avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dreptul sotiei tatalui
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dreptul sotiei tatalui

Buna ziua!
Mama mea a murit acum 7 ani iar tata s-a recasatorit de curand cu o femeie care incearca din rasputeri sa obtinaun loc unde sa isi petreaca batranetea.Apartamentul in care locuiesc este cumparat de parintii mei iar ea nu a contribuit nici macar cu presul de la usa in cei aproape 7 ani de cand locuieste in acel apartament.Intrebarea mea este ce drept are acum,dupa casatoria cu tatal meu,si ce pot face ca acea femeie sa plece cu ce a venit cand s-au cunoscut. Mentionez ca ea nu are si nici impreuna nu au facut copiii.
Cel mai recent răspuns: romascanu , moderator 00:16, 9 Iulie 2012
miti_miti_80 a scris:

te sfatuiesc si daca reusesti sa faci un contract de vanzare cumparare cu tatal tau daca nu dupa descesul lui o sa fie vai si amar de banii si umbalturile tale......

Poate sa faca ce vrea,doamna in cauza daca va avea statutul de sotie supravietuitoare va fi si mostenitor rezervatar. Doar un act de vanzare-cumparare bine facut va fi cea mai sigura solutie,insa nu da garantii de 100%.

Nu inteleg ce tot atatea discutii,recititi acest mesaj:

fat frumos a scris:

Deci apartamentul era al parintilor dvs.
Asta inseamna ca tatal dvs. avea 50%, iar mama dvs. avea 50%.

Daca faceti succesiune dupa mama dvs., tatal dvs. va primi 25% din jumatatea mamei dvs. (12,5% din valoarea intregului apartament), iar dvs. veti primi 75% din jumatatea mamei dvs. (37,5% din valoarea intregului apartament).

Asta inseamna ca tatal dvs va detine 62,5%, iar dvs. veti detine 37,5%.

Daca tatal dvs. decedeaza, cea de-a doua sotie va primi 25% din procentul de 62,5% pe care tatal dvs. il detine (15,625% din valoarea intregului apartament), iar dvs. veti primi 75% din procentul de 62,5% (46,875% din valoarea intregului apartament).

Asta inseamna ca ce de-a doua sotie va detine 15,625%, iar dvs. veti detine 84,375% din valoarea apartamentului.

In valori absolute, daca apartamentul valoreaza 100.000 de euro, sotiei ii vor reveni 15.625 euro, iar dvs. va va reveni 84.375 euro.

Mai sus s-a explicat extrem de bine,mura-n gura cum se zice. Este un caz extrem de simplu,nu e nevoie de multe explicatii.
Imi cer scuze dar cred ca este evident ca daca "actuala sotie trece in nefiinta inaintea tatalui nu va mosteni nimic ". Probabil aceasta fraza este doar o scapare.

~ Conținut șters la cerere ~

Dar...ce se intampla daca cei doi nu sunt casatoriti legitim...ci au doar domiciliu comun? Exista posibilitatea ca sotul venit in apartament sa mosteneasca o parte?
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
romascanu, moderator
a_d_g_cta a scris:

Dar...ce se intampla daca cei doi nu sunt casatoriti legitim...ci au doar domiciliu comun? Exista posibilitatea ca sotul venit in apartament sa mosteneasca o parte?

Concubinajul NU este recunoscut de lege,asadar nu creeaza niciun raport intre cei doi! Nu se vor nosteni unul pe altul,chiar daca sunt coproprietari. Sotul unuia dintre cei doi concubini va mosteni un procent de 1/4, 1/3, 1/2, 3/4, in functie de mostenitorii cu care intra in concurs. Evident,acest raport va fi din partea sotului sau,nu din total..
Ultima modificare: Joi, 21 Iunie 2012
Raoul_mw, utilizator

Alte discuții în legătură

Am câteva întrebări despre moștenire, vă rog să mă lămuriți silviu3marian silviu3marian se da sotul decedat, o sotie si 3 copii mostenitori legali. Se face mostenire pe calea clasica la notar. Jumatate sotia , apoi cealalta jumatate se imparte ... (vezi toată discuția)
Drept de urmas in urma decesului unui parinte alba.ciprian alba.ciprian tatal meu s-a recasatorit cu o doamna ,au cumparat impreuna o casa si ne-am mutat impreuna toti trei in ea , dupa 13 ani de casnicie el a murit ,eu am ramas ... (vezi toată discuția)
Mostenire ptr. a 2 a sotie mariuspe mariuspe Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti si pe mine cu o problema. Dupa moartea tatalui meu, a trebuit sa fac succesiunea. Din casatoria cu mama, nu mai sunt si ... (vezi toată discuția)