avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Somaj pentru absolventi de studii superioare?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Somaj pentru absolventi de studii superioare?

Care sunt termenii si conditiile obtinerii somajului dupa absolvirea studiilor superioare???Exista o lege care reglementeaza acest aspect?Am absolvit in iulie 2008,iar pana la ora actuala nu am reusit sa obtin un post de lucru si am inteles ca ar exista un astfel de somaj,insa nu stiu care sunt conditiile sale.Va rog mult sa-mi raspundeti!!!
Cel mai recent răspuns: golemu , utilizator 01:21, 31 Octombrie 2009
Va multumesc foarte frumos, d-le consultant tudorvaleriu.
Da, provine din campul muncii, avea de gand sa renunte la master.
Intre timp m-am lamurit citind cu atentie Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca - actualizata la 01/01/2008 si am art. 17 cu cele doua situatii diferite:
1. Somaj de care beneficiaza un absolvent al unei forme de invatamant, daca nu se incadreaza in munca in termen de 60 de zile de la absolvire (art. 17 alin. b si art. 16 lit. b) ,
2. Somaj de care beneficiaza o persoana care provine din campul muncii (-art. 17 alin. a si art. 16 lit. a)
Art. 42 alin.2 si art. 44 lit. m se refera la somajul de care beneficiaza un absolvent al unei forme de invatamant art. 17 alin. b si art. 16 lit. b) nu si la cei care provine din campul muncii (-art. 17 alin. a si art. 16 lit. a)

Azi sunt fericita datorita dv.
Sa aveti o zi minunata si multa sanatate!
Ultima modificare: Joi, 3 Septembrie 2009
Lilicaa, utilizator

[Subiect: RE: Somaj pentru absolventi de studii superioare?
Buna ziua!
Gata am terminat facultatea si nu am promovat examenul de licenta as putea sa iau acum somaj sau in februarie dupa sustinerea examenului??? Multumesc anticipat!]

pakos a scris:

Conform Legii 84/1995,
Art. 62
Studiile în învăţământul universitar de scurtă durată de încheie cu examen de absolvire, organizat pe baza criteriilor elaborate de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi a unei metodologii stabilite de senatele universitare. Absolvenţii primesc diplome în care se specifică domeniul specializării dobândite.
Art. 67 (2) Studiile în învăţământul universitar de lungă durată se încheie cu examen de licenţă sau de diplomă. Criteriile generale de organizare a examenului de licenţă şi de diplomă se stabilesc de Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, iar conţinutul acestora şi criteriile specifice, de către senatele universitare.

Ca urmare, esti considerat absolvent de invatamant superior in momentul obtinerii examenului de licenta.
In functie de ce scrie pe adeverinta dvs, se considera, conform Normelor metodologice din Legea 76/2002 ,
(3) În sensul legii, data absolvirii studiilor este data de întâi a lunii următoare celei înscrise în diplomă sau, după caz, în certificatul de studii eliberat de către instituţia de învăţământ de stat sau particular, autorizată ori acreditată în condiţiile legii, dacă în cuprinsul acestora nu se specifică, în mod expres, o anumită dată de absolvire.
(4) Prin formă de învăţământ, în sensul art. 83 alin. (4) din lege, se înţelege unul dintre următoarele niveluri din cadrul sistemului naţional de învăţământ reglementat prin Legea învăţământului nr. 84/1995, republicată, cu modificările şi completările ulterioare:
a) învăţământ secundar inferior, ciclul inferior al liceului sau şcoala de arte şi meserii;
b) învăţământ secundar superior sau învăţământ postliceal;
c) învăţământ superior.
Buna ziua! sunt absolventa de medicina generala cu licenta data in septembrie 2009 (la medicina licenta se da mai tarziu decat la celelalte facutati) si as avea cateva intrebari la dumneavoastra:
1. daca depun actele de somaj prima luna de somaj va fi considerata la 60 de zile de la licenta (adica in decembrie 2009)? am auzit diverse variante...de exemplu ca daca se depune pana pe 1 oct prima luna de somaj va fi octombrie.
2. in cazul in care din ianuarie 2009 intru la rezidentiat voi primi cei 30% din salariul minim pe economie inca atatea luni cat ar fi trebuit sa mai primesc somaj? nu cunosc incadrarea rezidentiatului- forma de invatamant sau este ca si cum ai avea un job pt ca s-au schimbat legile si nu stiu exact ce se va aplica.
va multumesc anticipat!
Buna ziua,as dori sa va adresez cateva intrebari :daca in momentul de fata beneficiez de somaj ,ce se intampla in cazul in care ma angajez?trebuie sa merg sa declar ca m-am angajat?si ce se intampla in cazul in care nu declar acest lucru?pot cei de acolo sa afle ca lucrez?
Si daca imi puteti dvs explica la ce anume se refera urmatoarea obligatie scrisa in carnetul de evidenta de la somaj :obligatia pers care primeste somaj este aceea de a comunica in curs de 3 zile agentiei realizare unor venituri lunare mai mari decat salariul de baza minim brut pe tara,garantat in plata,in vigoare!!
Daca ma angajez pe un salariu minim pe cartea de munca ,trebuie sa fac aceasta declaratie?trebuie sa anunt k mi-am gasit un loc de munca sau pot beneficia in continuare si de somaj?
Va multumesc din suflet si sper ca m-am exprimat bine,si intelegeti la ce ma refer.
La revedere.
1. Pentru a incheia un CIM angajatorul trebuie sa declare locul vacant la AJOFM si sa ceara pentru dvs. o dispozitie de repartitie.
2. Pentru asta vi se inceteaza plata indemnizatiei de somaj.
3. Veti putea sa primiti in continuare, pana se termina perioada initiala de somaj, 30%, lunar, din valoarea indemnizatiei lunare de somaj.
4. Daca incheiati un CIM pe perioada determinata, se suspenda plata indemnizatiei de somaj si se reia, de unde a ramas, dupa incetarea CIM.

Alte discuții în legătură

Inscriere la somaj pentru absolvent fara licenta mirceas88 mirceas88 Buna ziua. Sunt intr-o situatie mai atipica in sensul ca am absolvit cursurile Facultatii dar proiectul de licenta ( este vorba de facultatea de Arhitectura ... (vezi toată discuția)
Somaj absolvent facultate ContSters91831 ContSters91831 Fiul meu a absolvit facultatea luna aceasta, dar licenta a amanat-o pentru februarie 2010. In caz ca nu se poate angaja in termen de 60 zile are dreptul la ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj. anusca_tc anusca_tc Buna ziua, vreau sa stiiu daca am dreptul la somaj. Am terminat facultatea anul trecut dar licenta mi-am luat-o in februarie anul acesta, de atunci am incercat ... (vezi toată discuția)