daca tot ne straduim sa va explicam cred ca ar trebui sa faceti dvs. un efort sa intelegeti aceste explicatii cu fractii (ori sa solicitati explicatii suplimentare) pentru ca:

Legea exprima cotele succesorale astfel:
art 972 - Cota sotului supravietuitor este de:
a) un sfert ...daca...
b) o treime ...daca
c) o jumatate ...daca...
d) treisferturi ...daca...

In cartea funciara veti gasiti ...fractii.

Prin urmare, in certificatele de mostenitor masa succesorala va fi exprimata tot in fractii
de exemplu:
1. - cota indiviza de 3/16 din dreptul de proprietate asupra...
2. - cota de x/n din dreptul de proprietate asupra ...
3. - dreptul de proprietate asupra ... (adica intreg dreptul..)

Rubrica "mostenitoriI" din certificat va cuprinde tot ... fractii:
de exemplu:
XY in calitate de sot caruia ii revine cota de 2/8 din intreaga masa succesorala
XZ in calitate de fiu .....3/8
XN in calitate de fiica ...3/8.

Si cam atat. Mai departe nu mai scrie...
Prin urmare, daca fiica din exemplul dat va dori sa stie cat anume are din bunul nr. 1 sau nr. 2 va trebuie sa faca operatii cu fractii, bunaoara 3/8 din 3/16 sau 3/8 din x/n.

Si mostenirea din exemplul de mai sus e ...floare la ureche.
Am acum sub ochi o indiviziune unde numitorul comun este 128.
Iar colegii de prin Ardeal (care lucreaza cu mosteniri nedezbatute de generatii) ar putea sa vina cu niste exempleeee...

Arata mai bine 33,33333333333333% in loc de 1/3 sau 66.666666666666 in loc de 2/3
Rotunjm? In favoarea cui ...initial? Si apoi in favoarea cui din cei vreo 7 colaterali privilegiati rude cu defunctul pe linii colaterale diferite? Iesie o varza daca nu lucram cu ...fractii.
Ultima modificare: Luni, 25 Iunie 2012
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Am câteva întrebări despre moștenire, vă rog să mă lămuriți silviu3marian silviu3marian se da sotul decedat, o sotie si 3 copii mostenitori legali. Se face mostenire pe calea clasica la notar. Jumatate sotia , apoi cealalta jumatate se imparte ... (vezi toată discuția)
Drept de urmas in urma decesului unui parinte alba.ciprian alba.ciprian tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas ... (vezi toată discuția)
Mostenire ptr. a 2 a sotie mariuspe mariuspe Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Dupa moartea tatalui meu, a trebuit sa fac succesiunea. Din casatoria cu mama, nu mai sunt si ... (vezi toată discuția)